Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Podpásovky od Babiše i Havlíčka.“ Ostrý útok viroložky Tachezy po zavržení skupiny expertů

Autor: vei, for, ČTK - 
19. května 2021
05:00

Spolupráce Arenbergerova ministerstva zdravotnictví s poradní skupinou MeSES, která radila s postupem během boje s pandemií covidu i rozvolňování, byla ukončena. Viroložka Ruth Tachezy Blesk Zprávám řekla: „Nebyli jsme naivní, když jsme nastupovali na toto pole.“ Podle ní se experti nejprve dočkali vyslyšení, ale později i podpásovek. A to údajně i ze strany premiéra Andreje Babiše (ANO) a vicepremiéra Karla Havlíčka (za ANO).

Ministerstvo zdravotnictví se rozhodlo ukončit spolupráci se skupinou odborníků MeSES. Její členkou je i viroložka Ruth Tachezy, která v reakci pro Blesk Zprávy uvedla: „Nebyli jsme naivní, když jsme nastupovali na toto pole. Měli jsme všichni nějakou zkušenost. Šli jsme do toho proto, že jsme doufali, že to bude poslední šance, že někdo někoho vyslyší a vše se bude ubírat správným směrem.“

Tahle spolupráce však končí rozladěním. I když MeSES patrně nezaniká zcela. Epidemiolog Rastislav Maďar v úterý večer na twitteru poznamenal: „Právě skončilo večerní jednání MeSES. Pokračujeme dál! Jen ne pod ministerstvem zdravotnictví. Tedy tak jak skupina původně vznikala.“

Podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO), který expertům poděkoval za jejich rady a odvedenou práci (jíž vykonávali mimochodem bezplatně), však v době rozvolňování již nejsou tyto rady třeba a postačí interní orgány a skupiny v rámci jeho resortu. Jenže se ozývají hlasy, že se pod rozchod s experty podepsaly i osobní antipatie.

Na vině osobní nevraživost?

„Není moc jasné, proč se ruší něco, co dobře fungovalo. Mám dojem, že se tam řeší nějaké osobní nevraživosti a že na ministerstvu mají pořád ještě silnou pozici ,promořovači‘, kteří nesou značnou část zodpovědnosti za tragická selhání vlády z konce léta 2020 a před Vánoci,“ uvedl pro ČTK imunolog Václav Hořejší.

Tachezy přitom připouští, že zpočátku se spolupráce vyvíjela slibně. Skupina MeSES však dle ní narazila i na problémy s jinými členy vlády. A Tachezy mluví dokonce o ranách pod pás.

Došlo i na podpásovky?

„Byli jsme ze začátku příjemně překvapení, že nám někdo naslouchal a že i vyžadoval to posouzení materiálů. Později ale přišly podpásovky, kdy nás pan premiér obvinil, že dodáváme pozdě materiály, o kterých jsme nevěděli, nebo že pan ministr Havlíček 14 dní dopředu hlásal, jak otevře obchody, a když je pak 10. naštěstí neotevřel, tak se samozřejmě opřel o skupinu MeSES, že to je kvůli nám,“ uvedla pro Blesk Zprávy vědkyně Tachezy. „I s tím ale asi člověk musel prostě počítat,“ hlesla.

Havlíček: Striktně proti jsem se postavil dvakrát

Právě podle Havlíčka ale neměli odborníci z této skupiny často pro své návrhy podložená data, jak řekl Blesk Zprávám. „MeSES jsme se snažili maximálně respektovat, i když často neměl návrhy podložené daty. Proti jsem se postavil striktně pouze dvakrát,“ tvrdí Havlíček.

„Poprvé to byl návrh na zavření průmyslu. To byl požadavek, který by měl nesmírně negativní efekt jak na podniky, tak státní kasu, tak na zaměstnance. To, že jsme se nenechali k tomu dotlačit, bylo klíčové rozhodnutí, zavedli jsme testování, čísla se pak lepšila, ukázalo se, že zavřít průmysl byla chybná úvaha. Podruhé to bylo povinné testování dvakrát týdně, i zde se ukázalo, že rozhodují intuitivně a bez vazby na reálné možnosti podniků,“ pokračuje vicepremiér.

Havlíček však práci poradní skupiny v čele s epidemiologem Petrem Smejkalem také ocenil.

„Na druhou stranu MeSES pomohl v řadě věcí, byl to nezávislý pohled, plán rozvolňování jede podle dohody s nimi - a podle mého je dobrý. Co se týká obchodů, řekli jsme datum a incidence 100, jestliže k danému datu incidence nebyla, pak se to o týden posunulo. I když jsem s nimi mnohokrát nesouhlasil, tak jsem názoru, že odvedli rovněž dobrou práci a je třeba jim poděkovat. Ta doba je náročná a ani oni to neměli jednoduché,“ řekl Havlíček Blesk Zprávám.

Smejkal se zostra pustil do vlády

K ukončení spolupráce Arenbergerova ministerstva se skupinou MeSES však došlo jen den poté, co Novinky.cz uveřejnily rozhovor s epidemiologem a vedoucím skupiny Petrem Smejkalem. K vládě si v něm rozhodně nebral servítky. Zatímco premiér Andrej Babiš (ANO) tvrdí, že vláda epidemii zvládá, Smejkal vyslovil nahlas zcela opačné přesvědčení. „Ne, řekl bych, že jsme to fakt nezvládli,“ podotkl Smejkal na přímý dotaz, zda s Babišem souhlasí.

„Žijeme v zemi, kde to spousta lidí nevzdává, zejména mladých lidí, stále chce pomoci. A stát se pořád cítí strašně dotčený, když mu někdo pomoc nabízí. Nakonec ji tedy přijme, protože co má jiného dělat, když už všechno zkazil. A potom, co se to povede, se do těchto pomocných skupin ještě naveze. A to mně hodně vadí, protože žijeme v nefunkční zemi, kde stát skutečně selhává v mnoha ohledech,“ míní Smejkal, který se otevřeně navezl i do populismu politiků - i když nejen těch z vládních partají.

Blíží se volby...

Smejkal v úterý večer v pořadu Události, komentáře uvedl: „Zvládli jsme tu první vlnu, zvládli jsme to rozvolňování, ale tu kritickou část pandemie jsme tedy evidentně nezvládli, což nás stálo 30 tisíc lidských životů.“

„Asi se blíží volby, takže je na čase nemluvit o tom, že jsme vlastně něco udělali špatně a přejít do módu, že jsme to vlastně přehnali, zase se objevují hlasy, že to vlastně jen byla chřipka a ty naše rady byly třeba příliš drastické,“ poznamenal Smejkal. Způsob a formu, kterou jim bylo ukončení spolupráce sděleno, označil v ČT za zvláštní. „Blíží se volby a v tu chvíli se zdáme dost nepohodlní,“ dodal.

Tachezy: Neposlouchali nás, snad se rozvolnění špatně nepromítne

Tachezy Blesk Zprávám řekla, že spolupráce vlády a poradní mezioborové skupiny MeSES v poslední době optimální určitě nebyla.

„V poslední době naše doporučení skutečně nebyla příliš přijatá a vyslyšena. I když bych řekla, že extrémně dobrá spolupráce byla s ministerstvem školství. O spolupráci nás žádali opakovaně, předložili nám, co by chtěli. A my jsme jim v době, kdy se nemělo otevírat nic, tak ta priorita škol byla i pro nás jasná, a tak jsme začali důkladně konzultovat, jak školy bezpečně otevřít i v situaci, kdy by se bývalo nemělo otevírat nic,“ uvedla Tachezy.

Právě ministr školství Robert Plaga (za ANO) neskrýval, že se mu s MeSES spolupracovalo dobře. Děkoval i za expertizu založenou právě na datech a podporu, „která tu chyběla a nyní bohužel opět chybět bude“.

„Konzultovali s námi skutečně po celou dobu rozvolňování. My jsme doporučovali, jak se mohou školy otevírat, za jakých podmínek a že by to nemělo být doprovázeno dalším rozvolňováním. Právě v tom nás neposlechli. Sice s námi konzultovali přípravu balíčků, ale už neposlouchali naše doporučení na rozmezí mezi jednotlivými vlnami rozvolnění. Chtěli jsme, aby mezi nimi bylo alespoň 10 až 14 dní, aby byl vidět efekt. Když by to nic neudělalo, tak můžeme pokračovat. Ale v tom nás skutečně neposlechli, a tak budeme doufat, že to dobře dopadne,“ uvedla Tachezy.

„Doufejme, že rozvolnění z 10. května se nepromítne do špatných čísel, že to rozvolnění bude opravdu v pořádku. Doufám, že jsme alespoň přispěli k tomu, že to do této fáze šlo dobře. Uvidíme, co udělá rozvolnění z tohoto týdne, tedy ze 17. května,“ poznamenala expertka.

„Padáka“ dostali po telefonu

Tachezy vedle toho popsala Blesk Zprávám, jak se o konci spolupráce ministerstva a MeSES dozvěděla. Nikoli přímo od ministra Arenbergera, ale od jeho náměstka Martina Havrdy. „Bylo nám to sděleno slušným telefonátem ze strany pana náměstka. Volal tedy mně a ještě předtím volal panu doktoru Smejkalovi,“ prozradila viroložka. Jako důvod uvedl podle Tachezy náměstek Havrda to, že „na ministerstvu došlo k restrukturalizaci odborných skupin“.

„Řekl, že vedení ministerstva rozhodlo, že ukončují spolupráce s MeSESem, že nám děkují a že nám to chtějí oznámit dřív, než se to dozvíme z médií, a že u tohoto telefonátu sedí také pan ministr a paní náměstkyně Vašáková,“ uvedla Tachezy. Právě Arenberger a náměstkyně Martina Vašáková následně vydali svá prohlášení v tiskové zprávě ministerstva.

Kysela: Babiš uvažuje jen do voleb

Sám premiér Andrej Babiš (ANO) podle svých slov o ukončení spolupráce se Smejkalovou skupinou nevěděl. „Pro mě MeSES nikdy nepracoval. Pracoval pro ministerstvo zdravotnictví. A já jsem se to dozvěděl dnes SMS zprávou v 11:30, že končí, od paní náměstkyně Vašákové. Oni dávali doporučení ministerstvu zdravotnictví, ministerstvo zdravotnictví si dobudovalo své odborníky - je tam paní Vašáková, je tam paní hlavní hygienička Svrčinová a jsou tam také nové klinické skupiny. A ministerstvo tvrdí, a má to svou logiku, že má své odborníky, tak se rozhodli MeSES rozpustit,“ uvedl Babiš pro Blesk Zprávy. Babiš dodal, že se nebrání tomu, aby s odborníky nadále konzultoval další kroky.

Podle právníka a člena MeSES Jana Kysely je to však celé ještě trochu jinak. „Andrej Babiš si asi do určité míry takovou skupinu objednal proto, aby mu pomohla nepokazit další fázi potírání pandemie. Jenomže premiér není úplně trpělivý a současně neuvažuje dlouhodoběji než do voleb. Takže mám pocit, že on potřeboval s určitým předstihem před volbami prohlásit, že potírání pandemie úspěšně skončilo. Tahle skupina ale nemá úplně takový dojem. Nejde o bezprostřední vlnu, ale dlouhodobější život s covidem, respektive s jinými viry, které by mohly spustit další epidemie. Na to bychom se měli systémově připravovat. Tenhle způsob uvažování ale není předsedovi vlády blízký,“ řekl Kysela Seznam Zprávám.

Video  Rozvolňování v Česku: „Klesáme stabilně, ale pomalu,“ říká Levínský. A zmínil nepřijatelné riziko.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Menhira ( 19. května 2021 14:51 )

Profesor Václav Hořejší, imunolog z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR:
"No, já bych jen poznamenal, že opozice se snažila, jak mohla házet klacky pod nohy vládě; její nynější křik je pokrytecký - opozice opakovaně požadovala zmírňování a rušeni protiepidemických opatření, blokovala vládě použití nouzového stavu. Kdyby vláda jednala podle požadavků opozice, bylo by těch mrtvých 2x tolik..."

Menhira ( 19. května 2021 14:44 )

Profesor Václav Hořejší, imunolog z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR:
"No, já bych jen poznamenal, že opozice se snažila, jak mohla házet klacky pod nohy vládě; její nynější křik je pokrytecký - opozice opakovaně požadovala zmírňování a rušeni protiepidemických opatření, blokovala vládě použití nouzového stavu. Kdyby vláda jednala podle požadavků opozice, bylo by těch mrtvých 2x tolik..."

Ksel ( 19. května 2021 12:29 )

Doufám, že členové MeSES budou jednou postaveni před soud, aby se zodpovídali za zlomení psychiky tisíců lidí a nalomení duše národa a spáchání biliónových škod ve jménu boje proti covidu. Já jsem tyto nové uzurpátory moci nevolil. Nevím od koho má Smejkal, Tachezy & spol. mandát.

Ksel ( 19. května 2021 12:25 )

Čím více byly sabotovány Smejkalovy iracionální a anticivilizační nápady, tím byla větší naděje na překonání pandemie.

Ksel ( 19. května 2021 12:23 )

Tachezy + Smejkal + Maďar = živoucí symboly zpupnosti koronavirových fanatiků.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa