Konzumenty, kteří při nákupu sází na osvědčenou klasiku od Znojma a neváhají si za značku připlatit, může po přečtení etikety na druhé straně sklenice čekat hodně kyselé překvapení. „S tureckými okurkami jsem dneškem skončil. Ani »tradiční receptura« už v mých očích tohle parazitování nezachrání,“ zlobí se na sociální síti jeden z naštvaných konzumentů, kterého turecký původ okurek nemile překvapil.

Podívejte se, které nakládané okurky zvítězily ve spotřebitelském testu Blesku:

 „Kupujte české potraviny, podporujte české zemědělce,“ vysmívá se oblíbenému heslu politiků i pěstitelů nad sklenicí okurek, které v Česku nevyrostly, další komentující.

 „Kde jsou ty časy, kdy si náš stát vše pěstoval sám a lidé zavařovali ve velkém, a že bylo co, i bez dovozu,“ vzpomíná jiná rozhořčená diskutující. Na stejný problém si přitom kupující stěžovali už před rokem. Situace ovšem zůstává stále stejná.

Nedostatek okurek

 Milan Linka, mluvčí společnosti Orkla Foods Česko a Slovensko, která je vlastníkem značky Znojmia, pro Blesk.cz celou situaci vysvětluje nedostatkem okurek od tuzemských zemědělců.

„Ačkoliv jsme vždy vyráběli a vyrábíme okurky Znojmia v České republice a dáváme přednost jejich nákupu od tradičních tuzemských pěstitelů, u části jejich výroby jsme si v loňském roce museli vypomoct dočasnou produkcí v Turecku,“ vrací se Milan Linka k situaci v uplynulém roce.

Nálev se vozí do Turecka

Změna se ale podle mluvčího nečeká ani v nejbližších měsících.  „Kvůli podstatně menším osevním plochám okurek, ve srovnání s minulými lety, a vysoké poptávce, budeme i v příští sezóně muset využít kapacitu závodu v Turecku. Zde bude výroba probíhat podle tradičních Znojmia receptur, včetně macerátu z ČR, a pod přísným dohledem našich odborníků,“ slibuje Linka s tím, že do dalších let je prioritou firmy, aby veškerá její produkce okurek probíhala opět výhradně v České republice.

Tradiční od poloviny 16. století

* První historická zmínka o znojemských okurkách pochází z 2. poloviny 16. století. V té době se začaly ve znojemské oblasti pěstovat okurky, které do Evropy přišly až z daleké Ameriky.

* Od poloviny 19. století se na Znojemsku začaly lahodné okurky uchovávat prostřednictvím slaného a kyselého nálevu a staly se velmi oblíbenou pochoutkou i na císařských dvorech.

* V průběhu 20. století pak byla vyvinuta zcela originální receptura sladkokyselých znojemských okurek Znojmia, uvádí se na stránkách výrobce.

Český spotřebitel jako rukojmí chabé kvality?

Video
Video se připravuje ...

Český spotřebitel jako rukojmí chabé kvality? S potravinovými kvótami přibývají neshody Markéta Volfová, Lukáš Červený

Fotogalerie
3 fotografie