Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rivalka Lukašenka už je v Praze: Řeší vězněného Prataseviče, pomoc studentům přislíbila univerzita

Aktualizováno -
8. června 2021
12:44
Autor: ČTK, simao, sova - 
4. června 2021
12:50

Prezident Miloš Zeman vyjádřil představitelce běloruské opozice Svjatlaně Cichanouské osobní podporu a ocenil její odvahu. Opozici popřál vítězství v boji s posledním evropským diktátorem. Po přijetí na zámku v Lánech to na twitteru uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Přední tvář běloruské opozice Svjatlana Cichanouská přicestovala v neděli do Česka na pozvání předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS), se kterým se vydala na Karlův most. Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima jí přislíbil pomoc běloruským studentům. Cichanouská bude v Česku do 10. června.

Cichanouskou v úterý čekají také schůzky s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a předsedy Pirátů Ivanem Bartošem a hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Vítem Rakušanem. Večer se pak v pražské Mlýnské kavárně uskuteční za její účasti koncert pro běloruské občany pronásledované režimem Alexandra Lukašenka.

Ovčáček napsal, že Zeman Cichanouské vyjádřil osobní podporu, podporu České republiky a vysoce ocenil její odvahu. „Popřál opozici vítězství v boji s posledním evropským diktátorem,“ dodal mluvčí.

Briefingy po setkání s prezidentem a předsedou vlády v plánu nejsou.

Ve středu vystoupí Cichanouská s projevem

Cichanouská i Vystrčil v neděli v podvečer zveřejnili několik fotek od Karlova mostu. Běloruská opoziční vůdkyně k nim poznamenala že se sejde jak s prezidentem Zemanem, tak premiérem Babišem a také ministrem zahraničí Jakubem Kulhánkem.

„Budeme diskutovat o tom, jak je možné podpořit Bělorusy, svobodná média a ochránce lidských práv, (diskutovat zatčení Ramana Prataseviče, sankce proti Lukašenkovi a jeho komplicům,“ uvedla na twitteru Cichanouská.

Vůdkyně běloruské opozice by se v Praze měla sejít také zástupci běloruské komunity v ČR. Ve středu pak v rámci schůze Senátu vystoupí s projevem, oznámila pro ČTK senátní tisková tajemnice Sue Nguyen.

Cichanouská loni v srpnových prezidentských volbách kandidovala proti dlouholetému běloruskému vůdci Alexandru Lukašenkovi. Podle oficiálních výsledků získala 10,1 procenta hlasů. Mnozí se však domnívají, že ve skutečnosti dostala více hlasů než Lukašenko, který oficiálně vyhrál. Výsledky voleb neuznává řada států ani Evropská unie.

Proč se Babiš loni nechtěl s Cichanouskou sejít

Český premiér přitom loni v září odmítl oficiální schůzku s Cichanouskou na summitu předsedů vlád zemí visegrádské čtyřky (V4 - Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko).

Svůj nesouhlasný postoj zdůvodnil tím, že nechce udělat unáhlený krok, který by nebyl v souladu s celoevropským postojem a nahrál by běloruské propagandě. Babiš později doplnil, že schůzku nepovažovali za dobrý nápad ani tehdejší slovenský premiér Igor Matovič a předseda maďarské vlády Viktor Orbán.

S ohledem na bezpečnostní rizika nebyl kompletní program Cichanouské v Česku zveřejněn. Běloruská politička je ve své zemi stíhána na základě článku trestního zákoníku, který pojednává o výzvách k uchvácení moci.

Konkrétním důvodem má být to, že z iniciativy Cichanouské běloruská opozice vytvořila koordinační radu, která si klade za cíl zprostředkování pokojného předání moci v zemi. Hrozí jí od tří do pěti let odnětí svobody.

Rusko zařadilo Cichanouskou mezi hledané osoby na základě dohody s Běloruskem.

Pratasevičovo vynucené doznání

Nedlouho po prezidentských volbách Cichanouská odjela do zahraničí, aby se vyhnula zatčení. Našla azyl v Litvě, navštívila Polsko a Německo, kde se sešla s předsedy vlád obou zemí. Usiluje o vypsání nových prezidentských voleb v Bělorusku. Lukašenko podle ní ztratil legitimitu mimo jiné násilným potlačováním pokojných protirežimních demonstrací.

V popředí světového zájmu se Bělorusko ocitlo znovu poté, co jeho bezpečnostní složky v květnu zadržely opozičního novináře Ramana Prataseviče a jeho partnerku Sofii Sapegaovou po vynuceném přistání letadla Ryanair, na jehož palubě dvojice cestovala z Řecka do Litvy.

Pratasevič se ve čtvrtek večer objevil v běloruské státní televizi, kde se v rozhovoru v slzách doznal k organizování protivládních protestů a řekl, že Lukašenka respektuje. Pratesevičova rodina a opozice ovšem míní, že rozhovor vznikl pod nátlakem.

Pomoc od Karlovy univerzity

Univerzita Karlova (UK) je podle svého rektora Tomáše Zimy připravena rozšířit pomoc běloruským studentům a akademikům. „Domluvili jsme se na tom, že budu informovat kolegy z různých evropských univerzitních aliancí a že bychom zde připravili konferenci věnovanou problematice režimu v Bělorusku, lidských práv a demokracii, aby se o tom mohlo diskutovat i s kolegy z Běloruska a dalších evropských univerzit,“ uvedl Zima. Konference by se podle něj mohla konat na podzim. „Nabídl jsem také možnosti výstavy o životě v současném Bělorusku pro veřejnost, která by se konala tady (v ČR),“ řekl.

Dále by na podporu běloruských studentů mohl vzniknout nadační fond. Na Univerzitě Karlově nyní studuje 129 studentů z Běloruska, z českých studentů univerzity v Bělorusku nestuduje nikdo, sdělil mluvčí školy Václav Hájek. Studenty, kterým represe totalitního režimu ztěžuje nebo znemožňuje studium, podporuje univerzita dlouhodobě Stipendiem Václava Havla. Zájemci o něj musí nejprve složit přijímací zkoušky, zapsat se ke studiu a doložit, že ve své zemi čelili perzekuci.

„Ta spolupráce, o které jsme mluvili s paní Cichanouskou, je zaměřená na to, abychom také informovali veřejnost o tom, že jsou tam (v Bělorusku) vězněni studenti, vězněni profesoři a také řada rektorů byla odvolána a perzekvována,“ vysvětlil Zima. „Druhá otázka je pomoc, až dojde k demokratickým proměnám v Bělorusku,“ doplnil. Univerzita podle něj počítá s podporou výměny studentů a učitelů.

Protest na Staromáku

Při příležitosti návštěvy Cichanouské se v pondělí konal protest Společně za Bělorusko, kterého se opoziční politička zúčastnila. Zúčastnilo se jej několik set lidí a vystoupili na něm i některé známé tváře herecké scény, například Jiří Macháček nebo Anna Geislerová. Bezpečnost Svjatlany Cichanouské během její návštěvy protestu zajišťovalo podle reportéra Blesku značné množství osob i vozidel, včetně kriminalistů v civilu.

Běloruské demonstrace byly podle Cichanouské momenty, kdy se psala historie. „Byla psaná dvěma pojmy. Na jedné straně bolest všech lidí, kteří byli mučeni, když byly potlačovány demonstrace. Na druhé straně pýcha na toto vzepětí a nový začátek Běloruska,“ řekla Cichanouská při vystoupení.

Video  Eurokomisařka Jourová pro Blesk: Chceme novinářovo propuštění. Ve hře jsou další sankce.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

wenzel trousil ( 9. června 2021 15:37 )

Me se libi jak ten "Levicovej onanista" dava pohul burzoustovi Babisovi,,....Je divnej, no,..

sarina ( 8. června 2021 16:41 )

Vystrč jí dělá garde a považuje ji za prezidentku Běloruska přestřelil, má to nějak popletené.

gerstl ( 8. června 2021 11:56 )

V televizi říkali, že je pro ni připraven hlavně kulturní program, aby si odpočinula.

Soliter56O ( 8. června 2021 03:31 )

A proč vlastně přijela ? Že by pro prachy ?

kallup ( 7. června 2021 21:17 )

rivalka lukašenka? ;o))) tomu se řiká přání otcem myšlenky. ;o)

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa