Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Babiš povečeřel s lídry EU v Portugalsku. Plán na zlevnění vakcín „nešmakuje“ všem

Aktualizováno -
7. května 2021
22:59
Autor: ČTK - 
7. května 2021
18:20

Země Evropské unie jsou rozdělené v pohledu na možné uvolnění patentů na vakcíny proti covidu-19, o němž v pátek večer hovořili unijní prezidenti a premiéři. Zatímco například Francie, Itálie či Španělsko jsou pro návrh podporovaný stovkou zemí světa včetně Spojených států, zejména Německo se k němu staví skepticky. Nejmenovaný unijní činitel novinářům řekl, že omezení práv farmaceutických firem zcela nedoporučuje ani Evropská komise. Diplomati předem avizovali, že není pravděpodobné, že by se během pracovní večeře političtí vůdci, včetně českého premiéra Andreje Babiše (ANO), shodli na jednoznačné podpoře tohoto plánu.

„Chceme se přiblížit k plné zaměstnanosti, chceme, aby více Evropanů mělo přístup k dovednostem, které potřebují. A chceme, aby všichni Evropané měli rovné příležitosti v ekonomice, která bude více digitální a udržitelná,“ prohlásila po jednání šéfka unijní exekutivy. Fond o celkovém objemu 750 miliard eur (19,5 bilionu korun) by podle ní měl přispět například k tomu, aby se země postaraly o lidi ohrožené ztrátou práce či chudobou. Důležité podle ní bude i podpořit rekvalifikace a tvorbu nových pracovních míst v rámci přechodu ke klimaticky šetrné a digitální ekonomice.

Komise stanovila několik orientačních cílů, k nimž se dnes přihlásili účastníci summitu, mezi nimiž byli vedle politiků zástupci zaměstnanců, firem či organizací. EU by měla podle nich usilovat o to, aby se zaměstnanost přiblížila 78 procentům místo přibližně 73 z předpandemického roku 2019. Počet lidí ohrožených chudobou či sociálním vyloučením by měl zároveň klesnout o 15 milionů, z toho o pět milionů mezi dětmi.

Země se neshodnou na minimální mzdě

Představitelé členských zemí by podle představ portugalského předsednictví a šéfa Evropské rady Charlese Michela měli po debatě podpořit společné prohlášení hovořící o aktivnější roli celé EU v sociálních otázkách. Cílem má být převést do praxe takzvaný evropský pilíř sociálních práv. Soubor 20 principů, na nichž se lídři EU shodli při předchozím sociálním summitu před čtyřmi lety ve Švédsku, je zatím pouze na papíře a řada zemí se jím neřídí.

Státníci jsou však opatrní v podpoře konkrétních plánů a formulace v navrhovaném textu jsou tak spíše obecné. Země jsou názorově rozděleny například v pohledu na společné parametry minimální mzdy či povinné kvóty na zastoupení žen ve vedení velkých firem.

„Nemyslím si, že jeden systém může sedět všem,“ prohlásil například při příchodu na jednání maďarský premiér Viktor Orbán. Právě jeho země spolu s Polskem odmítla v chystaném společném prohlášení lídrů formulaci o „genderové rovnoprávnosti“ v sociálních otázkách, která má podporu zvláště států západní a severní Evropy. Konzervativní vlády ve Varšavě a v Budapešti jsou s Bruselem v dlouhodobém sporu mimo jiné o roli rodiny a přístup k sexuálním menšinám. Orbán dnes novinářům řekl, že zmíněný výraz je „motivován ideologicky“ a že je ochoten hovořit pouze o rovnoprávnosti mužů a žen.

O návrhu společného textu se zatím stále vyjednává a lídři by jej měli přijmout až v sobotu během druhého dne summitu. Jeho pracovní verze počítá s tím, že se EU místo ochrany pracovních míst před dopady pandemie zaměří na vytváření nových pracovních pozic. V hodnocení hospodářské a sociální vyspělosti by už neměl za jediné měřítko sloužit hrubý domácí produkt (HDP), říká rovněž navrhovaný text.

Lídři budou po skončení debaty věnované sociálním tématům večer jednat o možnostech, jak podpořit rozjezd očkování v chudších zemích Afriky, Asie či Latinské Ameriky, jimž se zatím nedostává vakcín. Na stole budou mít návrh, podle něhož by farmaceutické firmy v zájmu co nejrychlejšího rozšíření výroby očkovacích preparátů do celého světa dočasně přišly o svá patentová práva.

Video  Arenberger o dalším rozvolňování: Zelenou dostávají obchody i památky.  - ČTK
Video se připravuje ...

Merkelová je pro zvýšení produkce vakcín pod stávajícími patenty

„My Evropané již rok bojujeme za to, aby se vakcíny staly celosvětovým veřejným vlastnictvím, a jsem šťastný, že máme následovníky,“ prohlásil francouzský prezident Emmanuel Macron před začátkem summitu. Narážel na iniciativu stovky zemí Světové obchodní organizace (WTO), kterou ve středu podpořil americký prezident Joe Biden. Podle Macrona je Francie otevřená možnosti uvolnit patenty, avšak zásadní podmínkou je zajištění technického zázemí pro výrobu vakcín v mimoevropských zemích.

Jednoznačnou podporu návrhu dal najevo španělský premiér Pedro Sánchez, podle něhož však samotné omezení patentových práv není dostatečné. „Musíme zároveň posílit kapacitu pro výrobu vakcín ve všech zemích,“ prohlásil Sánchez s tím, že mimoevropské státy potřebují získat technologie a znalosti potřebné k tomuto sofistikovanému procesu.

Ochotu diskutovat o uvolnění patentů dala ve čtvrtek najevo předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Komise však podle jednoho z unijních činitelů není přesvědčena, že by omezení patentových práv vedlo ke zvýšení produkce v dalších zemích, které by vyřešilo nedostatek očkovacích látek. Některé státy tak chtějí místo toho hledat cesty ke zvýšení produkční kapacity. K tomu vyzývá například Německo, jehož kancléřka Angela Merkelová se do dnešního summitu zapojuje na dálku. Podle listu Der Spiegel ve čtvrtek hovořila se šéfem firmy BioNTech, jež vyrábí nejpoužívanější vakcínu v EU, jak zajistit větší přísun preparátů do chudších zemí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

wenzel trousil ( 8. května 2021 10:45 )

Nemecko si moc dobre uvedomuje ze bez Ruska se v budoucnu neobejde a komu to jeste nedoslo tak at se pripravi..Kdo vidi co se deje v USA si snad umi udelat obrazek..

wenzel trousil ( 8. května 2021 10:38 )

Svet je prelidnen,,,nezbyde kdyz dnes by valka byla celosvetovou katastrofou snizit stavy "menecenych ras" tim, ze jim upreme mounost ockovani a prelidneni se vyresi samo, po preslici..Kam by kapitalismus prisel kdyby si cernousci vyrabeli vakciny sami pro sebe a burzoust ztoho nemel prospech? Poboha,,,je nedovolit licencni vyrobu vakcin,,,vzdyt to by byl hotovej komunismus!

Pohybovenadany ( 7. května 2021 23:30 )

Mohl si vzít s sebou toho chlapa co ho imituje v TV

Pohybovenadany ( 7. května 2021 22:54 )

Babiš, oni jsou všichni zvědaví jak začneš svůj projev “Čau lidi” ! A že to naše vláda projela na celé čáře!

marmat ( 7. května 2021 20:14 )

Já mam jinej nápad než fejkovat jako pindal "pindokuk"
Představte si na 1 minutu na večeři lídrů EU zástupce ČR ,
dosud "stínového Premiéra" pana Bartoše !?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa