Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Evropu děsí nebezpečná mutace z Indie. Už je i ve Francii, země přesto dál rozvolňuje

Autor: ČTK - 
12. června 2021
15:35

Ve Štrasburku objevili skupinu lidí nakažených formou koronaviru, jež se poprvé objevila v Indii a kterou Světová zdravotnická organizace (WHO) nově označuje řeckým písmenem delta. Francouzské úřady v sobotu podle agentury AFP spustily ochranná opatření.

Čtyři pozitivní případy byly zjištěny v umělecké škole a prověřuje se 43 kontaktů. V pátek bylo otestováno 143 lidí, škola byla zavřená.

Varianta koronaviru delta byla poprvé zjištěná v dubnu v Indii a od té doby se objevila v 50 zemích. Je považovaná za mimořádně nakažlivou. Šíří se nyní Británií a britská vláda na konci května oznámila, že tuto variantu má polovina až tři čtvrtiny nově nakažených.

V Itálii skončí řada omezení

Ve východofrancouzském departmentu Bas-Rhin, kde leží Štrasburk, se podle úřadů epidemie zatím nešíří rychle - na 100 000 lidí tam připadá 65 nově nakažených. Ve Francii od loňska na covid-19 zemřelo 108 000 lidí, ve středu země díky příznivějšímu vývoji uvolnila mnoho omezení a zkrátila zákaz nočního vycházení. Další uvolnění má následovat 30. června.

Itálie v sobotu oznámila, že omezuje používání vakcíny firmy AstraZeneca jenom pro lidi starší 60 let. Lidé mladší než 60 let, kteří dostali první dávku, mají při druhém očkování dostat jinou vakcínu.

V Itálii nákaz rychle ubývá a také tato země má příští týden uvolnit řadu omezení.

Ostražitost vůči přípravku AstraZeneca souvisí s úmrtím osmnáctileté dívky, která zemřela krátce po naočkování kvůli krevním sraženinám.

Itálie se obrátila k AstraZenece zády

Náhlý a anomální výskyt krevních sraženin u mladších lidí byl uznán jako jeden z velmi vzácných vedlejších účinků vakcíny společnosti AstraZeneca. Evropská agentura pro léčivé přípravky EMA však pro používání této látky nestanovila žádné věkové limity. Jednotlivé členské země EU k otázce přistupují odlišně, řada států, a to včetně České republiky, nedoporučují podání látky od britsko-švédské firmy lidem mladším 50 nebo 60 let.

Italské ministerstvo zdravotnictví v sobotu oznámilo, že se AstraZeneca bude v Itálii dávat striktně jenom lidem nad 60 let. Ti mladší, kteří už mají první dávku, dostanou po 12 týdnech jako druhou vakcínu od firem Pfizer/BioNTech nebo Moderna.

Itálie už očkování AstraZenekou pozastavila v březnu a obnovila je, když EMA tuto látku označila za vhodnou k očkování pro všechny lidi nad 18 let s tím, že doporučuje především dávat ji lidem starším 60 let.

V Itálii se zatím vyočkovalo 41 milionů očkovacích dávek, z 60 milionů jejích obyvatel je plně očkováno 14 milionů.

Cejnek ( 12. června 2021 17:22 )

Ani se nedivím, že se žádná opatření nedělají.Jak se tu něco vyhlásí, hned je to protiprávní a ohrožuje to demokracii.Ještě že to není mor.To už by jsme vymřeli všichni, ale nebylo by to protiprávní a místo nás by tu zbyla ta demokracie

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa