Jana sklidila přes 70 kilo okurek a prozradila recepty! Nejlepší nakládačky, omáčka i salát

/
  • Jana Riebe má okurkobraní. Prozradila oblíbené rodinné recepty.
    5. srpna 2021 ● 07:45

    Také vaší děti chroupou okurky od rána do večera, zavařujete a děláte rychlokvašky? Přesto je okurek čím dál víc….Stejnou zkušenost má i Jana Riebe z Tálína na Písecku. Sklidila jich zatím už nejméně 70 kilo a o své oblíbené recepty se podělila.

    „K létu v naší rodině neodmyslitelně patří osvěžující pokrm tarator.  Je podle receptu mého dědy, který si ho dovezl z Bulharska před více než padesáti lety,“ přibližuje Jana rodinné zlato.

  • 1.

    Tarator

    Potřebujete: Okurky (můžete použít všechny druhy, salátovky, hadovky, svačinky, přerostlé nakládačky, nebo dokonce část nahradit mladou cuketou), libovolné zakysané mléčné produkty (jogurt, kefír, podmáslí, zakysanou smetanu, vše můžete i kombinovat), česnek, kopr, olej, ocet, cukr, sůl, pepř, vodu.

     

    Postup: Okurky oloupeme, polovinu nastrouháme na hrubém struhadle, polovinu nakrájíme na drobné kostičky. Přidáme nadrobno usekaný kopr, utřený česnek, olej a sůl. Přimícháme mléčné výrobky, trochu naředíme vodou a dochutíme solí, pepřem a cukrem a octem.

     

    Necháme nejlépe přes noc rozležet v lednici, poté ochutnáme a většinou musíme ještě jednou dochutit. Můžeme také posypat vlašskými ořechy. „Tento recept má mnoho obměn a každý z nás má jinou chuť, proto je potřeba vyzkoušet poměry ingrediencí a ochutit podle svého,“ radí Jana.

     

    Tarator podle receptu z Bulharska.
    Autor: Jana Riebe

    VIDEO: Recept na tzatziki

    Video
    Video se připravuje ...

    Tzatziki Videohub/recepty

  • 2.

    Okurkový salát s červenou řepou

    Potřebujete: Okurky (které zrovna máte), červenou řepu, cibuli, kopr, ocet, cukr, olej, sůl, pepř.

     

    Postup: Mladší okurky nastrouháme na kolečka i se slupkou, starší předtím oloupeme. Syrovou červenou řepu nastrouháme na hrubším struhadle. Přidáme nahrubo nakrájenou cibuli a nasekaný kopr. Promícháme a dochutíme octem, cukrem, solí, olejem a pepřem.

     

    „I tento salát ochucuji od oka. V lednici vydrží několik dní, ale lze ho uchovat i na zimu. Připravenou směs nandáme do sklenic, zalijeme puštěnou šťávou a zavaříme 15 minut na 90 stupňů,“ radí Jana a dodává: „Pro někoho možná trochu zvláštní kombinace, ale kdo má rád červenou řepu, ten si tento salát zamiluje.“

  • 3.

    Osvěžující okurková limonáda

    Potřebujete:  Přerostlé libovolné okurky, citron, cukr nebo med.

     

    Postup: Okurky nastrouháme a šťávu vymáčkneme přes cedník, nebo odšťavníme. Přidáme šťávu z citronů, dosladíme. Do sklenice dáme led a na kolečka nakrájené okurky. Dolijeme vodou a ozdobíme mátou.

  • 4.

    Okurková omáčka

    Potřebujete: Okurky salátovky nebo hadovky (jdou i nakládačky), smetanu nebo plnotučné mléko, máslo, hladkou mouku, vývar nebo vodu, ocet, cukr, sůl, pepř.

     

    Postup: Nejprve si připravíme z másla a hladké mouky světlou jíšku, zalijeme vývarem nebo vodou, povaříme a přidáme mléko nebo smetanu a také i se slupkou najemno nastrouhanou okurku. S okurkou povaříme ještě asi 3 minuty. Můžeme přidat několik okurkových koleček pro ozdobu.

     

    Dochutíme octem, cukrem, pepřem a solí, stejně jako koprovku. „Tato omáčka se hodí i k masu a houskovému knedlíku, ale my ji máme nejraději s novými brambory a vajíčkem natvrdo.“

  • 5.

    Zavařované okurky

    Potřebujete: Na lák: 1 l vody, 250 ml octa, 20 g  soli, 80 g cukru, 10 kuliček pepře, 10 kuliček nového koření, 3 bobkové listy, půl polévkové lžíce tymiánu, 1 polévkovou lžíci hořčičného semínka. Dále do sklenic: 2 kila menších okurek, mrkev, cibuli, křen a kopr.

     

    Postup: Uvaříme lák ze všech surovin, necháme zchladnout asi na 40 stupňů. Do vymytých sklenic se skládají důkladně omyté okurky, kolečka mrkve, cibule, křenu a kopr. Zalejeme vlažným lákem. Zavařujeme 15 minut na 90 stupňů. Množství láku stačí asi na pět 0,7 l sklenic okurek.

     

    Recept po babičce

     

     „Je to starý recept po babičce Daně. Takto se zavařovalo dřív bez umělých sladidel a chemie. Kdo má rád, může přidat feferonku nebo česnek. Já vařím vždy najednou 10 litru láku, a když zbude, uchovám ho v lednici do té doby, než dorostou nové okurky,“ dodává Jana.

    Fotogalerie
    20 fotografií

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy