Konzumenty, kteří při nákupu sází na osvědčenou klasiku od Znojma a neváhají si za značku připlatit, může po přečtení etikety na druhé straně sklenice čekat hodně kyselé překvapení. „S tureckými okurkami jsem dneškem skončil. Ani »tradiční receptura« už v mých očích tohle parazitování nezachrání,“ zlobí se na sociální síti jeden z naštvaných konzumentů, kterého turecký původ okurek nemile překvapil.
Podívejte se, které nakládané okurky zvítězily ve spotřebitelském testu Blesku:
„Kupujte české potraviny, podporujte české zemědělce,“ vysmívá se oblíbenému heslu politiků i pěstitelů nad sklenicí okurek, které v Česku nevyrostly, další komentující.
„Kde jsou ty časy, kdy si náš stát vše pěstoval sám a lidé zavařovali ve velkém, a že bylo co, i bez dovozu,“ vzpomíná jiná rozhořčená diskutující. Na stejný problém si přitom kupující stěžovali už před rokem. Situace ovšem zůstává stále stejná.
Nedostatek okurek
Milan Linka, mluvčí společnosti Orkla Foods Česko a Slovensko, která je vlastníkem značky Znojmia, pro Blesk.cz celou situaci vysvětluje nedostatkem okurek od tuzemských zemědělců.
„Ačkoliv jsme vždy vyráběli a vyrábíme okurky Znojmia v České republice a dáváme přednost jejich nákupu od tradičních tuzemských pěstitelů, u části jejich výroby jsme si v loňském roce museli vypomoct dočasnou produkcí v Turecku,“ vrací se Milan Linka k situaci v uplynulém roce.
Nálev se vozí do Turecka
Změna se ale podle mluvčího nečeká ani v nejbližších měsících. „Kvůli podstatně menším osevním plochám okurek, ve srovnání s minulými lety, a vysoké poptávce, budeme i v příští sezóně muset využít kapacitu závodu v Turecku. Zde bude výroba probíhat podle tradičních Znojmia receptur, včetně macerátu z ČR, a pod přísným dohledem našich odborníků,“ slibuje Linka s tím, že do dalších let je prioritou firmy, aby veškerá její produkce okurek probíhala opět výhradně v České republice.
Tradiční od poloviny 16. století
* První historická zmínka o znojemských okurkách pochází z 2. poloviny 16. století. V té době se začaly ve znojemské oblasti pěstovat okurky, které do Evropy přišly až z daleké Ameriky.
* Od poloviny 19. století se na Znojemsku začaly lahodné okurky uchovávat prostřednictvím slaného a kyselého nálevu a staly se velmi oblíbenou pochoutkou i na císařských dvorech.
* V průběhu 20. století pak byla vyvinuta zcela originální receptura sladkokyselých znojemských okurek Znojmia, uvádí se na stránkách výrobce.
Český spotřebitel jako rukojmí chabé kvality?
Český spotřebitel jako rukojmí chabé kvality? S potravinovými kvótami přibývají neshody Markéta Volfová, Lukáš Červený