Odmala pomáhal mamince a nyní už třetí rok připravuje nakládačky podle receptu po babičce sám pro celou rodinu. „Okurky pokaždé nakupujeme od malých soukromých zemědělců, tak to dělala i naše babička,“ začíná popisovat. V supermarketech a od velkopěstitelů je prý nechce.

„Důležité je, aby okurka na naložení byla čerstvá. Jen taková pak může po otevření sklenice krásně křupnout,“ vysvětluje důvod, proč bychom měli unavené a gumové plody nechat ležet. „Okurky je potřeba pečlivě omýt. Nechávám je chvíli namočené a pak se lehce očistí třeba kartáčkem,“ zasvěceně říká šikovný kuchaříček Kuba.

Ale to už do horkou vodou vymytých sklenic vkládá pepř, nové koření, bobkový list, hořčičné semínko, cibuli a mrkev nakrájené na kolečka. „Rádi máme i kopr a česnek. Potom už rovnám okurky, pořádně je upěchuji a prokládám další zeleninou, cibulí, mrkví a pro křupavost i kolečkem křenu,“ vysvětluje podrobně postup.

Následně je stačí zalít horkým nálevem. „Uzavřít víčkem a vařit, tedy sterilovat, v hrnci horké vody. Teploměr musí ukazovat 85 stupňů a trvá to zhruba půl hodiny,“ ukazuje. Než začnete zavařené okurky jíst, nechte je dva nebo i tři týdny v chladu, aby došly, doporučuje mladý šikula.

Zkuste je ochladit

Jak okurky sterilujete? Po uplynutí doby varu je vyndáte z hrnce a otočíte dnem vzhůru? Není to chyba, Jakub Šustek ale doporučuje jiný fígl. Je dobré je předem ochladit. „Opatrně, aby neprasklo sklo. Nejlíp nechte sklenice po uvaření v hrnci, nalijte na ně pomaličku studenou vodu. To je úspěšný recept pro to, aby pak byly křupavé a nezměkly,“ radí.

Jak na nálev? Na sladkokyselý nálev si připravte na litr vody 300 mililitrů octa, 80 gramů cukru a 30 gramů soli.

Pozor! Okurková kuchařka už v pátek ZDARMA v tištěném deníku Blesk.

Fotogalerie
3 fotografie

Kyselé okurky nakládané v nálevu, naše moravské zlato, naše kulinářská pýcha! Ale pozor, nejen Znojmo okurkami živo bylo.