„Houbami je salaš vyhlášená. Houbaři se vracívali z lesů s plným koši. Ale loni to bylo špatné a letos zatím nic moc. Jen začátkem července jsme s vnučkami našly košík kozáků a dubáků. Byl to malý zázrak,“ poznamenala členka výboru tamního mykologického kroužku.

Proč se tam přestaly houby ve velkém ukazovat? V okolí se prý hodně kácí a nejenom kvůli kůrovci. Houbařskou vášeň po babičce zřejmě zdědily vnučky Hanka (12) a Amálka (8). „Amálka se mnou chodí od tří let. Jen přijedou, musíme do lesa,“ popisuje paní Libuše, která poklady lesa s láskou zpracovává a nyní už jako domácí, na Salaši totiž trvale žije, předává rady a recepty chalupářům z okolí.

„Sbírám vše, co je jedlé, ale jen to, co dobře znám. Hřiby suším, ale hlavně zavařuji a pak s radostí rozdávám rodině a přátelům. Mojí specialitou jsou houbové saláty. Zavařit se dají všechny druhy hub včetně těch pevných-tužších. Ty musíte dobře uvařit v osolené vodě. A záleží na každém, jaký si udělá nálev. Není špatný ani okurkový sladkokyselý,“ uvedla. Své poznatky a vychytané recepty si zapisuje do sešitu, který určitě některá z vnuček později uvítá.

Hřib dubový

Mezi houbaři je nejoblíbenější. Roste v listnatých a smíšených lesích a objevuje se i v parcích či na hrázích rybníků. V různých částech Česka se mu říká bílý hřib, doubáček, doubravník, dubák, kamenáč, panský hřib, poddubák, poddoubník, říbek či tvrďák.

Lišák zprohýbaný

Podobá se lišce obecné, je ale světlejší, klobouk má výrazně zprohýbaný a »čárky« na jeho spodní straně, odborně hymenofor, mají podobu droboučkých ostnů. Roste hojně od července do října v jehličnatých, smíšených i listnatých lesích, často ve velkých skupinách.

Čirůvka fialová

Houbaři se jí často bojí, možná kvůli nápadné fialové barvě, která působí jedovatě. Po dostatečné tepelné úpravě jde o výbornou aromatickou houbu. Roste v jehličnatých i listnatých lesích, parcích a sadech. Vyskytuje se v místech bohatých na humus, tedy i mimo les. Při nakrojení sladce a výrazně voní, řez je zbarvený do fialova.

Směs ve sklenici

Dvě kila pokrájených pevných hub 30 minut povaříme v osolené vodě a pak propláchneme. Přichystáme si na plátky ½ kg papriky a ½ kg cibule. Nálev připravíme z litru vody, 10 dkg cukru, 2 dkg soli, 1,5 dcl octa, 10 zrnek nového koření, 10 zrnek pepře a tří bobkových listů.

Nejdříve 10 minut vaříme nálev, pak do něj dáme cibuli a papriku a vaříme ještě pět minut, bobkové listy následně vyn dáme. Nakonec přidáme houby a zamícháme. Horkou směsí naplníme sklenice, zavíčkujeme a necháme 24 hodin stát. Teprve poté sterilujeme 15 minut při teplotě 100 °C. 

Naložené v kečupu

Nakrájíme kilo pevných hub a vaříme je v osolené vodě půl hodiny, scedíme a propláchneme. Nakrájíme 45 dkg papriky, 30 dkg cibule, přidáme 1 větší rajský protlak v plechovce a 16 dkg ostrého kečupu.

Na nálev krátce, než se rozpustí cukr, svaříme 1 dcl vody, 2 dcl octa, 1 dcl oleje, 20 dkg cukru, 3 dkg soli, 5 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření a 3 bobkové listy. Poté vyndáme bobkové listy a přidáme zeleninu a houby a vše promícháme. Naplníme do sklenic a 30 minut sterilujeme při 80 °C. 

POZOR! Další inspiraci najdete už v pátek v nové kuchařce Blesku Houby a další chalupářské recepty. ZDARMA v tištěném Blesku.

Největší nesmysly a mýty o sbírání hub

Fotogalerie
5 fotografií