Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Snazší cesty na dovolenou i pro Čechy: Covid pasy jdou v EU do finále, co vadí kritikům?

Autor: ČTK, simao - 
8. června 2021
07:20

Po 16 měsících koronavirové pauzy v novém týdnu opět ožil jednací sál Evropského parlamentu ve Štrasburku. V době postupného uvolňování pandemických restrikcí zahájil jeho předseda David Sassoli ve francouzském městě první plenární schůzi od loňského února. Vzhledem ke stále obtížným podmínkám se však dostavila jen malá část poslanců. Dnes mají na programu mj. závěrečné hlasování o covidových pasech.

Závěrečné hlasování o zavedení tzv. covid pasů mají dnes ve Štrasburku na programu poslanci Evropského parlamentu. Ačkoli řada z nich není spokojena s některými navrhovanými parametry osvědčení, které má od července lidem usnadnit cestování přes hranice, očekává se jeho schválení.

Kompromisní návrh covid pasů

Parlament po březnovém návrhu Evropské komise v nebývale rychlém tempu se členskými státy dohodl kompromisní návrh certifikátu, který budou moci zdarma dostat lidé očkovaní, ti s negativním testem či protilátkami po prodělané nemoci.

Europoslanci přitom nedokázali přesvědčit státy, aby pro účely pasů souhlasily s úplným zrušením poplatku za testy či aby se vzdaly jakýchkoli dodatečných podmínek, jako jsou například karantény. Někteří zákonodárci se proto o kompromisu vyjadřují kriticky, většina však dává najevo, že v zájmu snazších cest i podpory strádajícího turistického ruchu je připravena ho podpořit.

Poslanci budou o návrhu debatovat dopoledne, hlasování je čeká večer. Výsledky EP zveřejní ve středu ráno. Po poslancích by kompromis měly v dalších dnech stvrdit členské státy, aby pravidla mohla podle plánu vstoupit v platnost 1. července.

Charanzová: Jízdenka ke svobodnému cestování

„Jsem ráda, že se Evropa během velmi krátké doby dohodla na podobě vlastních covidpasů. Je to naše jízdenka ke svobodnému cestování po EU,„ uvedla v prohlášení europoslanyně za ANO Dita Charanzová, podle které covid pas může být příkaldem toho, že Brusel dokáže jednat rychle. 

„Věřím proto, že členské státy budou respektovat dohodu a nebudou přijímat žádná další restriktivní opatření. Myšlenka covidpasu má smysl jedině tehdy, kdy opravňuje k pohybu po EU bez dalších omezení. Abychom předešli jakékoli diskriminaci, měly by být také testy poskytované pro získání certifikátu zdarma. Tak jako je pro občany EU zdarma očkování proti covidu,“ podotkla.

Na programu i Lukašenkův „únos“ letadla

Odpoledne má Evropský parlament na programu štrasburské schůze debatu s šéfem unijní diplomacie Josepem Borrellem o společné reakci EU na Běloruskem vynucené přistání civilního letu.

Někteří poslanci vyzývají k co nejtvrdšímu přístupu k běloruskému režimu včetně nových sankcí, jejichž zavedení unijní země v současnosti chystají. Parlament bude o rezoluci navazující na debatu hlasovat ve čtvrtek.

Video  Eurokomisařka Jourová pro Blesk: Chceme novinářovo propuštění. Ve hře jsou další sankce  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Po 16 měsících zpět ve Štrasburku

Europoslanci během posledního roku a čtvrt zasedali ve druhém europarlamentním sídle v Bruselu, část z nich se však po dočasné úpravě pravidel k jednáním připojovala z domova. Francouzský prezident Emmanuel Macron přitom opakovaně vyzýval Sassoliho, aby schůze přesunul do Štrasburku, jakmile to situace alespoň trochu dovolí.

„Náš návrat k normálnímu fungování ve Štrasburku je znamením důvěry a naděje pro všechny,“ prohlásil v pondělí na úvod zasedání Sassoli za potlesku několika desítek přítomných z celkového počtu 705 europoslanců.

Unijní smlouvy stanoví, že EP má ve Štrasburku zasedat dvanáctkrát do roka. Pro město na pomezí Francie a Německa představuje europarlament nejen politický význam, ale i nezanedbatelné příjmy. Vedle europoslanců sem v běžných dobách cestují stovky asistentů, lobbistů či novinářů.

Kromě francouzské vlády proto usilovalo o návrat schůzí také vedení města, jehož starostka Jeanne Barseghianová dorazila na zahájení zasedání jako čestný host. Z lavic zněla mezi přítomnými poslanci zejména francouzština. „Všechny zdravotní podmínky pro to, abychom mohli klidně pracovat, jsou splněny. Dočasný stav se zasedáními v Bruselu musí skončit,“ uvedla v prohlášení francouzská delegace v nejpočetnější lidovecké skupině europoslanců.

Obavy z povinných karantén

Další zákonodárci však tento názor většinou nesdílejí. Někteří se obávají povinných karantén, které se vztahují na poslance i asistenty při návratu do jejich zemí z Francie, jež přes výrazné zlepšení situace stále není zcela bez rizika.

Výrazná většina politiků se tak rozhodla využít zatím stále platnou variantu účasti na dálku. Velká část poslanců hovoří o tom, že covidová pandemie je příležitostí omezit neekologické a nákladné cestování mezi dvěma sídly EP.

„Plenární zasedání ve Štrasburku mají svou tradici, ale musím říct, že Evropský parlament si celkem obstojně zvykl na distanční formu práce a dokáže v ní efektivně fungovat,“ vyjádřila názor řady poslanců česká členka liberální frakce Martina Dlabajová (za ANO).

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa