Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Za bezdůvodnou cestu do zahraničí pokuta až 150 tisíc? Britové přitvrdí, dovolenkáři mají smůlu

Aktualizováno -
23. března 2021
10:50
Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
22. března 2021
23:10

Od příštího týdne bude Britům, kteří se pokusí vycestovat ze země bez závažného důvodu, hrozit pokuta 5000 liber (přes 150 000 Kč), napsal dnes deník The Times. Vláda se tak snaží omezit pohyb lidí a rozšíření dalších mutací koronaviru v zemi. Nařízení by mělo platit do konce června, doplnila agentura Reuters.

Pokuta je součástí legislativního balíčku, o kterém budou britští zákonodárci hlasovat ve čtvrtek, uvedl server BBC News. Dosud dovolené v zahraničí zakazuje jiná norma, její platnost ale vyprší příští pondělí.

Vláda dříve tvrdila, že by dovolené mohly začít od 17. května, toto datum ale podle premiéra Borise Johnsona za stávající epidemické situace nepřipadá v úvahu, píše Reuters.

Každá část Británie si konkrétní podobu opatření proti šíření nemoci covid-19 určuje samostatně, nová norma se tak přímo dotkne jen lidí v Anglii. Pokuta jim podle médií bude hrozit, pokud odcestují do jiné části Británie s úmyslem opustit zemi nebo se o to pokusí na letišti. Ve Skotsku a ve Walesu prozatím dál platí termín 17. května, Severní Irsko v této věci zatím nerozhodlo, doplňuje BBC News.

Za poslední den má Británie 5342 pozitivních testů, celkem už se nakazilo přes 4,3 miliony ze 67 milionů obyvatel. Počet nakažených za poslední týden je v průměru 57,6 na 100.000 obyvatel a hodnota stále klesá, stejně jako počet hospitalizovaných i počet úmrtí. Británie už naočkovala více než polovinu dospělé populace země, nejméně první dávku dostalo téměř 28 milionů lidí, vyplývá ze statistik britské vlády.

Johnson proti zahraniční dovolené

Podle premira Johnsona však výjezd za hranice představuje nebezpečí opětovného rozšíření koronaviru. Johnson i jeho tým poradců ze zdravotnické komise SAGE se obávají, že letní výjezdy by mohly způsobit návrat koronaviru, uvedl deník The Guardian.

Experti ze SAGE se asi nejvíce obávají mutací, které by mohly být rezistentní vůči vakcínám. Premiér Johnson zase prohlásil, že pokud se povolí cesty do zahraničí, jako dovolené u moře apod., mohlo by to znamenat, že na podzim a v zimě se Británie vrátí do lockdownu. Upozornil také na třetí vlnu koronaviru, která zasáhla kontinentální Evropu.

Britský premiér Boris Johnson se nechal očkovat vakcínou AstraZeneca Britský premiér Boris Johnson se nechal očkovat vakcínou AstraZeneca | Reuters

Člen komise: Lidé by si neměli kupovat letní dovolenou

I další odborníci, epidemiologové, ale i členové opozice nabádají vládu a její poradní komisi k opatrnosti, co se otevírání hranic týče. Největší obavy budí objevující se mutace koronaviru, mnozí virologové upozorňují na to, že vakcíny by proti některé z nových forem nemusely být tak efektivní. Na výzkumy, které by tyto domněnky potvrdily, se zatím čeká.

„Nemyslím si, že by si lidé měli plánovat a kupovat letní dovolenou v zahraničí,“ komentoval Kamlesh Khunti, člen zdravotnické komise SAGE. „Tohle byl tvrdý lockdown, díky němu jsme uspěli, to nemůžeme ohrozit. Počty nakažených se snižují, počty oočkovaných jsou skvělé. Naším největším strachem jsou teď nové mutace a možnost toho, že by proti nim vakcíny nebyly efektivní,“ prohlásil Khunti.

„Hned od začátku pandemie jsme věděli, že kontrola našich hranic nebyla nejlepší, lidé se vraceli z Itálie a Španělska, což zvyšovalo počty případů v Británii. V létě to bylo ještě horší, to letos nemůžeme dopustit. Ptáte se: Riskovali bychom další lockdown? Moje odpověď je: Ano, samozřejmě,“ doplnil Khunti.

Epidemiolog Rowland Kao spolupracující se skupinkou podřízenou SAGE souhlasí se svým kolegou. Zdůraznil, že je hned několik důvodů, proč by Británie měla být velmi opatrná v otázce otevírání hranic a mezinárodního cestování. Také on ale za největší hrozbu považuje nové varianty viru.

Ministr obrany: Nemůžeme ignorovat dění v Evropě

Váhavě se k možnosti zahraniční dovolené vyjádřil i ministr obrany Ben Wallace.

„Nemůžeme ignorovat to, co se děje mimo Británii. Pokud se teď koukneme na Evropu, rostou tam počty infikovaných. Nemůžeme nyní ohrozit naši snahu, snahu našich zdravotníků, našich vědců, našich daňových poplatníků,“ uvedl Wallace.

Británie v neděli zaznamenala rekord, podařilo se jí oočkovat 844 285 lidí. První dávku dostal i premiér, Johnson se nechal očkovat v pátek 19. března. Snižují se také denní přírůstky nakažených, v průměru teď přibude „jen“ 5449 nakažených.

Britská verze covidových pasů

Tým expertů z ministerstva dopravy mezitím pracuje na tom, kam a za jakých podmínek by se v první fázi rozvolnění, jejíž termín však není jistý, mohlo cestovat. Ve vládě se také řeší možnost „covidového certifikátu“, který by informoval o vakcinaci případně negativním testu cestujících. Obdobný „zelený certifikát nebo také covid pas“ budou mít členské země Evropské unie.

„Nové výskyty ohnisek nákazy v Evropě jsou znepokojující. Pro Británii je na prvním místě ochránit progres, kterého jsme dosáhli díky vakcinaci. Samozřejmě, že všichni chceme návrat mezinárodního cestování, ale bezpečí je na prvním místě. Nyní je příliš brzy, abychom řekli, co bude 17. května. Musíme se řídit vědou, ne nahodilými termíny,“ reagoval stínový ministr vnitra Nick Thomas Symonds.

Video  Staroměstské náměstí 22. března 2021 pokryly bílé kříže.  - CNC / Václav Burian
Video se připravuje ...

karbod ( 23. března 2021 12:39 )

Co by na to asi V. Klaus st.? Vždyť britský premiér je jeho krevní skupina, nebo ne? A V.K.st. by proti koronaviru podle jeho slov nedělal nic a všechno by bylo skvělé. Tedy až na to, že by lidé museli umírat doma ať na kovid nebo něco jiného, protože by nemocnice byly plné. A také by s námi, s Českem, nikdo nemluvil, nikde by nás nechtěli, nikdo by k nám nechtěl. Britové jsou na tom v ukazatelích mnohem lépe než my a oni pritvrzují (jako i ostatní západní staty), a my bychom už nejraději rozvolňovali nebo nedělcali vůbec nic. Jak to tedy doopravdy je!? Měli jsme se na toho chaotika Babiše vykašlat a dodržovat koronavirova opatření sami od sebe a mohlo být lépe, bez zákazů pohybu atd.. Umělci už mohli při dodržování bezpečnostních hygienických podmínek fungovat, služby také. Děti mohly chodit do skoly.... Ale to by také nesměly některé celebrity provokovat slabší povahy a sobce k neposlusnosti. Takhle se v tom budeme plácat možná nejdéle a bůhví jak dlouho.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa