Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Británie, Francie, Rusko, Indonésie i JAR: Tady už má delta „žně“. Jak to vidí Prymula?

  • Autor: sova,ČTK - 
    6. 7. 2021
    05:09

    Agresivnější varianta delta koronaviru způsobujícího onemocnění covid-19 se úspěšně šíří napříč planetou. Navzdory vysoké proočkovanosti populace se této mutaci podařilo ve velkém se rozšířit například v Británii, tady ale zatím většina nakažených zvládne nákazu bez cesty do nemocnice. To závažné problémy se řítí na Ruskou federaci, kde má v těle vakcínu lidí zatím po málu. Na poplach bijí i v zemích na opačné polokouli, kde aktuálně panují odlišné klimatické podmínky než v Evropě. Jak Blesk Zprávám potvrdil epidemiolog Roman Prymula, za úspěšným šířením viru skutečně stojí i chování lidí v chladných měsících.

    „Klima hraje velkou roli. Lépe řečeno chladné měsíce vedou k tomu, že je tam mnohem větší kontakt mezi lidmi a mnohem intenzivnější šíření, takže tohle určitě hraje roli,“ řekl na dotaz Blesk Zpráv Prymula.

    Laboratoře v Česku v neděli potvrdily 105 případů koronaviru, zhruba dvojnásobek počtu o týden dřív. Jde o nejvyšší nedělní přírůstek od konce května. Laboratoře u nás zatím potvrdily 126 případů koronaviru varianty delta. Od předminulého pondělí jich přibylo šest, čtyři v Jihomoravském kraji a dva v Praze.

    „Detekce varianty delta v ČR mírně narůstá, byť nelze ještě pozorovat jasný vzestupný trend. Je pravděpodobné, že vzestupný trend může pokračovat i přes přijatá opatření proti importu viru na naše území,“ shrnula výsledky v minulém týdnu vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku a nechřipková respirační virová onemocnění Helena Jiřincová.

    Kabinet Andreje Babiše (ANO) už zpřísnil řadu opatření - roušky ve vnitřních prostorách zůstávají a očkovaným jednou dávkou od pátku 9. července končí výhody. Například možnost jít do restaurace nebo bazénu už 21 dní po první dávce bez testu. Testování navíc nově čeká i ty, kteří se budou chtít do práce vrátit po zahraniční dovolené.

    V Izraeli se neumírá, virus se ale i tak šíří

    Izraelská vláda chystá nová omezení proti šíření koronaviru SARS-CoV-2 v souvislosti s nárůstem potvrzených případů. Informoval o tom v noci na pondělí zpravodajský server The Times of Israel. Krizový štáb vlády se má kvůli tomu sejít v úterý.

    Počty potvrzených nákaz v Izraeli výrazněji stoupají od konce června a za poslední den jich v pondělí ministerstvo zdravotnictví oznámilo 343, což je nejvyšší denní přírůstek od dubna. Počty ale zdaleka nejsou tak vysoké jako začátkem roku, kdy přibývaly denně tisíce případů; v lednu i přes 10 000. Situace je nyní odlišná i v tom, že díky široké proočkovanosti obyvatel není tolik hospitalizací ani úmrtí. Od poloviny června tam evidují jen jedno úmrtí spojené s covidem-19.

    Situaci v dalších zemích, jako je Velká Británie, Francie, Jihoafrická republika, Indonésie a Rusko, podrobně zkoumáme na dalších stránkách textu.

  • 1.Velká Británie

    Británie v posledním týdnu zaznamenala 50 824 nových případů vysoce přenosné varianty koronaviru delta. Jde o téměř 50procentní nárůst oproti minulému týdnu. Navzdory tomu ale země nezaznamenává dramatický nárůst v hospitalizovaných ani v úmrtích. Nejčastěji jde o neočkované jedince pod 25 let věku.

    „Velká Británie má jiné portfolio vakcín. Zatímco většinově dominuje složení mRNA vakcín ve smyslu Pfizer/BioNTech a Moderna, tak Velká Británie má poměrně vysoké procento vakcín AstraZeneca, která má nižší účinnost,“ řekl na toto téma Blesk Zprávám epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula.

    Johnson: Většina omezení skončí. Opravdu?

    Podle něj k masivnímu šíření dochází také kvůli rezervám v naočkovaných skupinách populace.

    „Druhá věc je, že když se podíváme, jak to je vůbec s jednotlivými věkovými skupinami, tak Velká Británie už je docela proočkována a právě v těch nižších věkových kategoriích je ještě rezerva, to znamená, že tam dochází k masivnějšímu šíření. To se ale nebude lišit v dalších zemích, protože se dá očekávat nárůst delty, která je mnohem agresivnější v tomto slova smyslu,“ uvedl Prymula.

    Koronavirus ve Velké Británii Koronavirus ve Velké Británii | Reuters

    Tam je to reprodukční číslo dokonce na úrovni 8, to znamená, že jeden indexový případ dokáže nakazit až osm dalších osob. Z toho důvodu bude to šíření poměrně intenzivní, ale jak se zatím ukazuje, tak ta klinika příliš závažná není ani v té Británii, kde je ve srovnání s tím poměrně masivním nárůstem málo hospitalizovaných,“ dodal profesor a bývalý šéf českého zdravotnictví.

    Anglie by měla zachovat část koronavirových opatření i po 19. červenci, kdy má být zrušena většina zbývajících restrikcí. Před jejich úplným odvoláním v sobotu varoval lékařský svaz, informovala agentura Reuters.

    Britský premiér Boris Johnson v pondělí potvrdil, že většina omezení v Anglii skončí 19. července v takzvaný „Den svobody“. Ve čtvrtek nicméně prohlásil, že by Britové měli nadále dodržovat jistá preventivní opatření, Nošení roušek jako to nejviditelnější opatření bude nicméně už dobrovolné.

    Za měsíc delty čtyřikrát tolik

    Britský lékařský svaz (BMA) chce, aby lidé nadále používali roušky a soustředili se na větrání objektů poté, co začal počet nově nakažených covidem-19 opět prudce stoupat. Za pátek přibylo 27 125 nových případů nákazy.

    „Tyto údaje společně se zvýšením počtu hospitalizovaných naznačují, že by bylo z hlediska veřejného zdraví nesprávné zrušit 19. července všechna omezení anebo ve veřejnosti vzbudit očekávání, že se vrátíme ke stavu před covidem, kdy nikdo nebude muset dodržovat žádná opatření,“ řekl v pondělí předseda rady BMA, doktor Chaand Nagpaul stanici Sky News.

    V Británii se nyní šíří nakažlivější mutace koronaviru nazvaná delta; za měsíc přibylo prokázaných případů této infekce čtyřikrát, informovala v pátek vládní zdravotní agentura Public Health England (PHE). Podle PHE zatím laboratoře prokázaly přes 160 000 případů nákazy mutací delta, kterou vědci poprvé odhalili v Indii.

    V Británii, která má 66 milionů obyvatel, už více než 45 milionů lidí dostalo alespoň jednu dávku vakcíny proti covidu-19, 33,2 milionu z nich už má obě dávky očkování.

  • 2.Francie

    Francii může na konci tohoto měsíce zasáhnout čtvrtá vlna epidemie covidu-19, uvedl v pondělí mluvčí francouzské vlády Gabriel Attal. Francouze vyzval, aby se vzhledem k narůstajícím počtům případů mutace delta nechali naočkovat, informují francouzská média.

    Za méně než týden si epidemie znovu vydobila pozici. Mutace delta, která je obzvlášť nakažlivá a obzvlášť znepokojivá, si získává pozice velmi rychle,“ sdělil Attal stanici France Inter.

    Koronavirus ve Francii. Koronavirus ve Francii. | Reuters

    „Zdvojnásobuje se to téměř každý týden, dnes máme o 30 procent víc infekcí variantou delta a kolem nás přibývá důkazů, že tato situace je prvními náznaky obnovení epidemie,“ dodal Attal.

    Na otázku, zda existuje riziko čtvrté vlny epidemie na konci měsíce, jak v neděli varoval francouzský ministr zdravotnictví Olivier Véran, odpověděl Attal, že je to možné. Obávanému zahlcení nemocnic však může zabránit dostatečná proočkovanost populace, uvedl mluvčí.

    Čtvrtá vlna už na konci července?

    „V Británii jsme viděli velmi rychlé propuknutí po prvních varovných signálech a tyto signály nyní můžeme vidět i v naší zemi,“ uvedl mluvčí Attal.

    „Na příkladu Anglie se dá vidět, že čtvrtá vlna může přijít na konci července. Můžeme ji omezit a zmírnit i její dopady na zdraví: dodržováním rozestupů, vakcinací, testováním/opatrností/ochranou,“ napsal Véran na twitteru.

    Před možnou další vlnou už 29. června varoval Pasteurův ústav. Toto pařížské výzkumné středisko však odhaduje, že pokud Francie nepoleví ve vakcinaci, dočká se jí až na podzim.

    Ve zhruba 67milionové Francii dostalo alespoň jednu dávku vakcíny zatím 34,5 milionu lidí. To je zhruba 51,2 procenta populace. Více než 36 procent obyvatel má obě dávky, uvedla agentura AFP s odvoláním na oficiální statistiky.

  • 3.Jihoafrická republika

    Jihoafrická republika v sobotu zaznamenala rekordních 26 tisíc nových případů nákazy koronavirem za den. Třetí vlna nemoci covid-19 se rychle šíří mezi převážně nenaočkovanou jihoafrickou populací, napsala agentura Reuters.

    Prudký nárůst nakažených zejména novou variantou delta zatěžuje na maximum jihoafrické zdravotnictví. Nemocnicím docházejí lůžka i lékaři, a vláda byla nucená zavést částečnou koronavirovou uzávěru.

    Boj s koronavirem v Jihoafrické republice (1. července 2021) Boj s koronavirem v Jihoafrické republice (1. července 2021) | Reuters

    Země s téměř 60 milióny obyvatel od začátku pandemie zaznamenala více než dva milióny případů nákazy a 61 500 obětí. Očkování zatím dostalo jen 3,3 miliónu lidí.

    Neoficiální statistiky nadměrné úmrtnosti v zemi ale naznačují, že na covid zde zemřelo více než 170 000 lidí.

    „Vakcínový apartheid“, zlobí se prezident

    Nízká proočkovanost je důsledkem směsice smůly a byrokratických selhání. Vláda letos musela zničit dva milióny dávek kontaminované vakcíny od firmy Johnson & Johnson, a pokusy o její nahrazení narazily na váznoucí globální dodávky.

    Jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa kritizoval to, co označil za globální „vakcínový apartheid“, kdy bohaté země se spoustou dávek vakcín je hromadí, zatímco chudší země musí čekat. Aby se s tímto problémem vypořádala, schválila dnes JAR k použití proti nemoci covid-19 čínskou vakcínu Sinovac.

  • 4.Indonésie

    Indonésie v neděli ohlásila 555 úmrtí v souvislosti s nákazou koronavirem. Je to nejvyšší počet za jediný den od začátku pandemie, napsala agentura Reuters. Úřady současně oznámily 27 233 nových případů nákazy koronavirem, což je druhý největší denní přírůstek.

    Ve čtvrté nejlidnatější zemi světa s přibližně 270 miliony obyvateli se od začátku pandemie nakazilo více než 2,28 milionu lidí, z nichž 60 582 nákaze podlehlo.

    Boj s koronavirem v Indonésii: Očkování ve škole (5. 7. 2021) Boj s koronavirem v Indonésii: Očkování ve škole (5. 7. 2021) | ČTK / AP / Firdia Lisnawati

    Mezinárodní federace společností Červeného kříž a Červeného půlměsíce koncem června varovala, že epidemická situace v Indonésii se v důsledku rostoucího počtu případů nákazy koronavirem ocitla na pokraji katastrofy. V asijské zemi převládá silně infekční varianta delta a některé nemocnice jsou už plné. Vyskytly se i problémy s nedostatkem kyslíku pro zdravotnická zařízení, který prudce zdražil.

    Indonésie v poslední době hlásí více než 20 000 nově odhalených případů nákazy denně, k čemuž vedle nové varianty koronaviru přispěla také zvýšená mobilita obyvatel po skončení muslimského postního měsíce ramadánu.

    Telemedicína má odvrátit fronty

    Jak v pondělí informoval ministr zdravotnictví Budi Gunadi Sadikin, země začne poskytovat zdarma služby telemedicíny pro pacienty s covidem-19, kteří mají mírnější příznaky této nemoci. Podle něj má tento krok zmírnit tlak na zdravotní systém zahlcený rekordním počtem nových případů nákazy, uvedla agentura Reuters.

    Služby telemedicíny začnou od úterý poskytovat zdravotní firmy, jako je Alodokter a Halodoc, a budou zahrnovat konzultace a doručení léků. „Pacienti s covidem-19 tak dostanou včasné lékařské služby, aniž by museli čekat ve frontách v nemocnicích. A nemocnice se budou moci přednostně věnovat pacientům se středně těžkými, těžkými a kritickými příznaky,“ řekl ministr na tiskové konferenci.

  • 5.Rusko

    Rusko během soboty zaznamenalo 25 142 nových případů nákazy koronavirem a 663 úmrtí. Oznámila to ruská média s odvoláním na vládní operativní štáb. O den dříve to bylo 24 439 případů a 697 úmrtí. Nynější čísla podle agentury Interfax odpovídají situaci na počátku letošního ledna, kdy ale počet nových případů začínal klesat, zatímco nyní čísla každý den rostou.

    Nejhorší zůstává situace v Moskvě, kde přibylo 7624 nakažených a 111 úmrtí.

    Koronavirus v Rusku Koronavirus v Rusku | ČTK / AP / Denis Grishkin

    V zemi s přibližně 146 miliony obyvateli se od začátku pandemie nakazilo více než 5,6 milionu lidí, z nichž 137 925 podle operativního štábu nákaze podlehlo. Ruský statistický úřad ale uvádí mnohem vyšší čísla: covid-19, způsobovaný koronavirem, si podle něj od loňského do letošního dubna vyžádal na 270 000 obětí. Vláda tuto nesrovnalost v údajích vysvětluje tím, že statistici zahrnují do svých čísel i mrtvé, u kterých se na nákazu přišlo až po smrti.

    Putinův apel zůstává zatím bez odezvy

    Epidemie v Rusku sílí od poloviny června na pozadí pomalu postupující očkovací kampaně. Ta začala již v prosinci, ale až dosud se nechalo očkovat jen 23,6 milionu z přibližně 146 milionů Rusů, tedy zhruba 16 procent populace, která zůstává nedůvěřivá vůči domácím vakcínám, napsala v sobotu agentura AFP.

    Moskva ve čtvrtek začala přeočkovávat obyvatele metropole, kteří už obdrželi dvě dávky vakcíny před více než šesti měsíci. Nabízí nyní třetí injekci v zájmu posílení imunity před novými variantami koronaviru.

    Prezident Vladimir Putin ve středu v televizi znovu vyzval spoluobčany, aby se nechali očkovat a také aby raději poslouchali odborníky než fámy o covidu-19. Nicméně se opět vyjádřil proti povinnému očkování na celostátní úrovni.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa