Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Fronty na benzín i jídlo. Při nepokojích zemřelo přes 70 lidí a narušily se dodávky v JAR

Autor: ČTK, mach - 
14. července 2021
19:30

V jihoafrickém Durbanu se dnes tvořily fronty u benzinových pump a obchodů. Hlavní rafinerie přerušila kvůli několikadenním nepokojům provoz a začíná se projevovat nedostatek pohonných hmot. Lidé od minulého týdne protestují kvůli uvěznění bývalého prezidenta Jacoba Zumy. Protesty ale přerostly v rabování a nepokoje, při kterých už přišlo o život přes 70 lidí, dalších asi 1200 jich skončilo ve vazbě, informují zahraniční tiskové agentury.

V místech nepokojů se začalo uklízet a místní média přinášejí záběry poškozených obchodů. Některým čerpacím stanicím už došel benzin, jiné prodávají omezené množství. Provoz přerušila rafinerie u Durbanu v provincii KwaZulu-Natal, která dodává asi třetinu benzinu spotřebovávaného v zemi. Automobilový svaz upozornil motoristy, že v příštích dnech a týdnech se dá čekat nedostatek pohonných hmot.

V Durbanu, který zasáhly bouřlivé nepokoje v úterý, stáli dnes lidé fronty i na potraviny. Zemědělci nemohou navážet zboží, protože je zavřená silnice směrem k východnímu pobřeží, kde toto město leží. „Nastane masivní humanitární krize,“ řekl šéf zemědělské společnost AgriSA Christo van der Rheede.

Násilí postihlo hlavně Zumovu domovskou provincii Kwazulu-Natan a také Johannesburg. Agentury připomínají, že napětí vzniklo v době komplikované epidemické situace a ekonomických potíží. V Jihoafrické republice je nyní více než třicetiprocentní míra nezaměstnanosti. Postupně se násilnosti rozšířily i do provincií Mpumalanga a Severní Kapsko. Nejvíce lidí zemřelo v tlačenicích, jež nastaly při rabování. Davy byly početnější než policie, která povolala na pomoc 2500 vojáků.

U moci byl v letech 2009 až 2018 a předtím působil jako viceprezident. Současný prezident Cyril Ramaphosa varoval před dalšími důsledky, pokud násilí neskončí, a současné násilnosti označil za jedny z nejhorších od těch, které předcházely konci apartheidu v 90. letech. Násilí v JAR odsoudila Africká unie a například profesor ekonomie Bonang Mohale varoval, že je ohrožena „potravinová a energetická bezpečnost, stejně jako distribuce vakcín proti covidu-19“.

V některých čtvrtích lidé vytvořili domobranu na ochranu obchodů, kolem obchodních center vznikají lidské štíty. Ve Vereenigingu na jihu Johannesburgu se připravilo na střet s rabujícími 50 lidí vyzbrojených obušky a golfovými holemi. Úřady ale nechtějí, aby občané brali spravedlnost do vlastních rukou. Lidé se ale organizují i prostřednictvím sociálních sítí, nabízejí pomoc s úklidem poškozených obchodů, někteří třeba i přebytky potravin.

Zobrazit celou diskusi