Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Svatební tajemství premiéra Johnsona: Ženil se jako Alexander. Proč se mu tedy říká Boris?

Autor: Darina Jíchová - 
21. června 2021
12:26

Když britský tisk v sobotu 29. května informoval o tom, že se britský premiér Boris Johnson (57) oženil, zpráva šokovala svět. Ministerský předseda a jeho partnerka Carrie (33), rozená Symondsová, svatbu plánovali, ale proslýchalo se, že k ní dojde až v roce 2022. Daily Mailu se podařilo dostat ke svatebnímu certifikátu novomanželů, premiér se ženil jako Alexander Boris de Pfeffel Johnson, známý jako Boris Johnson, uvádí dokument.

Také nevěsta se vdávala pod plným jménem Caroline Louise Bevan Symondsová „neboli“ Carrie Symondsová. Jako profesi měla „paní premiérová“ uvedeno komunikační šéfka, Johnson pak do kolonky napsal: Premiér Velké Británie. Johnson se stal po 199 letech prvním premiérem, který se ve funkci oženil, v jeho případě šlo už o třetí sňatek. Před ním se v roce 1822 ženil Robert Jenkinson.

Summit G7: Boris Johnson s manželkou Carrie v Cornwallu hostili lídry skupiny G7. Summit G7: Boris Johnson s manželkou Carrie v Cornwallu hostili lídry skupiny G7. | Reuters

Jak doma říkají premiérovi?

Svatební certifikát Johnsonových je přístupný ve westminsterské registrační kanceláři a zveřejněn byl v neděli 20. června. Mnohé zarazilo premiérovo celé jméno i fakt, že v profesním životě používá jméno druhé. Podle známých si Boris začal říkat už na vysoké škole, nicméně rodina a nejbližší přátelé ho stále oslovují jménem Alexander, případně zdrobnělinou Al. Je otázkou, jak mu doma říká jeho nová manželka, on jí láskyplně přezdívá „vydřička“.

Manželé spolu mají jednoho potomka, ročního syna Wilfreda, premiér má dohromady 6 dětí. Johnsonovy oddával otec Daniel Humphreys, který loni křtil jejich syna. Za svědky páru byly dvě blízké přítelkyně Johnsonové Janna Lawrenceová a Catherine Humphreyová. Svatba mohla proběhnout v katolické katedrále, i když je Johnson dvakrát rozvedený, a to protože jeho nekatolická předchozí manželství nejsou považována za platná.

Obřadu přihlížela jen malá skupinka lidí, počty hostů na svatbách byly v tu dobu omezené na 30 osob. Johnsonová si vybrala svatební šaty od řeckého návrháře Christose Costarellose za 85 tisíc korun, nicméně spořivá „vydřička“ si romantickou krajkovou róbu nekoupila, ale půjčila za pouhých 1338 korun přes agenturu MyWardrobeHQ. „Jsem velmi, velmi šťastná,“ nechala se Johnsonová slyšet po obřadu.

Nevěstin otec chyběl

Družbu premiérovi dělal jeho bratr Leo Johnson, který působí jako moderátor rozhlasového pořadu Future Proofing stanice Radio 4. Mezi hosty nechyběli Johnsonovi další sourozenci: bratr Jo a sestry Julia a Rachel, nebo jeho otec Stanley Johnson a matka Charlotte Fawcettová. Z nevěstiny strany dorazila pouze matka Josephine McAfeeová, je otázkou, zda byl její otec Matthew Symonds vůbec pozván.

Podle Daily Mailu na svatbu ani následnou oslavu v Downing Street nedorazilo ani jedno ze čtyř dětí, které má Johnson se svou bývalou manželkou Marinou Wheelerovou.

Video  Bývalý šéf Mosadu exkluzivně o úspěšných agentkách i Jamesi Bondovi. A pochválil BIS i českou policii  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi