Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Hrozba z Indie: Nakažlivá mutace je už v 74 zemích světa včetně Česka. V Číně izolovali velkoměsto

Autor: Darina Jíchová - 
15. června 2021
16:27

Asi největším strašákem všech epidemiologů a virologů je v současnosti varianta koronaviru delta, která se jako první objevila v Indii a určitou dobu se o ní mluvilo jako o indické mutaci. Varianta je podle studií nakažlivější než všechny předchozí formy koronaviru. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se už objevila v 74 zemích světa, uvedl deník The Guardian. Zaznamenána byla i v České republice, kde výskyt různých forem viru sleduje Ústav molekulární genetiky AV ČR.

Odborníci se také obávají toho, jaký dopad bude mít varianta na chudší státy, z varianty delta se totiž rychle stává dominantní forma koronaviru. Její ohniska zaznamenala například Čína, kde velkoměsto Kuang-čou muselo minulý týden do izolace. Jedná se o hlavní město provincie Kuang-tung, úřady během několika dní otestovaly skoro všech 18,7 milionů obyvatel města. Místa, kde se nákaza objevila, musela do lockdownu. V tvrdé karanténě skončilo na 180 tisíc rezidentů. Ven z domů a bytů směli jen na testování.

Ohnisky byly hlavně jídelny a restaurace, uvedli odborníci z regionálního střediska pro kontrolu a prevenci nemocí. Varianta delta se objevuje také v Rusku či Spojených státech, které nadále zůstávají nejhůře zasaženou zemí, také africké a evropské země ji zaznamenaly. Vědci opakovaně upozorňují na to, že varianta je nakažlivější a že způsobuje vážnější průběh nemoci covid-19.

Desítky zemí se potýkají s nebezpečnou variantou delta, (15.06.2021). Desítky zemí se potýkají s nebezpečnou variantou delta, (15.06.2021). | Reuters

Podle odborníka se svět s nakažlivější formou viru ještě nesetkal

Bývalý komisař amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) Scott Gottlieb uvedl, že případy varianty delta se za poslední dva týdny zdvojnásobily a nyní tvoří 10 procent všech nových případů, v USA denně registrují v průměru 14 tisíc nakažených. To v Británii jsou na tom ještě hůř a 90 procent nových případů je varianta delta.

Experti varovali, že je možné, že se tato nakažlivá varianta naplno šíří v chudších zemích, které nemají prostředky na to, aby novou formu koronaviru dostatečně monitorovaly. Děkan Lékařské fakulty Brownovy univerzity Ashish Jha variantu delta označil za „nejnakažlivější formu koronaviru, s jakou jsme se dosud setkali“.

O její nakažlivosti svědčí i to, že se její epicentrum objevilo například v australském městě Melbourne, a to i přes velmi přísné restrikce. Mnoho zemí se zatím setkává jen s izolovanými případy, případně menšími klastry. WHO dodala, že k variantě delta se vážou také silnější příznaky zahrnující bolest žaludku, nevolnost, zvracení, ztrátu chuti k jídlu, ztráta sluchu nebo bolest kloubů.

Znepokojující zprávy z Číny

Znepokojující jsou právě údaje z čínského města Kuang-čou, zdravotní experti informovali o tom, že 12 procent pacientů s variantou delta vykazovalo vážný až kritický průběh nemoci. Během tří až čtyř dnů od prvních příznaků se jejich stav rapidně zhoršil. V souladu se západními odborníky i čínské výzkumy prokázaly, že varianta delta je více rezistentní vůči vakcínám než jiné mutace, zvláště pokud má člověk pouze jednu dávku.

Čínská vláda rychle vyhlásila restrikce, město bylo uzavřeno s tím, že okolí ohnisek je v přísné karanténě. Jídlo do těchto oblastí dovážejí samořídící auta a dodržování zákazu vycházení kontrolují drony.

Varianta delta v Africe

Špatně jsou na tom také africké země, zvýšený počet případů zaznamenala Demokratická republika Kongo, nemocnice v její metropoli Kinshasa se hroutí pod náporem pacientů. Prezident Félix Tshisekedi prohlásil, že jeho země čelí třetí vlně koronaviru, kterou způsobila právě varianta delta. „Budeme muset přistoupit k drastickým opatřením, abychom vlnu nemoci zvládli. Jedná se konkrétně o indickou mutaci,“ řekl Tshisekedi. Nevysvětlil však, o jaká opatření půjde.

S mutací má problém i Zimbabwe. Tamní vláda o víkendu vyhlásila dvoutýdenní lockdown v okresech Kariba a Hurungwe, kde byly zaznamenány případy varianty delta. Během 3 dnů vědci objevili více než 40 případů této formy koronaviru.

Video  Desetitisíce Sputniků v koši: Ruská vakcína na Slovensku netáhne, lékař tepe Matoviče.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Inka ( 16. června 2021 09:16 )

Pro všechny diskutující odborníky na pandemii a Covid, při jejich prudké inteligenci předpokládám, že také jim nedělá problém angličtina..

http­s://ww­w.go­ogle­.com/am­p/s/am­p.sc­roll­.in/la­test/9­96648/­covid-19-delta-variant-of-virus-drove-indias-second-wave-of-pandemic-finds-government-study

kallup ( 15. června 2021 20:30 )

já teda nevim, esli to vůbec mam říct, ale sem si strachy zhnědnul slipky!

frantacizek ( 15. června 2021 19:19 )

a velikášství s tím spojené

frantacizek ( 15. června 2021 19:18 )

brzy bychom to mohli vidět ale v Maďarsku, kde očkovali čajnou a Sputnikem, pač si myslím, že jakmile to tam přijde a rozšíří se, tak i populista Orbán ztratí nervy a začne zpívat i o tom, co se tam děje teď a tutlá. Teď je plný stadion v Budapešti, má opravdu odvahu vzhledem k těm mutacím a tomu, čím očkuje..klasický populista zkrátka, bezmozek

frantacizek ( 15. června 2021 19:16 )

tak podle čajny nelze usuzovat, jak jsou vakcíny rezistentní proti té indické mutaci, tak ještě není třeba strašit. Neznáme parametry toho jejich jedu na krysy..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa