Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Konec Smejkalovy poradní skupiny naštval opozici: „Čistky za nepohodlné názory“

Aktualizováno -
18. května 2021
19:24
Autor: ČTK, for - 
18. května 2021
18:44

Část opozice kritizuje rozpuštění odborné skupiny MeSES, která radila ministerstvu zdravotnictví s epidemií covidu a rozvolňováním protiepidemických opatření. Podle představitelů ODS, lidovců a Pirátů je konec skupiny reakcí na vyjádření šéfa skupiny Petra Smejkala, který serveru Novinky.cz řekl, že stát kritickou část epidemie nezvládl a že je z politiků a jejich přístupu v době pandemie dost roztrpčený.

Dvanáctičlenná skupina, která vznikla v polovině března pod vedením hlavního epidemiologa IKEM Petra Smejkala, dávala ministerstvu doporučení ohledně epidemie covidu-19. Za to nepobírala žádnou odměnu. Ministerstvo dnes oznámilo, že důvodem ukončení spolupráce je dobrý vývoj epidemie a že agendu MeSES převezme klinická skupina na úřadě.

Skupinu vedl hlavní epidemiolog IKEM Petr Smejkal. Podle tajemnice skupiny Ireny Kotíkové dnes náměstek ministra zdravotnictví Martin Havrda bez bližších podrobností Smejkala informoval o tom, že se ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) rozhodl spolupráci s MeSES ukončit.

Stalo se tak pouhý den poté, co Smejkal ostře kritizoval v rozhovoru pro Novinky.cz vládu, že nezvládla pandemii koronaviru.

„Odchází ti, co měli zůstat,“ míní opoziční Michálek

„Zrušení Mezioborové skupiny pro epidemické situace den poté, co její vedoucí Petr Smejkal médiím řekl, že Česká republika epidemii nezvládla, beru jako potvrzení jeho slov,“ uvedl na twitteru šéf ODS Petr Fiala.

„Ministr zdravotnictví právě odborníkům rozpustil skupinu pro covid. Její šéf řekl pravdu, že vláda druhou vlnu nezvládla. Takže čtvrtý ministr opět zapne řízení metodou pokus omyl. Na podzim se máme na co těšit. Bohužel odcházejí ti, co měli zůstat, a ti, co měli odejít, zůstali,“ napsal pirátský poslanec Jakub Michálek.

„Personální čistky za nepohodlné názory, to bez mrknutí oka na ministerstvu zdravotnictví umí. Ale nepřiznání několika desítek milionů Petra Arenbergera je v pohodě,“ uvedl místopředseda lidovců Jan Bartošek s odkazem na nesrovnalosti v majetkových poměrech ministra zdravotnictví.

Média před časem upozornila na to, že po nástupu do funkce ministra Arenberger přiznal ke konci roku 2020 mnohonásobně větší majetek a vyšší příjmy, než udával v předchozích letech. Arenberger k tomu řekl, že na rozdíl mezi daňovým a majetkovým přiznáním ho upozornila média a už je dal do souladu. Předložení materiálů k těmto nesrovnalostem po Arenbergerovi chce i premiér Andrej Babiš (ANO).

Členové MeSES budou pokračovat i bez ministerstva?

Členové odborné skupiny MeSES mezitím uvažují o tom, že by mohli pokračovat dál, i když s nimi dnes ministerstvo zdravotnictví ukončilo spolupráci. Na twitteru to napsal člen skupiny, epidemiolog Rastislav Maďar. Skupina MeSES nevznikala podle Maďara kvůli ministerstvu zdravotnictví, ale aby pomohla vyvést Česko z „bezprecedentní krize“ a ochránila ho před další. „Doufám, že bude vůle členů pokračovat dál. Na to ministerstvo zdravotnictví nepotřebujeme. Jeho postup už asi nikoho z nás nepřekvapuje,“ uvedl Maďar.

Podle ředitele Ústavu molekulární a translační medicíny Univerzity Palackého v Olomouci Mariána Hajdúcha je jasné, že činnost poradních sborů jednou musí převzít ministerstvo zdravotnictví. „Nicméně mám pochybnosti, že čas k tomu nazrál, a je mi líto, že k rozchodu dochází tímto způsobem,“ uvedl na twitteru.

Iniciativa Sníh, jejíž někteří členové byli také v MeSES, v této souvislosti doufá, že se nepotvrdí varování o možné blížící se další vlně covidu-19 kvůli indické mutaci. „A pokud přijde, doufejme, že se ministerstvo zdravotnictví poučí a tentokrát zareaguje včas,“ napsala iniciativa.

Mezi členy poradního orgánu patřili například imunoložka Ruth Tachezy, sociolog Martin Buchtík, imunolog Zdeněk Hel, ekonom Štěpán Jurajda či ústavní právník Jan Kysela.

Člen skupiny Jan Kulveit, který se věnuje modelování epidemií na univerzitě v Oxfordu, uvedl, že se MeSES snažila o mezioborový přístup v zájmu celé společnosti a poskytovala názory založené na důkazech, zatímco stát upřednostňoval „škudlení penězi z rozpočtu zdravotnictví za cenu masivních škod pro celou společnost“. Názorům MeSES začal stát podle Kulveita naslouchat v podstatě až po vyčerpání ostatních možností.

„Ne vždy jsme se s MeSES na všem shodli – ale vždy to byla debata postavená na faktech a analýzách a na schopnosti spolu mluvit. Díky za to a díky za ochotu věnovat vlastní čas své zemi,“ napsal Tomáš Prouza, šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR.

Video  Blesk Podcast: Neuctivé vůči obětem, říká o kritice „kelímkové“ piety Sklenář.  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa