Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Češi to Evropě osladili a utrhli si i ostudu. Co bude klíčové pro předsednictví EU příští rok?

Autor: Tomáš Vašek - 
12. června 2021
16:30

Česko bude bezmála za rok – v druhé polovině roku 2022, předsedat EU. Evropa ale většinu tuzemské politické reprezentace nezajímá. Nebo ano? Z pětice zemí, které v nejbližší době čeká předsednictví evropskému společenství, mají Češi nejnižší účast na zasedáních Rady EU. Český nezájem o bruselské struktury přitom není nic nového. Současnou krizi vztahů lze vysledovat až k odvolání diplomata Jakuba Dürra z pozice stálého představitele ČR při EU premiérem Andrej Babišem (ANO) v září minulého roku. Češi si od té doby „uhnali“ v Bruselu řadu ostud i průšvihů. Do českého předsednictví Radě EU zbývá bezmála rok. Stihnou se naši představitelé poučit z vlastních chyb?

Češi Evropské unii předsedali naposledy v roce 2009. Tehdy vsadili na kostku cukru a slogan Evropě to osladíme, pamětníci si vzpomenou, že v televizním spotu se objevil například hokejista Jaromír Jágr nebo architektka Eva Jiřičná.

Začátek předsednictví Evropské unii provázely kontroverze s plastikou Entropa od Davida Černého, která svérázně vykreslila některé z členských států - na vyobrazení jako turecký záchod se tehdy Bulhaři hodně zlobili. Právě v době evropského předsednictví pak také padla vláda Mirka Topolánka (tehdy ODS). Co přinese příští rok?

„Zatím mám dojem, že vláda to celé řeší spíš jako logistickou akci. Nepřipravujeme si a nemoderujeme budoucí témata. Teď už přichází čas, kdy bychom některá témata mohli zdvihnout a mohli je spoluurčovat se stávající předsednickou zemí. To bývá docela obvyklé, taková ta spolumoderace,“ myslí si politický analytik Jan Kubáček.

Právě komunikace i na neformální úrovni mezi evropskými zeměmi je z hlediska předsednictví klíčová, shodují se experti i zkušení úředníci.

Vláda spolupracuje s Francií a Švédskem

„Česká republika úzce spolupracuje v rámci předsednického tria s Francií a Švédskem. V rámci tria připravujeme společný osmnáctiměsíční program a koordinujeme aktivity na různých úrovních – např. v rámci pracovních skupin v ústředí v jednotlivých zemích, případně na úrovni Stálých zastoupení v Bruselu,“ uvedla na dotaz Blesk Zpráv mluvčí Úřadu vlády Jana Adamcová.

„Kromě koordinace tria probíhají také bilaterální schůzky s dalšími členskými státy EU, které předcházejí českému předsednictví,“ dodala.

Česko se připravuje od června 2018

„Mám dojem, že se připravují odborná stanoviska, příprava týmů, tvrdá logistika typu kde, kdy a jakou formou, ale nemám pocit, že by se politicky předpřipravovalo to, co se poté bude řešit,“ dodává politolog Kubáček.

Přiznává, že 60 až 70 procent agendy vždy přinese aktuální vývoj situace. Trvá ale na tom, že některá témata je dobrá mít předpřipravená, obzvláště ta, která jsou charakteristická pro střední Evropu a Českou republiku.

Česká republika se na svou roli předsednické země připravuje od června 2018. Hlavní roli při tom hraje Úřad vlády, kde bylo za tímto účelem vytvořeno speciální Oddělení pro přípravu předsednictví České republiky v Radě EU v rámci Sekce pro evropské záležitosti. Úřad vlády také spolupracuje s jednotlivými rezorty, Stálým zastoupením ČR při EU a dalšími aktéry.

Odvolání Dürra? Eskalace napětí, míní expert

Stejný Úřad vlády vypracovat dokument s názvem Východiska k prioritám předsednictví ČR v Radě EU. Ten obsahuje prioritní zastřešující témata pro české předsednictví a podle vyjádření představitelů byl schvalován nejen na úrovni státní správy, ale stal se i předmětem veřejné konzultace.

Odvolání Jakuba Dürra z pozice stálého představitele ČR při EU v loňském září vnímá Kubáček jako vyeskalování tehdejší situace kolem problematické komunikace tuzemských představitelů se stálým zastoupením v Bruselu.

Předsednická země má možnost určovat agendu a priority Rady. Původně předsednictví rotovalo abecedně, následně byly zohledněny i jiné faktory, jako například velikost země, její geografická poloha nebo doba vstupu do Unie.

Bude to o chemii?

Činnost předsednictví EU se týká především formací Rady EU s výjimkou Rady pro zahraniční věci a setkání ministrů financí zemí eurozóny. I tak je ale velmi důležité, aby předsednická země byla aktivní v komunikaci i s ostatními aktéry.

„Evropský parlament i Evropská komise jsou součástí legislativního procesu EU, stejně tak evropští sociální partneři a zájmové svazy bývají aktivní ve vyjednávání nové legislativy. Žádné předsednictví nemůže být úspěšné bez toho, aby do své činnosti nezapojilo či intenzivně nekomunikovalo s dalšími aktéry,“ píší zástupci Rady EU na svém webu.

Podle Kubáčka bude ve finále nejvíce záviset na personální konstelaci v jednotlivých zemích. „Ty politické špičky se promění, za půl roku, tři čtvrtě roku proběhne řada voleb a spousta věcí je o chemii a o tom, jak si ti politici sednou,“ uvádí.

A co kampaň?

Z důvodu zažitých standardů předsednických zemí Rady EU není možné zprovoznit web a sociální sítě, a spustit intenzivní informační kampaň dříve, než několik týdnů před zahájením samotného předsednictví, píše Úřad vlády.

„Obecná informační kampaň v online prostoru již započala na portálu Euroskop, webu ÚV ČR a Twitter účtu @backstageCZPRES, kde informujeme širokou veřejnost o aktivitách a přípravách CZPRES. Taktéž se snažíme spolupracovat na přípravách s odbornou veřejností a novinářskou komunitou,“ dodává Adamcová pro Blesk Zprávy.

České priority se budou formulovat až začátkem příštího roku, informační kampaň o českých prioritách se proto plánuje v navazujících měsících.

MAMKA2316 ( 20. června 2021 08:56 )

Babiš Zeman ,Okmura nechtějí totalitu EU !!!! PIRÁTI,ODS,ČSSD,TOP A KDU-ČSL TO JE TRAGEDIE PRO TENTO STÁT !!
„Horší než Severní Korea.“ Známá uprchlice z KLDR je zděšená politickou korektností v USA POLITICKÁ KOREKTNOST „Horší než Severní Korea.“ Známá uprchlice z KLDR je zděšená politickou korektností v USA Lidskoprávní aktivistka Yeonm Zdrcující kritiku amerického vysokého školství přinesla Yeonmi Parková, severokorejská studentka prestižní americké Kolumbijské univerzity, které se podařilo v roce 2007 uprchnout ze Severní Koreje. Parková v rozhovoru pro server Fox News uvedla, že atmosféra útlaku svobody slova a názoru je na amerických školách podobná jako v její rodné zemi pod diktaturou Kim Čong-una. „Ani Severní Korea není tak šílená,“ prohlásila dokonce. „Vymývají vám (tam) mozek.“ „Čekala jsem, že platím takové jmění, vynakládám tolik času a energie, abych se naučila myslet. Jenže oni vás tam učí myslet tak, jak oni chtějí, abyste mysleli,“ řekla. „Uvědomila jsem si, páni, to je šílenství. Myslela jsem, že Amerika je jiná, ale viděla jsem mezi ní a Severní Koreou tolik podobností, že jsem dostala strach.“

doktormediciny ( 12. června 2021 21:11 )

No jo...Ale kdyz ty dotace nebudoui, budeme my mcc/ maly cedky slovek/ mit drazsi maso a chleba...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa