Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Krutý nález ochranářů: Medvědici někdo zastřelil, medvěda patrně otrávili

Autor: rix - 
31. července 2021
06:28

Případ dvojnásobného pytláctví řeší policisté na Slovensku. Za 24 hodin tam byli nalezeni dva uhynulí medvědi hnědí. Za jejich smrtí stojí pravděpodobně střelba a použití jedu. Pachatelům hrozí za smrt zvířat vysoké tresty. 

O uhynulých zvířatech poprvé informovali obyvatelé obce Dúbrava, kteří zalarmovali místní starostku. Na místo pak zamířili zaměstnanci Státní ochrany přírody. Prvním uhynulým medvědem byla podle nich desetiletá samice, informovaly noviny.sk.

„My jsme ji monitorovali, pravděpodobně si tu na ni někdo počkal. Ten dotyčný věděl, že sem chodí na ovoce, a zabil ji,“ uvedl Jaroslav Slašťan ze Zásahového týmu pro medvěda hnědého. Zastřelené zvíře leželo v chráněné krajinné oblasti jen kousek od rodinných domů. 

Místní obyvatelé nicméně přiznávají, že se jim po boku medvědů nežije lehce. „Už se to musí regulovat, sebral mi úl a roztrhal ho i se včelami,“ uvedl jeden z místních. „Těch medvědů je tu hodně, chodí nám po zahradách. Bojíme se vypustit psy nebo vyjít před dveře. Bojíme se, co by se mohlo stát,“ podotkl další z místních obyvatel. 

Podle odborníka Jána Položky je medvěd na daném místě přemnožený. „Medvědů v této oblasti je asi pětkrát víc, než je pro životní prostředí optimální,“ řekl. 

Policisté tento případ pytlačení již řeší. „V těle medvědice byla nalezena jedna střela. Případ je ve stádiu šetření,“ popsala mluvčí policistů Mária Faltániová. 

Dalším z nešťastných medvědů byl šestiletý samec. Toho našli obyvatelé jen kousek od cesty v Národním parku Muránska planina. „Byl to dobře živený samec, takže jsme vyloučili nějakou nemoc. Podle přivolaného veterináře není vyloučená otrava,“ uvedl místní ochránce přírody Pavol Balko. Pachateli hrozí v případě prokázání viny až šest let za mřížemi. 

Video  Policisté na Slovensku řeší úhyn dvou medvědů hnědých.  - TV JOJ
Video se připravuje ...

naidka ( 31. července 2021 10:25 )

Podle odborníka Jána Položky je medvěd na daném místě přemnožený. „Medvědů v této oblasti je asi pětkrát víc, než je pro životní prostředí optimální,“ řekl.
Tak je odchyťte a převezte do oblasti, kde je jich 5x míň, pán Položka. Zase je to složitější (nejsou lidi ani technika) než je zastřelit a otrávit, či?

jaja1973 ( 31. července 2021 10:04 )

Keďže sú tu premnoženi a nikto s tým nič nerobí, ľudia to zobrali do vlastných rúk. Medvedi chodia do dedín, ohrozujú ľudí už aj na okraji miest

kov3 ( 31. července 2021 09:27 )

Blbeček ...

jarys1 ( 31. července 2021 09:15 )

Co hrozí ochráncům za člověka zabitého medvědem?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání