Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Strach o Bidena: Tým zvoleného prezidenta odložil nácvik inaugurace i cestu vlakem

Autor: ČTK - 
15. ledna 2021
07:05

Tým nadcházejícího šéfa Bílého domu Joea Bidena kvůli bezpečnostním hrozbám o den odložil plánovaný nácvik prezidentské inaugurace. Zrušil také cestu vlakem, kterým měl Biden v pondělí přijet do Washingtonu. S odvoláním na dvojici zdrojů obeznámených s případem o tom informoval server Politico. Inaugurace se uskuteční 20. ledna.

S ohledem na nepokoje z minulého týdne, při nichž stoupenci Donalda Trumpa obsadili budovu amerického Kongresu ve Washingtonu, bude na Bidenovu inauguraci dohlížet více než 20 000 vojáků národní gardy.

Americké bezpečnostní složky upozorňují na výzvy v on-line prostředí, které nabádají k ozbrojeným protestům během ceremoniálu. Federální úřad pro vyšetřování (FBI) varoval, že extremisté plánují násilné demonstrace nejen v hlavním městě, ale také u všech 50 státních kapitolů. Úřad pátrá po jednotlivcích, kteří by pro inauguraci mohli představovat ohrožení.

Nácvik, původně plánovaný na neděli, by se měl uskutečnit v pondělí, tvrdí zdroje serveru Politico. Ve stejný den plánoval Biden přijet vlakem Amtrak z domovského Wilmingtonu ve státě Delaware do Washingtonu, cesta se ale touto formou kvůli bezpečnostnímu riziku neuskuteční.

Kvůli „přetrvávajícímu nebezpečí“ požádal Biden nominandku na pozici náměstkyně ministra spravedlnosti a bývalou poradkyni prezidenta Baracka Obamy pro otázky vnitřní bezpečnosti Lisu Monacovou, aby mu dělala bezpečnostní poradkyni ohledně nadcházející inaugurace.

Trumpovi příznivci minulý týden zaútočili na budovu Kongresu, kde zákonodárci projednávali oficiální potvrzení Bidenovy výhry v listopadových prezidentských volbách. Vydali se tam poté, co před nimi končící prezident znovu promluvil o údajných volebních podvodech, které se mu však nepodařilo dokázat, a svoje podporovatele mimo jiné vyzval, aby proti výsledkům bojovali a šli dát svůj postoj najevo ke Kapitolu. Při následných potyčkách zemřelo pět lidí.

Video  Co bude s Trumpem? Možná vlastní reality show, říká analytik  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

johnny stopper ( 15. ledna 2021 10:04 )

Každému, kdo umí česky je to jasné; Biden se musí skrývat před Nancy Pelosi, co chce udělat inpíčment.

Fucik ( 15. ledna 2021 08:58 )

On se nebojí jen si nevzpomíná že ho udělali prezidentem ......

Zobrazit celou diskusi