„Vzhledem k původnímu stavu budovy bylo možné zachovat pouze nosnou konstrukci, vše ostatní je nové,“ uvedla mluvčí. Dodala, že zástupci Domu dětí a mládeže Praha 3 – Ulita již podepsali nájemní smlouvu. Podle informací TOP 09 z Prahy 3 tam klub bude provozovat například technické učebny pro práci s různými materiály a herny a klubovny s pravidelnými kroužky.

Úředníci a lékaři

Friebová doplnila, že SŽ vypsala soutěž na pronájem zbylých prostor určených pro ordinace, první kolo pro podání nabídek skončí 11. června. „První patro a podkrovní prostory slouží třem desítkám zaměstnanců SŽ, do budovy se nastěhovali krátce po kolaudaci,“ dodala mluvčí.

Bezdomovci a aktivisté

V budově v Jeseniově ulici původně byla plicní klinika, pak byla léta opuštěná, chátrala a obývali ji bezdomovci. V prosinci 2014 ji obsadili aktivisté, kteří tam bez povolení majitele začali provozovat sociální a kulturní centrum. V únoru 2015 po intervenci tehdejšího ministra financí Andreje Babiše (ANO) nabídl tehdejší správce, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), budovu na rok k bezplatné výpůjčce. Centrum Klinika tak pokračovalo v činnosti legálně.

Smlouva vypršela počátkem března 2016, v říjnu téhož roku budovu získala SŽ. Správa tehdy aktivisty vyzvala, aby budovu opustili. Odmítli to, takže ji státní organizace nechala v lednu 2019 exekučně vyklidit. Zástupci kolektivu se následně bránili u soudu proti odměně pro exekutora zhruba 290 000 korun, která podle nich byla příliš vysoká. Spor dovedli až k Ústavním soudu, který jim dal před časem za pravdu a zrušil původní rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 3, který odměnu potvrdil.

Video
Video se připravuje ...

Situace na klinice se vyostřila. David Zima

Fotogalerie
68 fotografií