Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Greta je fracek,“ zuřil prezident. Je to osobnost roku, míní časopis Time

Aktualizováno -
11. prosince 2019
16:24
Autor: ČTK - 
10. prosince 2019
22:08

Greta Thunbergová to opět ostře schytala. Aktivistka, která má řadu příznivců, ale i zatvrzelých odpůrců, rozčílila brazilského prezidenta Jaira Bolsonara, který označil za „spratka“. Stalo se tak poté, co se 16letá dívka přidala ke kritikům rostoucího násilí vůči příslušníkům indiánského kmene Guajajara, kteří jsou známí tím, že chrání Amazonský prales před nelegálním kácením. Časopis Time označil Thunbergovou naopak za osobnost roku.

Greta Thunbergová se pustila opět do kritiky a na twitteru napsala, že domorodci z kmene Guajajara jsou „doslova vražděni“. „Je ostuda, že svět o tom mlčí,“ podotkla aktivistka k případu, kdy neznámí ozbrojenci o víkendu zabili dva domorodé obyvatele Brazílie.

Organizace zastupující domorodé obyvatelstvo již dříve prohlásila, že za stoupající agresi může rétorika brazilského prezidenta Bolsonara, který dlouhodobě podporuje rozvoj ekonomických aktivit v domorodých oblastech.

„Greta tvrdí, že indiáni zemřeli, protože ochraňují Amazonský prales,“ cituje britský list The Guardian Bolsonara, který je považován za krajně pravicového politika. „Je neuvěřitelné, kolik prostoru dávají média tomuto malému spratkovi,“ řekl dnes prezident.

Thunbergová si zřejmě Bolsonarův slovní útok vyložila jako vyznamenání pro to, co dělá, a označení „pirralha“, tedy spratek, se objevilo na jejím twitterovém profilu.

Guajajaraové, kterých je zhruba 20.000, jsou jednou z největších domorodých skupin v Brazílii. V roce 2012 založili spolek Strážci lesa za účelem ochrany teritoria Arariboia. „Nikdy od diktatury (v letech 1964 až 1985) se domorodí obyvatelé Brazílie necítili tak ohrožení jako nyní,“ řekl Randolfe Rodriguez, senátor za stát Amapá, jehož velkou většinu pokrývá Amazonský prales.

Šokovala projevem

Greta na sebe výrazně letos upozornila vystoupením na klimatickém summitu v New Yorku, kde pronesla projev, který média označila za šokující až útočný.

Ostře kritizovala politiky za nečinnost a vyzvala je ke konkrétním krokům v boji s klimatickými změnami. „Jak jste mohli? Vašimi prázdnými slovy jste mi ukradli mé sny a mé dětství,“ prohlásila tehdy mimo jiné Thunbergová třesoucím se hlasem.

Pro Zemana hysterka

Kritiku si vysloužila například od francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, podle něhož svými radikálními postoji rozděluje společnosti. Projev zaujal i řadu dalších státníků, včetně kupříkladu českého premiéra Andreje Babiše, jemuž vadily „tón, agresivita, hysterie“.

Video  Podívejte se na emotivní projev Grety Thunbergové: Ukradli jste mi dětství!  - Reuters
Video se připravuje ...

Aktivistka dostala i řadu jiných „nálepek“ z Česka. Například prezident Miloš Zeman ji nazval „hysterkou“. A Václav Klaus mladší se ohradil proti tomu, že by do politiky měla mluvit „puberťačka s diagnostikovanými psychickými problémy“.

Greta jako osobnost roku

To titul osobnost roku uděluje časopis Time již od roku 1927. Letos jej získala Greta. V užším výběru studentka porazila mimo jiné amerického prezidenta Donalda Trumpa, šéfku Sněmovny reprezentantů USA Nancy Pelosiovou či prodemokratické demonstranty z Hongkongu.

Time takto oceňuje lidi, kteří ať už v dobrém nebo ve zlém stáli za nejvlivnějšími událostmi roku. Loni magazín ocenil několik novinářů, kteří statečně hájili pravdu. O titul se podělili zavražděný saúdskoarabský žurnalista Džámal Chášukdží, dva věznění barmští reportéři pracující pro agenturu Reuters a novináři amerického deníku Capital Gazette, v jehož redakci loni zabil střelec pět lidí.

Pozoruhodnou osobností se Thunbergová stala poté, co loni v létě ve Stockholmu začala chodit demonstrovat před švédský parlament s transparentem s nápisem Školní stávka za klima. Posléze se k ní připojili studenti ze Švédska i z dalších států, kteří takto začali stávkovat každý pátek.

Osobnostmi roku byli i Hitler a Stalin

V minulosti se však osobností roku časopisu Time stali například i nacistický diktátor Adolf Hitler (v roce 1938, tedy ještě předtím než rozpoutal světovou válku) a sovětský diktátor Josif Stalin, ten dokonce dvakrát - v letech 1939 a 1942.

dobryclovek ( 12. prosince 2019 19:20 )

Gretu měli vozit jako jeblou opici v kleci!!

Zdenek Mencler ( 12. prosince 2019 16:24 )

Tak to hluboko klesl časopis TIME.
Raději se účte dle slabikáře: Ema má burku
Máma je táta
GRETA MA PRAVDU
Ahmed je tu doma

Manowar ( 12. prosince 2019 04:23 )

To není osobnost,ale .... raději nebudu psát,nebo mě smažou.

Martinka28 ( 12. prosince 2019 00:14 )

Ja takypekne si to napsala.......je to proste pravda!!!!

Martinka28 ( 12. prosince 2019 00:10 )

Ty ses Jaryn Vědci mají v tomto případě jasno: sopky uvolňují do atmosféry asi 300 milion tun CO2 ročně, což je pouhé jedno procento lidských emisí oxidu uhličitého. Ba co víc, silné erupce mají zanedbatelný vliv na koncentraci tohoto plynu v atmosféře. Vědci spočítali, že člověk svojí činností uvolní do atmosféry tolik CO2, kolik by vyprodukovalo 8 000 velkých sopek.

Zobrazit celou diskusi