Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Na summitu G7 zaujal kostýmek Johnsonovy „vydřičky“. Naruší večerní grilování politika?

Aktualizováno -
12. června 2021
20:48
Autor: sova - 
12. června 2021
19:30

Vlahé podnebí britského pobřeží si aktuálně užívají špičky světové politiky na summitu zemí G7. Jeho druhý den plánují hostitelé Boris Johnson se svou manželkou Carrie Johnsonovou plážové grilování spolu s dalšími členy delegací dalších zemí. Navzdory vysokým teplotám se dnes před zraky svých hostů a novinářů objevili v obleku a oblekovém kostýmu, když přivítali generálního tajemníka OSN Antonia Guterrese, jihoafrického prezidenta Cyrila Ramaphosu a jihokorejského premiéra Moon Jae-ina. Detaily přinesl web Daily Mail.

Mnohé zaujal zejména kostýmek Johnsonovy novomanželky, které sám láskyplně přezdívá „vydřička“. Sako ve tmavě modrém provedení doplnila širokými nohavicemi téměř zvonového střihu a stejné barvy. Eleganci modelu dodávalo lemování po stranách v podobě dvou černých pruhů.

Námořnický podtón kromě modelu měl i obsah setkání. Skupina doplněná o Jill Bidenovou a Brigette Macronovou potom v tamním divadle zhlédla představení s tematikou mořského světa.

Večeře v přímořském duchu

Také večerní hostina bude odpovídat přímořskému prostředí, v jakém se setkání politických vůdců a jejich doprovodů koná. Grilovat se kromě ryb budou i krabi a humři.

V menu se vedle pokrmů objeví i nápoje jako máslový grog, šumivé víno nebo pivo. Chybět nebude ani zmrzlinový pohár jako dezert.

Spory kolem severoirského protokolu ve vzduchu

Společnou pohodu by ale mohly narušit neshody týkající takzvaného severoirského protokolu, který je součástí brexitové dohody. Zejména francouzský prezident Emmanuel Macron se stal nejhlasitějším kritikem Londýna za jeho odmítání dodržet podmínky brexitové dohody.

Protokol počítá s tím, že se Severní Irsko bude řídit stejnými obchodními pravidly jako EU, aby se zabránilo vytvoření tvrdé hranice mezi severoirským územím a samotným Irskem. Londýn však k nelibosti unie jednostranně odložil slíbené kontroly zboží na trase mezi zbytkem Británie a Severním Irskem, neboť to podle Johnsonovy vlády narušuje každodenní pohyb zboží do Severního Irska.

Johnson: Británie udělá cokoli pro ochranu své celistvosti

Lídři Evropské unie na okraj summitu ekonomicky vyspělých zemí skupiny G7 v anglickém Cornwallu apelovali na britského ministerského předsedu Borise Johnsona, aby dodržoval brexitovou dohodu, kterou s EU podepsal. Johnson reagoval, že Británie udělá „cokoli“, aby ochránila svoji územní celistvost v hrozícím obchodním sporu s Bruselem a varoval, že by Londýn mohl jednostranně pozastavit severoirský protokol, který je součástí pobrexitové dohody.

Macron podle agentur zdůraznil, že Francie a Británie mají společné zájmy, ale jejich vztahy se mohou zlepšit jedině, když Johnson dodrží své závazky plynoucí ze smluv kolem brexitu. „Prezident řekl Borisi Johnsonovi, že je třeba britsko-francouzské vztahy resetovat. Možné to bude, když (Johnson) splní slovo, jež dal Evropanům,“ sdělil zdroj, který agentura Reuters nejmenovala.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Lubomir Blokesch ( 12. června 2021 21:10 )

To se to oslavuje za peníze daňových poplatníků. A co CO2. Letadla lodě na moři atd. Skorumpovany svět.

animka ( 12. června 2021 20:27 )

Bože, to JE ale vydra zubatá! A ten její kostým je hrozný. Jen ta délka nohavic! 5cm k ustřihnutí...No, u vydry se to snese...

Zobrazit celou diskusi