Výhodou pečeného čaje je, že se při jeho přípravě dá kombinovat různé ovoce. Pokaždé tak může chutnat trochu jinak a nikdy se neomrzí. „Připravuji ho hlavně kvůli dědečkovi. Zužitkuji při tom přebytky ze zahrady. Ovocné variace si každý může zvolit podle svého. Jablka, hrušky, švestky či ostružiny jsou na to vhodné,“ vyjmenovává Lucie.

Kvůli vůni přidává i borůvky nebo maliny, které má vždy po ruce zamražené. Tento nápoj na dlouhé zimní večery se prý těší velké oblibě i u návštěv, dětskou variantu připravuje stejně, jen bez kapky alkoholu. Chcete to vyzkoušet? Lucie se podělila o recept na svůj unikátní čaj, který vám rozjasní den, až přijdou plískanice a zima.

Lahůdka podle Lucky

Potřebujete: 1 kg ovoce, 800 g třtinového cukru, nebo méně cukru a přisladit sirupem z agáve, 1 lžičku skořice, několik hřebíčků, šťávu z 1 citronu, karibský rum.

Postup: Ovoce omyjeme a nakrájíme na zhruba centimetrové kousky. Vysypeme na plech se zvednutým okrajem, přidáme cukr, sirup, koření a zakapeme šťávou z citronu. Promícháme a vložíme do rozpálené trouby.

Pečeme na 220 stupňů Celsia 45 minut, občas promícháme. Ještě horké plníme do malých skleniček a před uzavřením přidáme velkou lžíci rumu. Zavíčkované otočíme na 10 minut dnem vzhůru.

Návod na podzimní věnec

Video
Video se připravuje ...

Návod na podzimní věnec Věra Exnerová

Fotogalerie
7 fotografií