Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Oblačno 22°C

Z „vydřičky“ je paní Johnsonová. Žena premiéra čelí hněvu kvůli příjmení a čeká ji velký úkol

Autor: Darina Jíchová - 
3. června 2021
13:55

Britská sloupkařka a novinářka Jenni Murrayová pro list Daily Mail rozebrala utajovanou svatbu premiéra Borise Johnsona a jeho partnerky a matky jeho šestého potomka Carrie Symondsové (33), která po svatbě pro Murrayovou překvapivě přijala příjmení Johnsonová. „Snad toho nebude litovat,“ vzkázala jí novinářka. Připomeňme, že Johnson své ženě láskyplně přezdívá „vydřičko“.

Premiér Johnson si svou snoubenku vzal v sobotu 29. května, na obřadu a následně oslavě mohlo být kvůli restrikcím spojeným s pandemií koronaviru jen maximálně 30 hostů. Murrayovou dost šokovalo, když si Symondsová změnila jméno na Johnsonová, jak teď pyšně hlásá její twitterový účet. Murrayová si v 70. letech také vzala jméno svého prvního manžela.

Proč si vzala manželovo příjmení?

„Proč si moderní mladá žena jako Carrie Symondsová vzala jméno svého muže a stylizuje se do role paní Johnsonové? Jaký je důvod, aby se kariérně orientovaná žena, svého času přední komunikační guru, takhle změnila?“ píše Murrayová. Zároveň spekuluje, že na rychlou svatbu mohl mít vliv také Johnsonův bývalý hlavní stratég Dominic Cummings.

Premiérův někdejší spolupracovník a partnerka si evidentně nesedli a podle všeho za jeho odchodem z Downing street stála právě Johnsonová. Cummings se následně o ní nelichotivě vyjádřil, mimo jiné měl říct, že není nic víc než „premiérova holka“. Teď je ale oficiálně první dámou Británie. Hned příští týden se zhostí první důležitého úkolu, Johnsonová bude v Cornwallu hostit partnerky a partnery lídrů zemí G7.

Merkelové zůstalo z prvního manželství jen příjmení

Mezi hosty bude například i Joachim Sauer, manžel německé kancléřky Angely Merkelové. „Manželé nemají stejné příjmení. Merkelová, jejíž rodné příjmení je Kasnerová, zřejmě sdílí stejný osud jako já. Ulricha Merkela si brala v roce 1977, manželství ale nevydrželo, nicméně ona už v té době byla známá jako Angela Merkelová, tak jí zůstalo jméno, které není její,“ vysvětlila Murrayová. „To se stalo i mně, v 70. letech se očekávalo, že si žena vezme manželovo jméno,“ dodala.

Novinářka vyjevila, že svého rozhodnutí vzít si manželovo jméno dodnes lituje. „Carrie jako matka zřejmě chce, aby celá rodina měla jedno jméno, to ale neznamená, že by se hned měla zbavovat toho svého. Doufám, že svého rozhodnutí nebude litovat. Měla velmi úspěšnou kariéru jako Symondsová, tak byla známá v oboru vztahů s veřejností. Třeba Cherie Blairová měla dvě jména – Blairová pro rodinu a Boothová pro kariéru. Ztráta rodného jména může být náročná a manželství nejsou věčná,“ shrnula Murrayová.

Video  Politolog o klíčové roli komunistů u nedůvěry vládě: Babiš se jim bude ještě hodit  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi