Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Babiš peskoval opozici, ta mu vrací úder. Fiala: Nepřijatelně zasahují do životů rodin

Autor: ČTK, vei - 
27. února 2021
12:42

Část opozičních stran se ohradila proti tvrzením premiéra Andreje Babiše (ANO), který v pátek po večerním jednání vlády uvedl, že opozice nepřichází s konkrétními návrhy řešení koronavirové pandemie. Opoziční poslanci odmítli vládě prodloužit nouzový stav. Ministři proto po pátečním hlasování Sněmovny vyhlásili opatření proti koronaviru na základě nového nově vyhlášeného nouzového stavu, který má platit do 28. března.

„Opozice se tváří, že chce spolupracovat, ale když má podpořit naše aktivity, tak to nedělá,“ kritizoval opoční politiky premiér Babiš, po té, co nechtěli přistoupit na vládní plán, prodloužit stávající stav nouze, který vláda vyhlásila na žádost hejtmanů od 15. února. „Teoreticky něco navrhovat a stále něco kritizovat, to je samozřejmě jiná věc než dělat rozhodnutí,“ dodal. V poslední době podle premiéra nastalo určité sblížení, ale hlavně s hejtmany.

Babiš kromě výtky k tomu, že opozice nedává konkrétní návrhy, také v pátek večer uvedl, že vláda v prosinci rozvolnila některá opatření i proto, že opozice žádala otevření obchodů. Byla to podle něj chyba. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) označil právní rámec boje proti koronavirové epidemii za předmět tvrdého politického boje.

Video  Babiš o lockdownu v Česku: Pokud to neuděláme, tak celý svět uvidí Bergamo v Čechách!  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

„Jsme do jisté míry unikátní země, protože pokud se podíváme kolem sebe, tak nikde není epidemie nebo minimálně právní rámec boje proti epidemii předmětem tak tvrdého politického boje jako v České republice,“ reagoval Hamáček po pátečním jednání Sněmovny.

Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové premiér dává přednost lžím před férovostí. „I v těch nejtěžších okamžicích dává přednost lžím před férovostí,“ reagovala. Uvedla, že TOP 09 finančně podpořené testování ve firmách navrhla začátkem ledna, už v září pak distribuci FFP2 respirátorů ohroženým skupinám.

Co se týče nově zaváděných opatření, například výrazně omezeného pohybu osob, nechce se uchylovat k hnidopišskému hledání chyb, ač nějaké vidí. „Naopak vyzvu veřejnost k dodržení všech nových opatření v zájmu překonání této fáze epidemie. Pojďme to ještě jednou vydržet, poražme společně vir a pak vládě nemilosrdně vystavme účet za všechna selhání, lži, pochybné kšefty a nebetyčnou neschopnost,“ dodala šéfka TOP 09. 

Také předseda ODS a lídr koalice SPOLU Petr Fiala má pochopení pro opatření, ale ne pro absurdní, polovičatá a nespravedlivá. „Vláda zavádí tvrdý lockdown pro soukromý život, ale do práce mezi spousty lidí občané dále mohou,“ uvedl Fiala na svém twitterovém účtu. 

Video  Hamáček o lockdownu Česka: Čas se krátí! Zakážeme lidem opouštět území okresu  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

„Vláda zcela nepřijatelně zasahuje do života rodin. Na to podle mého hlubokého přesvědčení nemá stát v žádné situaci právo,“ dodal. Koronavirus považuje za nebezpečný, podobná vládní opatření ale také. Vyzval k dodržování hygienických zásad a dobrovolnému omezení.

Fiala připomněl, že ODS a celá opozice během koronavirové krize přišla s řadou opatření, například s odpuštěním odvodů, dávkou pro osoby samostatně výdělečně činné, zmrazení půjček a hypoték, odložení EET či příspěvkem na nájemné. „Vláda Andreje Babiše během uplynulých 12 měsíců dovedla zemi na první místa v šíření koronaviru a v počtu mrtvých. Premiér by měl raději mlčet a využít nápadů opozice, abychom si s pandemií poradili,“ dodal.

Šéf hnutí STAN Vít Rakušan i předseda Senátu Miloš Vystrčil premiéra kritizovali za svalování viny na druhé a vymlouvání se. 

„Lidi chtějí řešení místo fňukání,“ reagoval na Babišovu kritiku opozice Rakušan. 

„Svalováním viny a vymlouváním se na druhé současnou kritickou situaci opravdu nevyřešíme. Bohužel ani s nabídkami na spolupráci a opakovanými prohlášeními, že je třeba táhnout za jeden provaz, to příliš nejde dohromady,“ přial se s reakcí na Babišovy výtky směrem k opozici také šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS)

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka na twitteru uvedl, že opozice měsíce žádá testování ve firmách, funkční chytrou karanténu, testování, trasování a očkování nebo kvalitní kompenzace.

Podle Jurečky premiér doslova „kecá“. Koalice ODS, TOP 09 a KDU-ČSL mu prý předložila konkrétní návrhy, co by měla vláda udělat. 

Podle předsedy SPD a místopředsedy Poslanecké sněmovny Tomia Okamury se vláda opatřeními vrací na úplný začátek. Nekonečný lockdown podle něj není řešením, SPD navrhuje otevřít školy pro výuku za jasných preventivních opatření a s dobrovolným samotestováním. Dále je podle Okamury nutné zajistit ze všech zdrojů dostatek vakcín, zdarma poskytnout respirátory rizikovým skupinám občanů a také v hromadné dopravě, posílit kapacitu nemocnic využitím lázeňských prostor nebo podpořit vlastní kapacity pro produkci ochranných prostředků. „Při dodržování opatření je potřeba umožnit fungování maloobchodu a služeb,“ míní Okamura.

Výhrady k opatřením mají ale i někteří poslanci vládních stran. Například podle Václava Votavy (ČSSD) „nezbývá než se modlit a držet si palce.“

„Školy zavřené, ale továrny jedou a testování jen dobrovolné. Tak jo. Teď už se jen modlit a držet si palce!,“ reagoval i on na twitteru. 

Poslanec KSČM Zdeněk Ondráček míní, že tato ani žádná další opatření fungovat nebudou, protože vláda ztratila důvěru lidí. „Ať místo toho zajistí dostatečně množství vakcíny, a to včetně ruských a čínských, a přestanou se pakovat na testování. To je můj názor a rada pro ně.“ Právě komunistré přestali vládu při hlasování o nouzovém stavu podporovat. Při minulém hlasování požadovali například otevření sjezdovek a návrat dětí do škol. 

Omasta ( 27. února 2021 16:58 )

Lidé často nevědí, co by se mělo správně dělat. Podívejte se na účinná řešení:
1) léčit covid u obvodních lékařů bez ventilátorů a dýchacích přístrojů. Ti by tak nemuseli ležet v nemocnicích a vyléčilo by se mnohonásobně víc lidí najednou.
http­s://y­outu­.be/9b­7F_Iq­BoNw . Jak liečia PRAKTICKÍ lekári a INTERNISTI

2) Šíření viru zpomalovat jen mezi ohroženými osobami. Jinak je třeba šíření viru urychlit (děti do škol, otevřít obchhody a služby).

3) Otevřít obchody, služby jen pro vyléčené osoby (po předložení dobrozdání). Čekatelé na nákazu musí zůstat dále zavření. Přimlouval bych se ale, aby zůstávali zavření jen v nejvíce ohrožených okresech. V nezasažených okresech všechno otevřít i pro nenakažené!

marmat ( 27. února 2021 16:55 )

Myslíte si, že jsme Kocourkov, Absurdistán, nebo Bangladéš ???
*******************
Místo nouze vyslovte vládě nedůvěru, vyzývá poslance Chcípl PES. Chystá uličku hanby
25. února 2021
Poslanecká sněmovna by měla v pátek místo prodloužení nouzového stavu vyslovit nedůvěru vládě. Ve čtvrtek to na tiskové konferenci uvedl za iniciativu Chcípl PES majitel pivovaru Malý Janek v Jincích
****************
Jsou to fakt gumáci, co nemají cokoliv pořádnýho na práci ???
Konto na tyto happeningy ....tunelují obratem. Na puč.
http­s://ww­w.cs­as.cz­/cs/tr­anspa­rentni-ucty#/000000-5894­737329­/Ciper­kov,-z.s.
19. 02. 2021 Kůrka Petr,RNDr. Příchozí úhrada1 0 000,00Kč 490625249
I TOTO JE PRAVDA ????

LuCo ( 27. února 2021 16:22 )

Kejhalka Pekárová-Adamová a stále štěkající ratlík Fiala ´hlavní hvězdy cirkusu "DEMOŽUMPA ČT 24"! Na vše mají stoprocentně účiný recept na řešení., Když ne oni, tak určitě jim úspěšně zasekundují chytrolíni Bartoš, Rakušan, Jurečka a o nic za nimi nezaostávají kudrnáč Bartošek a ostravský Zbyňda! Ještě v záloze mají pár darmožroutů politologů, z nichž naposled nepřehlédnutelně zaperlil ostuda Bludova,pakl na prognozy Balík z MU!

činčila ( 27. února 2021 16:20 )

„Opozice se tváří, že chce spolupracovat, ale když má podpořit naše aktivity, tak to nedělá,“ kritizoval opoziční politiky premiér Babiš,
................
Vaše aktivity jsou důsledné jenom co se týče vašich zisků. Jinak tady předvádíte jen vrchol diletantství. Jen samý pokus-omyl a lidi přivádíte na buben. Není divu, že už vašim nápadům nikdo nevěří.

marmat ( 27. února 2021 16:17 )

e.lesanova: Jedou/melou ve své politické bublině jako UFO !!!
Zcela mimo trápení umírajících, jejich rodin a unavených zdravotníků !!!
Provokujou lidi až k defenestraci ???!!!
Sabotujou vše, co vláda navrhne...
Cokoliv

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa