„Sterilované okurky ve sladkokyselém nálevu jsem ještě nikdy nekupovala. Každý rok si dělám svoje, a to i osmdesát sklenic pro celou rodinu. Letos jich bude ale méně. Mám víc salátovek,“ konstatovala.

Kromě okurek zavařuje do stejného nálevu i ředkvičky. Do nich navíc přidává dvě lžíce kurkumy a dvě lžíce kari. Do, jak říká, mňamek zase zpracovává mrkev, cibuli, papriku, rajčata a cukety. „Letos budu mít i úrodu mochyně peruánské. Její žluté kulaté plody mají mnoho vitaminů A, B a C,“ konstatovala.

Nejen cibule, mrkev a kopr

Chuť okurčiček, ve kterých chybí kousky mrkve, na kolečka nakrájená cibule a snítka kopru, nemůže být nikdy dokonalá. Eva Kadlecová jde ale ještě dál.

Do skleniček přidává nejen vinný list podobně jako do kvašáků, ale také list z višně a křenu. Proč? Až s nimi jsou prý nakládačky opravdu delikatesní. Nebrání se ani dalším přísadám. „Kdo má doma a má rád, může přidat nakrájené malé patizony a hlavně stroužky česneku na chuť. Po zalití nálevem a zavíčkování sterilizuji na 80 až 85 °C po dobu 20 minut,“ dodala hospodyňka.

Nálev se skořicí

Do hrnce dáme 2,5 litru vody, 2 kousky pět centimetrů dlouhé skořice, 10 polévkových lžic soli, 20 polévkových lžic cukru, 20 zrnek nového koření, 40 celého pepře, 10 hřebíčků, 10 bobkových listů, 5 kávových lžiček hořčičného semínka.

„Pozor, vše povaříme přibližně deset až patnáct minut, skořici vytáhneme a teprve potom přidáme litr octa. A už jen krátce necháme přejít varem,“ radí paní Eva. Nálev se pak už jen nechá zchladnout a můžeme jím zalévat okurky ve skleničkách.

A pozor! Už v pátek v tištěném Blesku Okurková kuchařka ZDARMA!

Fotogalerie
4 fotografie

Salátové okurky můžete využít do řeckého předkrmu tzatziki.

Video
Video se připravuje ...

Tzatziki Videohub/recepty