Výhodou hřibu žlutomasého je časný a hojný výskyt na jedné lokalitě, nevýhodou je jeho měkká dužnina, která za dešťů nasává vodu, má značnou tendenci rychle plesnivět a bývá často napadána larvami hmyzu. „Stačí promeškat o dva-tři dny nástup růstové vlny, a babky, byť je jich plný les, jsou už k ničemu,“ připomíná Aleš Vít z České mykologické společnosti.

Rakovina střev a slinivky?

V posledních letech známý mykolog Ing. Jiří Baier varoval houbaře před konzumací babek, protože jsou napadány mikroskopickou houbou nedohubem a konzumace napadených plodnic podle něho vede k rakovině střev a slinivky. „Lidé si neuvědomují, že babky mají na rozpraskaném povrchu parazita, takzvaného nedohuba. Do atlasů hub jsme to nepsali. Úmyslně. Aby dost lidí vymřelo,“ řekl v rozhlase svérázný Jiří Baier a spustil obrovský poprask.

„Takové tvrzení ovšem není potvrzeno žádnými odbornými studiemi, považujme je tudíž za nepodložené,“ píše k tomu mykolog Vít v knize 100 +1 otázek a odpovědí pro houbaře, jejímž je spoluautorem.

Jednorázová konzumace nevadí

Blesk.cz oslovil i respektovaného toxikologa Jaroslava Klána. Jak on vidí možné riziko konzumace babek? „V jistém smyslu nebezpečí rakoviny při dlouhodobém požívání plesnivých hub je. Ale to se týká i jiných plísní a rozhodně to není záležitost jednorázové konzumace,“ vysvětluje Klán s tím, že pokud ale budete jíst plesnivé houby několik let, může to u vás tyto problémy skutečně vyvolat. Toxikolog také apeluje na zdravý rozum. „Nikdo přece nebude jíst houbu napadenou plísní.“

Základem tak je si houbu dobře prohlédnout. „Koukat se zespoda na rourky. Jakmile je na nich bílý povlak, který pak zezelená, tak nesbírat.  A sbírat raději jen mladé plodnice,“ dodává Klán.

Ani nevykrajovat

„Houbám napadeným plísněmi je třeba se při sběru jednoduše vyhýbat – to se radí v každém atlase – a nestačí přitom napadené části vykrojit. Přítomnost plísně prostě znamená, že houbu nesbíráme,“ dodává k tomu mykolog Aleš Vít s tím, že toto platí v bleděmodrém i u dalších potravin a nikdo se nad tím nepozastavuje.

„A nezapomínejte, že babky jsou od nepaměti určeny pro rychlou spotřebu, v tomto ohledu jednejte neprodleně po návratu z lesa,“ dodává mykolog.

Nejjedovatější houbu na světě najdete v českých lesích

Fotogalerie
4 fotografie