Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

První dáma Bidenová poslala viceprezidentku Harrisovou do „p*dele“. Jak si to vyříkaly?

Aktualizováno -
21. května 2021
09:11
Autor: Darina Jíchová - 
20. května 2021
21:50

Tým kolem amerického prezidenta Joea Bidena se zdál být sehraný, a to včetně jeho manželky Jill Bidenové a viceprezidentky Kamaly Harrisové. Podle nové knihy to tak ale vždycky nebývalo. Bidenovou měla vytočit slova Harrisové na jedné z debat prezidentských kandidátů a na projev podpory svého manžela měla jeho budoucí viceprezidentku poslat do p*dele, uvedl list Business Insider. Přestože Bílý dům oznámil, že k tvrzení z nové knihy se první dáma vyjadřovat nebude, Bidenová pro Daily Mail vzkázala, že to už s Harrisovou „přešly“.

Kniha novináře Edwarda-Isaaca Doverea popisuje debatu z června 2019, kdy se Harrisová pustila do Bidena kvůli rasové spravedlnosti a rovnosti, tehdy ještě jako prezidentská kandidátka narážela na jeho minulost spojenou s rušením rasové segregace. Harrisová se tehdy nechala slyšet, že Biden podle ní podporoval segregacionisty.

Bidenová neustála útok na manžela

To naprosto vytočilo Bidenovou, která si pak podle Doverea ulevila před dalšími příznivci svého manžela. „Se vším, o co se Joe zajímá, co podporuje, čemu je oddaný, předstoupí s tím, že je rasista? Jaké k tomu má podklady?“ zuřila současná první dáma Spojených států během videohovoru s Bidenovými spolupracovníky a fanoušky.

Podle Doverea to dokonce zašlo tak daleko, že Bidenová měla Harrisovou poslat do p*dele. Její tiskový mluvčí Michael LaRosa nevyvrátil explicitní výrok první dámy. „O kampani vedoucí k volbám 2020 bude napsáno mnoho knih, na různé momenty bude pohlíženo z různých úhlů pohledu, některé budou přesné, některé ne,“ komentoval LaRosa pro Politico.

Harrisová: Citlivé a osobní téma

„První dáma ani její tým nebude komentovat žádnou z těchto knih, které jistě budou publikovány. Viceprezidentka Harrisová tehdy jako prezidentská kandidátka zasadila při debatě Bidenovi tvrdou ránu, aby podpořila vlastní kampaň,“ objasnil LaRosa.

„To bylo před dvěma lety, od té doby jsme se posunuly dál a přešly jsme to,“ prohlásila Bidenová po množících se dotazech novinářů. Víc se k tomu vyjadřovat nechtěla.

Dovere ve svém díle vyzdvihl, že tým Harrisové se na debatu dobře připravil a zaútočil na Bidenův poněkud diskutabilní postoj v otázkách rasy. Harrisová Bidena neobvinila z rasismu, nicméně podotkla, že téma je pro ni jako ženu smíšeného původu, její matka byla Indka a její otec Jamajčan, velmi citlivé.

„Nemyslím si, že jste rasista, a souhlasím s tím, že musíme najít společnou řeč v otázkách boje s rasismem. Téma je pro mě velmi osobní a zraňuje mě, když mluvíte o dobré pověsti senátorů, kteří svou kariéru postavili na segregaci,“ prohlásila při debatě Harrisová.

„Zas*aná hovadina“

Vytáhla i otázku nuceného svozu afroamerických a latinskoamerických dětí autobusy do převážně bělošských škol. Harrisová to totiž zažila na vlastní kůži jako školačka. Biden se bránil tím, že jde o nepřesnou charakteristiku jeho postoje a výroku. „Nikdy bych nechválil rasisty, to není pravda.“ Debatu ale vyhrála Harrisová, Bidenovi nepomohl ani fakt, že jako obhájce často bránil občanská práva.

„No, tak to byla zas*aná hovadina,“ Dovere uvádí, že ani Biden útok Harrisové nevydržel a postěžoval si dalšímu demokratickému kandidátovi Petemu Buttigiegovi, který nyní působí jak jeho ministr dopravy. Novinářova kniha „Bitva o duši“, která analyzuje kampaň demokratických kandidátů, jež vedla k porážce Donalda Trumpa, vyjde 25. května.

Video  Jill Bidenová dohlíží na manžela.  - Reuters
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi