O hřiby ale byla téměř bitka! „Na jednom fleku se nás sešlo devět houbařů a červivost byla tak 70 %,“ přiznala pro Blesk.cz Jitka, která si při houbaření procvičila i dřepy. „Zrasovala jsem se jak na poli při sběru brambor, udělala jsem dřepy tak třistakrát,“ popsala s úsměvem.

Podle Jitky je ale v lese z čeho vybírat. „Hřibovitých začalo růst vícero, nejvíce hřib smrkový, pak hnědý, rostou ryzce smrkové, trochu klouzci. Les zdobí pavučince a muchomůrky červené,“ shrnula houbařka, která své úlovky suší do zimní zásoby na omáčky a do polévek.

Co dalšího aktuálně roste, upřesnil mykolog Aleš Vít.  „Znalci myko kulinaření se těší z holubinek a stročků. Nebývale hojně rostou oblíbené ryzce syrovinky. Také lišek obecných je letos k vidění dost.“

Mykolog také upozornil na výskyt jedovatých hub. „Krajní obezřetnost je při houbaření již třeba dodržovat pro aktuální výskyt některých smrtelně jedovatých druhů hub,“ dodal Vít. S blížícím se nástupem podzimu se na mnoha místech Česka připravují tradiční výstavy hub.

Fotogalerie
7 fotografií

Zkuste tyto grilované houby Portobello!

Video
Video se připravuje ...

Zkuste tyto grilované houby Portobello! Videohub/recepty