Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Urážka žen? Šéfka eurokomise nedostala od hostitele Erdogana křeslo, muži ano

Autor: mav, Politico.eu - 
8. dubna 2021
14:02

Tři lidé, dvě židle… Variaci na soupeřivou hru ukázal turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan, když hostil představitele Evropské unie. Pro předsedkyni Evropské komise „zapomněl“ personál připravit židli, musela se spokojit s gaučem po straně, píše server Politico. Zrovna, když se projednávala otázka postavení žen…

„Emm,“ pronesla zaražená Ursula Von der Leyenová, když se Erdoğan a předseda Evropské rady Charles Michel usadili do křesel – a na ni žádné nečekalo. Po vteřině rozpaků se tak usadila na pohovku po straně. Další gauč takto měl připraven turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoğlu. Evropský server Politico.eu diplomatický incident překřtil na »sofagate«. „Usadit ji na stejnou úroveň jako ministra, to lze vnímat jedině jako urážku,“ píše Politico. „Předsedkyně nebyla potěšena,“ řekl serveru zdroj z EU.

„Měla být usazena přesně stejným způsobem jako předseda Evropské rady a turecký prezident. Předsedové obou evropských institucí jsou na stejné úrovni,“ komentoval na středeční tiskové konferenci mluvčí Von der Leyenové, Eric Mamer. „Byla uspořádáním zjevně překvapena, jak je vidět na videu. Ale i když byla překvapena, rozhodla se dát přednost podstatě jednání před otázkami protokolu či formy.“ Po schůzce prý apelovala na svůj tým, aby se takové otázky vyřešily vždy dopředu.

Diskriminace žen v Turecku?

„Ženy zaslouží stejné uznání jako jejich mužští kolegové,“ odsoudila incident lidovecká frakce v Evropském parlamentu. „Někdo by se kvůli chybějící židli měl stydět.“

„Nebyla to náhoda, bylo to schválně. Proč byl europrezident zticha?“ tweetovala liberální europsolankyně Sophie in’t Veldová a přidala fotky z dřívějších schůzek. Erdoğan hostil zároveň předsedu Evropské rady (»prezidenta EU«) Donalda Tuska a předsedu Evropské komise Jean-Claudea Junckera, a oba mu seděli po boku.

„Navzdory dobré vůli tureckých hostitelů způsobila jejich přísná interpretace protokolárních pravidel neutěšenou situaci: odlišné, ba ponižující jednání s předsedkyní Evropské komise,“ reagoval Charles Michel na Facebooku. „Pár zveřejněných snímků budí dojem, že jsem vůči té situaci byl necitelný, leč nic není dál od skutečnosti. V tom momentě, ač jsme vnímali politováníhodnost té situace, jsme se rozhodli nedělat z toho veřejný incident a dát přednost politické diskusi, kterou jsme, Ursula a já, s našimi hostiteli započali.“

V politické diskusi zmínil jak Michel, tak Von der Leyenová právě práva žen, zejména skutečnost, že Erdoğan nedávno ohlásil odstoupení Turecka od Istanbulské úmluvy chránící ženy a děti (Česko a Slovensko patří k pár členským zemím EU, které k ní nepřistoupily). Schůzka trvala skoro dvě hodiny, déle, než se plánovalo, takže nejspíš skutečně nešlo jen o formality a něco probírali.

Ursulo, nezlob se

»Vykopnul« protřelý hráč Erdoğan Von der Leyenovou do kouta schválně? Proto, že je žena, nebo snad jako urážku Evropské komisi? Možná šlo jen o nedorozumění a Von der Leyenová měla dopředu vědět, jak bude sedět. Jenže kvůli pandemii koronaviru s sebou tentokrát nebrala protokoláře a není jisté, jak se štáby dopředu domlouvaly.

„Každému je z protokolárního hlediska jasné, že předseda Evropské rady je číslo 1. a předseda Komise číslo 2,“ řekl serveru Politico minulý šéf Komise Juncker. „Když jsem cestoval s Donaldem Tuskem nebo Hermanem Van Rompuyem, vždy jsem toto protokolární pořadí respektoval. Obvykle jsem měl židli vedle předsedy Evropské rady, ale někdy se stalo, že jsem seděl na gauči. Jsou důležitější kontroverze než tato,“ uzavřel předchůdce Von der Leyenové.

Video  Jourová o nedostatku vakcín: Nechci vidět u Sputniku leták, že to nezvládáme  - Jakub Tomek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Lomikel ( 2. prosince 2021 21:26 )

A co jako má být? Copak slepice umí sedět v křesle?

donypan ( 8. dubna 2021 17:17 )

Myslela si,že je pupkem světa a turek ji dal najevo co si o ní a o EU myslí.

latecia ( 8. dubna 2021 14:50 )

To mi prijde ze byl schvalne promysleny tah , zastrcit ji do kouta zatimco oni dva v kresle. Chtela projednavat pravo zen a to se jim do kramu nehodi, muzum kde prumerne IQ je 70.
Otazkou je zda tato zem skutecne zaslouzi podporu pri vztupu do EU, unie kde plati rovnopravnost.

asijo ( 8. dubna 2021 14:26 )

Mohla stát.

Zobrazit celou diskusi