Jana sklidila přes 70 kilo okurek a prozradila recepty! Nejlepší nakládačky, omáčka i salát
-
Také vaší děti chroupou okurky od rána do večera, zavařujete a děláte rychlokvašky? Přesto je okurek čím dál víc….Stejnou zkušenost má i Jana Riebe z Tálína na Písecku. Sklidila jich zatím už nejméně 70 kilo a o své oblíbené recepty se podělila.
„K létu v naší rodině neodmyslitelně patří osvěžující pokrm tarator. Je podle receptu mého dědy, který si ho dovezl z Bulharska před více než padesáti lety,“ přibližuje Jana rodinné zlato.
- 1.
Tarator
Potřebujete: Okurky (můžete použít všechny druhy, salátovky, hadovky, svačinky, přerostlé nakládačky, nebo dokonce část nahradit mladou cuketou), libovolné zakysané mléčné produkty (jogurt, kefír, podmáslí, zakysanou smetanu, vše můžete i kombinovat), česnek, kopr, olej, ocet, cukr, sůl, pepř, vodu.
Postup: Okurky oloupeme, polovinu nastrouháme na hrubém struhadle, polovinu nakrájíme na drobné kostičky. Přidáme nadrobno usekaný kopr, utřený česnek, olej a sůl. Přimícháme mléčné výrobky, trochu naředíme vodou a dochutíme solí, pepřem a cukrem a octem.
Necháme nejlépe přes noc rozležet v lednici, poté ochutnáme a většinou musíme ještě jednou dochutit. Můžeme také posypat vlašskými ořechy. „Tento recept má mnoho obměn a každý z nás má jinou chuť, proto je potřeba vyzkoušet poměry ingrediencí a ochutit podle svého,“ radí Jana.
VIDEO: Recept na tzatziki
VideoVideo se připravuje ...Tzatziki Videohub/recepty
- 2.
Okurkový salát s červenou řepou
Potřebujete: Okurky (které zrovna máte), červenou řepu, cibuli, kopr, ocet, cukr, olej, sůl, pepř.
Postup: Mladší okurky nastrouháme na kolečka i se slupkou, starší předtím oloupeme. Syrovou červenou řepu nastrouháme na hrubším struhadle. Přidáme nahrubo nakrájenou cibuli a nasekaný kopr. Promícháme a dochutíme octem, cukrem, solí, olejem a pepřem.
„I tento salát ochucuji od oka. V lednici vydrží několik dní, ale lze ho uchovat i na zimu. Připravenou směs nandáme do sklenic, zalijeme puštěnou šťávou a zavaříme 15 minut na 90 stupňů,“ radí Jana a dodává: „Pro někoho možná trochu zvláštní kombinace, ale kdo má rád červenou řepu, ten si tento salát zamiluje.“
- 3.
Osvěžující okurková limonáda
Potřebujete: Přerostlé libovolné okurky, citron, cukr nebo med.
Postup: Okurky nastrouháme a šťávu vymáčkneme přes cedník, nebo odšťavníme. Přidáme šťávu z citronů, dosladíme. Do sklenice dáme led a na kolečka nakrájené okurky. Dolijeme vodou a ozdobíme mátou.
- 4.
Okurková omáčka
Potřebujete: Okurky salátovky nebo hadovky (jdou i nakládačky), smetanu nebo plnotučné mléko, máslo, hladkou mouku, vývar nebo vodu, ocet, cukr, sůl, pepř.
Postup: Nejprve si připravíme z másla a hladké mouky světlou jíšku, zalijeme vývarem nebo vodou, povaříme a přidáme mléko nebo smetanu a také i se slupkou najemno nastrouhanou okurku. S okurkou povaříme ještě asi 3 minuty. Můžeme přidat několik okurkových koleček pro ozdobu.
Dochutíme octem, cukrem, pepřem a solí, stejně jako koprovku. „Tato omáčka se hodí i k masu a houskovému knedlíku, ale my ji máme nejraději s novými brambory a vajíčkem natvrdo.“
- 5.
Zavařované okurky
Potřebujete: Na lák: 1 l vody, 250 ml octa, 20 g soli, 80 g cukru, 10 kuliček pepře, 10 kuliček nového koření, 3 bobkové listy, půl polévkové lžíce tymiánu, 1 polévkovou lžíci hořčičného semínka. Dále do sklenic: 2 kila menších okurek, mrkev, cibuli, křen a kopr.
Postup: Uvaříme lák ze všech surovin, necháme zchladnout asi na 40 stupňů. Do vymytých sklenic se skládají důkladně omyté okurky, kolečka mrkve, cibule, křenu a kopr. Zalejeme vlažným lákem. Zavařujeme 15 minut na 90 stupňů. Množství láku stačí asi na pět 0,7 l sklenic okurek.
Recept po babičce
„Je to starý recept po babičce Daně. Takto se zavařovalo dřív bez umělých sladidel a chemie. Kdo má rád, může přidat feferonku nebo česnek. Já vařím vždy najednou 10 litru láku, a když zbude, uchovám ho v lednici do té doby, než dorostou nové okurky,“ dodává Jana.