Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Fabriky zůstanou otevřené, Středulu čílí „hanebnost“: Dali přednost ekonomickým zájmům!

Autor: ČTK, simao - 
27. února 2021
12:25

Vláda podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středuly dala přednost ekonomickým zájmům před ochranou občanů a nehledá možnosti, jak vážnou situaci s koronavirovou nákazou ve fabrikách řešit. Ve vládě mají být lidé, kteří mají odvahu a odpovědnost vůči svým lidem, uvedl.

Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) zůstanou průmyslové firmy od pondělí bez nových restrikcí. Spustí se v nich ale dobrovolné testování, které by se mělo za několik dní změnit na povinné.

Stát bude přes úlevy na zdravotním pojištění přispívat 60 korun na test, maximální nárok bude na čtyři testy měsíčně na zaměstnance.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) ale též uvedla, že než začne povinné testování ve firmách, vláda by měla průmysl omezit. „Ve vládě je nás už šest s tímto názorem. Potřebujeme další dva hlasy,“ poznamenala.

„Vláda tím řekla všem zaměstnancům v průmyslu, že jejich životy a zdraví nejsou tak důležité jako těch, kteří pracují ve službách. Vláda dala přednost ekonomickým zájmům, a mohu se jen dohadovat koho, před ochranou svých občanů,“ napsal ČTK šéf odborářů Středula.

„Ministr zdravotnictví nám nejdříve říká, že nákaza se šíří ve fabrikách, a přitom je tato vláda nechá otevřené, respektive nehledá možnosti, jak tuto vážnou situaci řešit. To mi přijde stejné, jako kdyby generál poslal vojáky do akce, ale nedal by jim neprůstřelné vesty,“ dodal předseda ČMKOS.

Podle vicepremiéra Havlíčka se ale na průmysl nevztahuje málo opatření. Zaměstnavatelé například budou muset nově na každou směnu zaměstnancům zajistit roušky.

Otevřený průmysl zůstává hlavně z ekonomického důvodu. Stát z něj ale také podle Havlíčka chce vytvořit desetitisíce testovacích míst. Až bude jasné, že je logistika pod kontrolou, je tedy dostatek dodavatelů testů a je zabezpečeno řádově 20 až 25 milionů testů, poté bude zahájen povinný režim. Stane se tak podle Havlíčka v řádu jednotek dnů, nebo málo týdnů, třeba za 14 dnů.

„Myslím, že ve vládě mají být lidé, kteří mají odvahu a odpovědnost vůči svým lidem. A prohlásit navíc, že testování ve firmách bude dobrovolné, ale až budou testy, je podle mého hanebné. To se nedá říci jinak. Odbory přitom navrhovaly konkrétní kroky a nabízely podporu vládě i v případě, že udělá zásadní rozhodnutí, které povede k potlačení nákazy,“ poznamenal Středula.

Uvedl také, že na Slovensku jsou už podobná opatření zavedená a nefungují tak, aby zamezily rychlému šíření viru. „Ekonomika nebude zdravá, když nebudou zdraví občané!“ dodal odborový předák.

Už dříve poznamenal, že zaměstnavatelé nemohou pracovníkovi test nařídit, povinné testování by měl upravit zákon. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) nyní podle informací ČTK hledá možnosti pro závazné testování. Jednou z cest by mohlo být mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví.

ČSSD pro zavření fabrik

Ministři sociální demokracie včera uvedli, že budou chtít prosazovat účinnější opatření proti covidu-19. ČSSD se tak nebrání například ani uzavření průmyslových firem.

„Víme, že to bude drahé. Ale polovičatá opatření budou nakonec ještě dražší. A to zdaleka nejen finančně,“ uvedla strana v prohlášení »Obětujme březen«.

Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) omezení průmyslu není možné, protože činí zhruba 40 procent HDP.

Vláda podle sociálních demokratů musí účinně a efektivně pomoci všem, kdo to potřebují, tedy podnikatelé, drobní živnostníci, lidé v karanténě a na nemocenské. V souvislosti s tím sociální demokraté uvažují o tom, aby nemocenská činila 100 % náhrady mzdy.

Video  Babiš o lockdownu v Česku: Pokud to neuděláme, tak celý svět uvidí Bergamo v Čechách!  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Omasta ( 27. února 2021 13:31 )

Středula nás svými bláboly přivede do neštěstí V Česku za celý rok nezemřel NIKDO na zahlcení nemocnic. Virus s šíří a je to pozitivní věc. Virus se přestane šířit samovolně, až bude nakaženo a vyléčeno 75% populace. Lumpi jako Středula tomu brání a prodlužují nám celou mizerii.
Jestli bránit nějakému šíření, tak jedině nezi ohroženými osobami nad 70 let.

Zavedli si pandemický zákon, že mohou brzdit ukončení epidemie podle libosti. Říkají tomu likvidovat šíření viru. K čemu je dobré brzdit ukončení epidemie? Je to jen pro ně dobré. Aby mohli déle prodávat vakcíny a testy.

kedris ( 27. února 2021 13:20 )

vážení, se proberte, STŘEDULA+MALÁČOVÁ jsou členy ASPEN INSTITUTE, placeni a pomáhači SOROSE!! a další..HAMAČEK, DLOUHÝ, BAKALA, stačí hledat..
jde jim jen o rozvrat státu, s následným velkým reset!
9 z 10 to ale nepochopí, bohužel bude pozdě..
od 89 hrají politici jen svoje role a divadlo! jediná opozice, kterou později radši z parlamentu vyštípali bylo SPR-RSČ..SLÁDKOVI REPUBLIKÁNI!
tech se báli jako čert kříže..a jejich slova a videa z r. např. 1996 jsou přesná a pravdivá, tesat do kamene...CELOU VLÁDU, METEME DO VLTAVY!!!
pamět asi většina národa ztratila...

jen kecy, kecy...toto neskončí smírem, je třeba nasypat písku do celého soukolí..
i němci si netroufli toto dělat a chtěli mít v říši klid..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa