Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Babiš nečekaně u Zemana: Prolomil mlčení o schůzce. Hledá za Arenbergera náhradu?

Aktualizováno -
20. května 2021
12:58
Autor: kal, simao, ČTK - 
19. května 2021
16:20

Andrej Babiš (ANO) překvapil, když ve středu odpoledne neplánovaně vyrazil za prezidentem Milošem Zemanem. Rychle se rozjely spekulace o tom, proč Babiš na Hrad jel - snad kvůli případnému konci ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO)? Premiér ve čtvrtek prolomil mlčení ke schůzce. Dle svých slov se Zemanem řešil návštěvu srbského prezidenta Aleksandara Vučiče v Česku či očkování proti covidu-19. Arenbergerovo odvolání neprobírali, řekl Babiš ve čtvrtek. 

O nečekané schůzce Miloše Zemana s Andrejem Babišem informoval ve středu hradní mluvčí Jiří Ovčáček s tím, že předmětem setkání byla aktuální politická siturace.

Vyrojily se tak spekulace, zda spolu státníci vyrazili řešit případný konec ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO), který musí vysvětlovat jeden průšvih za druhým. Po skončení schůzky Babiš ani Hrad žádné podrobnosti neuvedli. Premiér promuvil ve čtvrtek.

„Pana Arenbergera jsme neřešili,“ uvedl Babiš při návštěvě v Lysé nad Labem. Dnes také zmínil, že v tuto chvíli nehledá za Arenbergera náhradu.

Premiér: Arenberger by měl vyhodit daňového poradce

Arenberger má Babišovi dodat materiály o svých majetkových poměrech. Ministr ve čtvrtek na dotaz ČTK řekl, že dokumenty předá premiérovi skutečně až v pátek.

„Samozřejmě je to šlendrián. Nevím, kdo mu radí, koho má jako daňového poradce, určitě by mu měl dát výpověď,“ podotkl Babiš. Arenberger si podle něj měl uvědomit, že po nástupu do vlády novináři vše „vylustrují až po předky“.

Dotazu, zda se chystá Arenbergera odvolat, ale nerozumí. „Pokud to bude mít v pořádku, tak není důvod ho odvolávat. Já řekl, že si vezmu ty papíry. To bude nějaká velká hromada,“ uvedl. Doplnil, že detaily nezná. „Já se s tím obeznámím a potom to budu řešit,“ dodal Babiš.

Zeman proti odvolání nebyl

Zeman o víkendu uvedl, že by nic neměl proti případnému odvolání ministra zdravotnictví. Řekl současně, že na to sám nebude naléhat, je to kompetence premiéra. Ministr, který čelí kritice kvůli nesrovnalostem v informacích o svém majetku, má Babišovi v pátek předložit dokumenty, aby je premiér posoudil.

Arenbergerovi by Zeman dal šanci, aby věci kolem svého majetkového přiznání vysvětlil. I pro něj je to ale velice podezřelé. „Představa, že vlastním asi 60 nebo 70 nemovitostí, překračuje můj rozum,“ uvedl Zeman v neděli.

Nečekané setkání se Zemanem

Schůzka Babiše a Zemana překvapila proto, že nešlo o pravidelné setkání těchto dvou nejvyšších ústavních činitelů u večeře v Lánech. Tam spolu naposled hovořili 26. dubna, mimo jiné o diplomatické roztržce s Ruskem.

Nyní prý Babiš řešil se Zemanem návštěvu srbského prezidenta Aleksandara Vučiče v Česku či očkování proti covidu-19.

Zeman se srbskému prezidentovi v úterý omluvil za alianční bombardování Jugoslávie v roce 1999. Srbský národ požádal o odpuštění. "Určitě to pro něj nebyla lehká chvíle, omluvil se jako občan Miloš Zeman. Chápu, že to bylo těžké rozhodování," řekl Babiš k událostem roku 1999. Zeman byl tehdy premiérem. Po setkání s Vučičem uvedl, že považuje za nedostatek odvahy, že Česko akci v Jugoslávii podpořilo.

Babiš se s Vučičem setkal ve středu. Informoval poté, že Srbsko je připravené Česku darovat 100 000 dávek vakcíny Pfizer.

Arenberger podezřele zbohatl

Média minulý týden upozornila na to, že po nástupu do funkce ministr Arenberger přiznal ke konci roku 2020 mnohonásobně větší majetek a vyšší příjmy, než udával v předchozích letech. Arenberger k tomu řekl, že na rozdíl mezi daňovým a majetkovým přiznáním ho upozornila média a už je dal do souladu.

Podle Babiše se Arenberger dopustil přestupku, svou chybu ale napravil a informace o svém majetku musí do detailu vysvětlit. Server Seznam Zprávy posléze napsal, že Arenbergerovi patří areál bývalého státního statku v obci Netřeba na Mělnicku a v jedné z jeho budov sídlí archiv Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Arenberger objekt nemocnici pronajal v roce 2013. Nemocnici vedl od října 2019, předtím v ní byl náměstkem ředitele. Arenberger v předchozích pěti letech účtoval nemocnici měsíčně za pronájem 79,16 koruny za metr čtvereční. Z právního hlediska je podle něj smlouva v pořádku, momentálně prostory pronajímá „za korunu“, uvedl. Babiš i poté řekl, že Arenberger musí vše vysvětlit.

Kdo chyboval při pandemii?

Prezident Miloš Zeman na pietě, při které netradičním způsobem na Hradě uctil 30 tisíc obětí „ nejstrašnější epidemie v našich novodobých dějinách“, jak pandemii covidu-19 označil, pronesl: „Za smrt některých z nich odpovídáme my sami svojí lhostejností, lehkomyslností a zejména tím, že jsme podlehli pokušení rozvolňovat předčasně.“

Sám Andrej Babiš přitom připouští, že vláda některé chyby udělala. A neměla rozvolňovat např. před Vánoci. V bezprostřední reakci na Zemanova slova pro Blesk Zprávy nejprve uvedl: „Naše vláda od prvních dnů s virem tvrdě bojovala. Pracujeme skoro bez přestávky dnem i nocí, abychom ochránili zdraví našich občanů, a zároveň jim umožnili normálně žít. Bylo a je to neuvěřitelně obtížné. Nikdo na světě na takovou katastrofu nebyl připraven, nikdo ten vir přesně neznal, udělalo se spousty chyb, kterým se nevyhnul celý svět, ani my. Bolí mě ztráta každého jednoho života a jsem nesmírně vděčný za to, že aktuálně nám čísla nakažených klesají, nemocnice se vyprazdňují, a nám se daří zrychlovat očkování, o které mají naši občané zájem.“

Video  Projev Miloše Zemana při pietě za oběti covidu na Hradě 
Video se připravuje ...

Babiš věří v tečku za koronavirem. Zeman na Hradě zopakoval i to, že věří, že konec pandemie přijde v září. „Nikdo už nechce zažít tak přísná omezení, jaké nám přinesly předchozí měsíce,“ sdělil následně Babiš Blesk Zprávám.

ANO_nam_bude_lip ( 20. května 2021 22:41 )

Jsem rád, že tak drtím svého ubohého levicového klona

pitomik007 ( 20. května 2021 20:40 )

HLEDA NAHRADY - a na nic jiného mu uz nezbývá čas 👀👀👀

ANO_nam_bude_lip ( 20. května 2021 18:34 )

Soudruh velkokapitalista estébák Babiš bude po říjnových volbách opět premiérem. Bez ohledu na výsledek voleb soudruha Babiše opět jmenuje soudruh Zeman. Pokud nedostane důvěru sněmovny, tak jej soudruh Zeman jmenuje znova (už to tu bylo), třeba desetkrát po sobě. S nějakou ústavou a zákony si prostě opět bude vytírat (_!_). Jako obvykle.

krapotkin ( 20. května 2021 17:55 )

A kdy už konečně najde náhradu za sebe ?

ingmarie ( 20. května 2021 17:37 )

Než zdejší komenty pod nickem Stemik-a , ...tak to už je zajímavější i ten článek o vztahu kazašského kulturisty s kuřetem.!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa