Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Z pekla do normálu: V nemocnicích jsou už jen desítky pacientů. Covid trápí i třicátníky

Aktualizováno -
23. června 2021
12:48
Autor: ula - 
23. června 2021
05:00

Počet nakažených covidem-19 klesá a s ním i počet hospitalizovaných v českých nemocnicích. Podle údajů ministerstva zdravotnictví bylo v nemocnicích k 22. červnu 79 pacientů, z toho 10 ve vážném stavu. Některé nemocnice, které Blesk Zprávy oslovily, propustily poslední vyléčené už na začátku června. Nejvíce lidí s covidem-19 bojuje v Praze, v Havlíčkově Brodě a v Ústí nad Labem. Většinou jde o starší pacienty, ale také čtyřicátníky a třicátníky. Blesk Zprávy se dále ptaly na to, zda jsou hospitalizovaní pacienti očkovaní.

Ačkoliv podle údajů Ministerstva zdravotnictví je největší počet nakažených na 100 tisíc obyvatel na Českokrumlovsku (39,14 nemocného na 100 tisíc obyvatel), v nemocnici v Českém Krumlově není hospitalizovaný žádný.

„V tuto chvíli nemáme žádné pacienty s covidem-19. Posledních osm v rámci Jihočeského kraje leží v nemocnici v Českých Budějovicích. Poslední pacient u nás ležel 20. 5., od té doby všechny pacienty převážíme do Českých Budějovic,“ řekl Vojtěch Remeň, předseda představenstva Nemocnice Český Krumlov.

Nejvíce hospitalizovaných v Praze

Nejvíce hospitalizovaných je v hlavním městě. „V tuto chvíli máme hospitalizované 2 covid pozitivní pacienty s lehkým průběhem onemocnění. Jednoho ve středním věku a druhého v seniorním věku,“ řekla Blesk Zprávám Hana Frydrychová z Odboru komunikace Fakultní nemocnice v Motole.

„V Ústřední vojenské nemocnici aktuálně hospitalizujeme na Klinice infekčních nemocí 3 pacienty s onemocněním covid-19, všichni jsou v produktivním věku, nikdo není na JIP,“ uvedla mluvčí nemocnice Jitka Zinke.

Jeden pacient je ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze, který má středně těžký průběh. „V poslední době máme okolo 1-2 pacientů. Průběh je různý, spíše máme těžší případy. Očkovaní jsou minimálně (občas někdo první dávkou). Většinou jde o pacienty, kteří se léčí s dalšími nemocemi,“ říká Marie Heřmánková, mluvčí nemocnice.

Na Klinice infekčních nemocí ve Fakultní nemocnici Bulovka je podle mluvčí Evy Libigerové jeden pacient. Ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady byli ke včerejšímu dni evidováni tři pacienti s covidem-19, jak řekla mluvčí Tereza Romanová.

Podle Petra Sulka je v pražské Thomayerově nemocnici momentálně 11 covid pozitivních pacientů. Dodal, že oproti předchozím měsícům jde o výrazný pokles. „S těžkým průběhem nemoci covid-19 máme jednoho pacienta, který je hospitalizován na pracovišti ARO. Jedná se o staršího pacienta. Ostatní pozitivní pacienti mají naštěstí mírný průběh nemoci,“ řekl Blesk Zprávám Sulek. Jedná se zejména o starší pacienty, kteří jsou hospitalizováni na oddělení geriatrie. „Z celkových 11 pozitivních pacientů byli naočkováni 4 lidé. Tři z nich mají po druhé dávce a jeden má zatím pouze jednu dávku vakcíny. Většina z pacientů má ještě další přidružené nemoci,“ dodává mluvčí.

Ročníky 55, ale i 92

„Dnes (22.6. pozn. red.) jsou ve Fakultní nemocnici Plzeň hospitalizováni 3 pacienti  s nákazou covid -19, z toho jsou 2 na covid JIP. Věkové rozpětí je 61-70 let,“ řekla mluvčí FN Plzeň Gabriela Levorová. 

„V Nemocnici Havlíčkův Brod je hospitalizováno 5 covid-19 pozitivních pacientů, kteří potřebují být pod lékařským dohledem a průběh onemocnění si vyžádal hospitalizaci spojenou i s kyslíkovou podporou. Hospitalizováni jsou na infekčním oddělení, jejich stav je stabilizovaný,“ uvedla tisková mluvčí Petra Černo. Na oddělení JIP či ARO není žádný pacient v akutním stavu. Podle mluvčí jsou zde hospitalizovány ročníky 92, 86, 61, 57 a 55.

Očkovaní hospitalizovaní? Výjimečný jev

„K 21. červnu je v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem hospitalizováno deset pacientů s onemocněním covid-19, z nich tři leží na jednotce intenzivní péče,“ řekla mluvčí nemocnice Jana Mrákotová. Jde o pacienty napříč celým věkovým spektrem. „Obecně lze konstatovat, že hospitalizovaní pacienti, kteří předtím proti nemoci covid-19 podstoupili vakcinaci, jsou naprosto výjimečným jevem. Takže takové právě teď nemáme.“ doplnila Mrákotová.

„Ve Fakultní nemocnici Olomouc je k dnešnímu dni hospitalizován jeden pacient s onemocněním covid-19, a to na standardním oddělení, tedy s lehčím průběhem nemoci. Jedná se o muže seniorního věku,“ odpověděl Blesk Zprávám tiskový mluvčí nemocnice Adam Fritscher.

„K dnešnímu dni máme v nemocnici hospitalizované dva pacienty s onemocněním covid-19, z nichž jeden je na standardním oddělení a druhý ve vážnějším stavu na jednotce intenzivní péče. Oba dva jsou ve věkové kategorii 80+ a ani jeden z nich nebyl očkován,“ přiblížila stav ve Slezské nemocnici v Opavě a Nemocnici Znojmo mluvčí Monika Kunčarová.

V Nemocnici ve Frýdku-Místku leží podle mluvčí Jany Březinové dva pacienti se středně těžkým průběhem, oba nebyli očkováni.

Kde covidová lůžka zejí prázdnotou?

  • V nemocnici v Karlových Varech není již žádný covidový pacient od 4.6.
  • V nemocnici v Chebu, která byla v době druhé vlny nejvíce zasaženou nemocnicí, není žádný hospitalizovaný pacient od 18.5.
  • Ve Fakultní nemocnici Ostrava bylo ještě 3. 6. bylo hospitalizováno 16 pacientů, 5 z nich na JIP. Poslední pacient byl ze standardního oddělení propuštěn 20. 6.
  • V Oblastní nemocnici Příbram byl poslední pacient s koronavirem 9. 6.
  • Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové 22. června v 7:30 nebyl hospitalizovaný žádný pacient s onemocněním covid-19, posledního pacienta s touto diagnózou evidovala nemocnice v minulém týdnu.
  • „Poslední pacienty jsme propustili během minulého týdne. Situace se ale ve FN Brno může velmi rychle změnit, protože se od tohoto týdne stáváme spádovou nemocnicí pro pacienty s covidem-19,“ řekla Blesk Zprávám mluvčí Fakultní nemocnice Brno Veronika Plachá.
  • Posledního pacienta s covidem -19 propustili minulý týden z Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně.
  • Nemocnice Jablonec nad Nisou propustila posledního pacienta z “covidové jednotky„ 17. 6.
  • V nemocnicích Plzeňského kraje s akutní péčí (Klatovy, Domažlice, Rokycany a Stod) není momentálně žádný potvrzený covid pozitivní pacient. „Na izolačních lůžkách máme momentálně jednoho suspektního pacienta s podezřením na nákazu, u něhož čekáme na výsledek PCR testu. Poslední covidový pacient z jarní vlny pandemie byl propuštěn z Domažlické nemocnice v pátek 18.6. Byl i posledním hospitalizovaným pacientem v rámci všech našich nemocnic akutní péče. Sobota 19.6. tak byla prvním dnem od počátku září, kdy se v nemocnicích vlastněných Plzeňským krajem neléčil žádný pacient z onemocnění covid,“ řekl Jiří Kokoška, mluvčí Nemocnice Plzeňského kraje.
  • V nemocnici Znojmo byl poslední pacient z infekčního oddělení propuštěn 7.6. Z ARO už 26. 5.
  • V Nemocnici Jindřichův Hradec také nebyl k 22. 6 hospitalizován žádný pacient s covidem -19.

Video  Blatný: Zátěž nemocnic je nesmírná, leží v nich naši příbuzní a přátelé. Nejze uvažovat o uvolňování opatření  - Blesk Zprávy / ČTK / Foto FN Ostrava
Video se připravuje ...

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

josemu ( 10. září 2021 12:48 )

Možná by stálo za úvahu,jestli by odmítači očkování, kteří se dostanou do nemocnice, neměli být potrestání za veřejné ohrožení.

ANO_nam_bude_lip ( 23. června 2021 17:55 )

Naše neschopná vláda stále lže.
Podle toho, kolik zdravých lidí z mého okolí zemřelo na covid je jasné, že v rámci celé republiky těch mrtvých je nejméně desetkrát tolik, než uváděných 30 tisíc.

Covid_19 ( 23. června 2021 17:37 )

syn aktivní sportovec 30+, po koronaviru dole víc než 6 kilo a místo stovek kliků jich dal jen pár, byla to v únoru britská mutace, takže to vypadá, že se bude dávat do formy tak rok. Tady nejde jen o mrtvé, ale i o zmrzačené, kteří přežijí s těžkými následky

zada ( 23. června 2021 12:07 )

Takže katastrofa zatím žádná. Což je dobře. Ostatně, očkovaný člověk s covidem by neměl být, že?! Takže to roznášel kolem sebe. Není uvedeno kolik let je očkovaným s covidem. Ta věková hranice uváděná v článku je taková laxní, spíše účelově zamlžená. Ale to se dá pochopit. Ono stačila tabulka.....tohle žvatlání kolem je zbytečný)))

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa