Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Podcast: Česká ostuda na Sněžce. Turisté se rozvalovali za plotem a ničili vzácné rostliny

Video se připravuje ...
Autor: jim - 
15. června 2021
05:00

Národní park Krkonoše zažil během pandemie koronaviru extrémní nával turistů. Již před propuknutím koronaviru v roce 2018 zaznamenali podle dat mobilních operátorů až 12 milionů návštěv, a popularitě se nejvyšší české pohoří těšilo i minulý rok. Turisté ale nedodržovali nařízení, posedávali za plotem, a ochránci proto museli na nejvyšší hoře Česka instalovat ochranné sítě. Letos je situace podle mluvčího Správy Krkonošského národního parku Radka Drahného stejná. Od víkendu je proto vrchol Sněžky zasíťovaný, aby se chránily vzácné alpínské trávníky.

Podle průběžných dat mobilních operátorů z roku 2018 na rok 2019 narostl počet turistů v Krkonošském národním parku zhruba o 5 procent. „Samostatnou kapitolou je pochopitelně návštěvnost v době loňské, kdy máme za sebou období s proticovidovými opatřeními, na jejichž základě byly zavřené hranice. Projevilo se to tak, že v Krkonoších nebyli téměř zahraniční turisté, a přitom sem přijelo mnoho Čechů, kteří ale neměli s pohybem po národním parku běžné zkušenosti,“ popisoval své poznatky a dalších kolegů z terénu v Krkonoších mluvčí Správy národního parku.

Nejedná se o žádná malá čísla turistů. Ještě v roce 2018 měly Krkonoše přibližně 12 milionů návštěv! Velká většina cestovatelů podle Drahného dodržuje všechny předpisy, ale v tom množství stačí i malé neukázněné procento, které může přírodu poničit. Mluvčí tak běžně v parku potkává lidi, kteří za pochodu poslouchají z repráků hlučnou hudbu. Daleko horší ale je, když výletníci chodí mimo stezky a ničí tím rostliny. Nerespektování vymezeného prostoru lze nejvíce vidět na vrcholu Sněžky.

Piknik za řetězy

Existuje zde velmi reálné riziko zahubení na zemi hnízdících ptáků nebo rozšlapání rostlin, které tam rostou. A jsou to třeba druhy, které nenajdete na světě nikde jinde, než na vrcholu Sněžky. Je to třeba rozrazil chudobkovitý nebo základ populace pampelišky krkonošské, která má na vrcholu svou nejpočetnější populaci,“ jmenuje Drahný cenné rostliny z vrcholu naší nejvyšší hory.

Na vrcholu Sněžky umístili správci před lety řetězy, které vymezovaly prostor o rozloze poloviny fotbalového hřiště pro turisty, zbytek slouží rostlinám. To však výletníkům nestačilo a mnozí z nich se pohybovali a polehávali za řetězy. Pro alpínské trávníky je to ale devastující.

Doba, kterou má příroda na vrcholu Sněžky k regeneraci, aby se rostliny zpod sněhu zvedly, rozvinuly listy, vykvetly a rozmnožily se, je poloviční oproti třeba rostlinám v Praze. Když nebudou mít rostliny dost času a ještě je bude sešlapávat nohy turistů, kteří chodí tam, kde nemají, tak ty rostliny nemůžou přežít,“ vysvětluje Radek Drahný. Správa Krkonošského národního parku proto v minulém roce přistoupila nejprve k preventivním opatřením, ale když ani ty nezabraly, nainstalovali ochrannou síť. Ke stejnému kroku se rozhodli i letos.

Jak se proměnilo složení turistů Krkonoš od devadesátých let, jaké byly ty nejhorší případy ničení přírody za poslední roky, a proč stavění pyramid z kamenů stále škodí, se dozvíte od Radka Drahného ze Správy Krkonošského národního parku v Blesk Podcast: 

Video Blesk Podcast: Česká ostuda na Sněžce. Turisté nedodržovali značení a ničili vzácné rostliny - Jiří Marek
Video se připravuje ...

naidka ( 15. června 2021 14:28 )

Největší ostuda je už to, že tam ty ochranné sítě MUSELI dát. Na rozdivočelé a najednou přírody lačné turisty nic jiného neplatí, jako zvěř jsou.

Uživatel_5525556 ( 15. června 2021 13:03 )

Byl jsem tam předminulý pátek, když měli Poláci státní svátek, za těmi řetězi leželi tisíce lidí...a nikdo jim nic ani neřekl, natož pokutoval...teď najednou instalujeme pozdě ploty a řveme na pár blbců za řetězem...100Euro pokutu na miste a nazdar, proc to nejde a jinde ano?

lubosbeyr ( 15. června 2021 12:24 )

Příště holt elektrickej a dvoumetrovej na ty blby.

Jarabak ( 15. června 2021 11:34 )

Kde není trest, nejsou pravidla. Ať nahoře stojí jeden, co je bude natáčet a dole pod kopcem (na všech únikových trasách) policajt, který bude rovnou rozdávat pokuty. Ti policajti by se tam bohatě uživili a ještě by zbylo pro národní park. Ne? Já vím, že ne To bychom nesměli být v česku. My budeme radši instalovat opičárny v podobě 5 metrů vysokého plotu, místo abysme ty lidi vychovali.

vlajo ( 15. června 2021 08:37 )

Přijeďte se podívat do Prahy jak se tady chová naplavenina.

Zobrazit celou diskusi