„Hryzanců jsem měla devět, zhruba sedm dní jsem chodila ve strašných bolestech, jako kdyby mi někdo trhal maso od kosti. Svědilo to, pálilo, bolest při došlápnutí byla ukrutná,“ popsala pro Blesk.cz svou zkušenost paní Boučková, která má na kousnutí muchničkou silnou reakci a nohy si léčila přes měsíc. „Otok byl také celkem velký a ne moc pěkný. Poštípaly mě při vystříhávání starých malin a šípku u matky v zahradě,“ dodává.

Sliny jako chemický koktejl

Muchnička je parazit, který se líhne v tekoucí vodě. Líbí se jí na zahradách nebo loukách, kde je vlhčeji. Dovede lítat docela daleko, a když si najde hostitele, začíná hodovat. „Samotné bodnutí je fakt bolestivé. Do místa sání pak vpouští sliny, které mají za úkol sání usnadnit. Je to poměrně složitý chemický koktejl, který v místě způsobí velmi silnou reakci, “ vysvětluje pro Blesk.cz docent Jan Votýpka z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Podle odborníka se však reakce na bodnutí muchničkou u každého člověka velmi liší. „Někdo bude mít malý flíček a za dvě hodiny o ničem neví, jiný bude mít obrovský flek, zduření nejbližších uzlin a může mít bolestivost klidně dva týdny. Je to individuální. Každý si to musí, v uvozovkách, zkusit sám na sobě,“ popisuje parazitolog. Pokud je tedy někdo alergický i na bodnutí jiného hmyzu, tak většinou platí, že i toto bude komplikovanější nebo bolestivější.

Krátký a tupý sosák způsobí hematom

Muchnička ráda saje na nártech, na kotnících nebo v podkolenní jamce. „Má tupý krátký sosák a spoléhá, že když ho do toho místa vbodne, dojde k velkému poškození, vznikne hematom a z toho tu krev pije,“ vysvětluje Votýpka. „Má tendenci bodat na kotnících, kde dojde ke ztenčení tkáně, kost vytlačí cévy blíž k povrchu kůže a ona to tím krátkým sosákem lépe zvládne,“ popisuje muchniččinu fintu odborník.

Antibiotika od lékaře?

Může se stát, že v některých případech lékař při návštěvě poštípaného pacienta předepíše antibiotika. „Jak nás bodá, může z povrchu naší kůže zavléct do ranky spoustu bakterií. Ten její chemický koktejl ve slinách může lokálně trochu potlačit imunitní odpověď, a v tu chvíli se bakterie, které by byly v běžném stavu okamžitě zlikvidovány, v ráně uchytnou. Následně může dojít ke komplikaci a v určitých případech musí být  dokonce nasazena antibiotika," vysvětluje Votýpka.

Do místnosti neletí

Proti muchničce zabírá repelent a na rozdíl od komárů nás nepronásleduje až do domu. „Výhodou je, že nejde do místnosti nebo do stanu, navíc mají denní aktivitu. V noci na člověka moc nejdou,“ uzavírá parazitolog.

VIDEO: Do České republiky se dostal gigantický druh klíštěte.

Fotogalerie
8 fotografií