Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Psycholožka hájí Gretu: Emoce jsou na místě, nepřiměřená mimika je u její nemoci častá

Autor: Darina Jíchová - 
28. září 2019
05:02

Švédská aktivistka Greta Thunbergová (16) tento týden na klimatickém summitu OSN v New Yorku předvedla plamenný projev, ve kterém osočila světové lídry z toho, že jí „ukradli sny a dětství“. Jindy stoická dívka trpící Aspergerovým syndromem se při své emotivní řeči dokonce rozplakala. Za svůj výstup sklidila kritiku i ovace, český dětský psychiatr a soudní znalec Jaroslav Matýs Thunbergovou v rozhovoru pro Info.cz  označil za „nezralé dítě s autistickými problémy bez sebemenšího sociálního cítění“, česká psycholožka ji však brání a dodává, že „emoce byly na místě“.

Světovou pozornost na sebe Thunbergová strhla loni, kdy začala se svým tažením proti klimatickým změnám. Do boje „povolala“ celou svou rodinu, všichni doma přešli na veganskou stravu a přestali létat letadlem, což se podepsalo hlavně na kariéře její matky, mezinárodně uznávané operní pěvkyně. Ve svém tažení má ale Švédka plnou podporu rodičů, její otec s ní dokonce jachtou, která nezanechává uhlíkovou stopu, dorazil do Spojených států.

Český psychiatr by na léčení poslal celou rodinu

Podle Matýse ale rodiče Thunbergové, jako dítěti s Aspergerem, který je formou autismu, nenastavili určité mantinely, a její zájem o klimatické změny se stal až „fanatickým“. „Když se autista potká s tématem, na kterém ulpívá, je důležité, aby mu rodina vysvětlila, kde jsou hranice. U Grety je problém, že rodina ten moment ulpívání nezachytila,“ tvrdí Matýs.

Video  Podívejte se na emotivní projev Grety Thunbergové: Ukradli jste mi dětství!  - Reuters
Video se připravuje ...

Podle něj psychiatrickou pomoc potřebuje nejen Thunbergová, ale celá její rodina. „To totiž není jen o dítěti, ale mnohem podstatnější jsou ti rodiče. Mnohdy jsou to oni, kterým je příjemná publicita,“ podotkl Matýs. Není jediný, kdo kritizuje rodiče náctileté aktivistky, již více lidí poznamenalo, že jsou spíše jejími manažery, než rodiči.

Zastánci i odpůrci projevu Thunbergové se však shodují na tom, že otevřela velmi důležité téma klimatických změn. Její kampaň dala vzniku hnutí Pátky pro Budoucnost, kde především studenti pořádají demonstrace kvůli klimatickým změnám. Thunbergová získala řadu ocenění, je dokonce nominována na Nobelovu cenu za mír.

Psycholožka: Žádné programování od rodičů, ale spontánní snaha

Některým lidem přišel projev slečny Thunbergové příliš emocionální. Souvisí to s její diagnózou?

Může i nemusí. Součástí Aspergerova syndromu bývá například nepřiměřená mimika obličeje, velmi častá u těchto lidí jsou neobvyklá gesta nebo pohyby rukou, takže mohou působit například nervózněji, zmateněji nebo jinak, než se oni sami cítí, a než je „správné“ pro danou situaci. U projevu Grety na summitu mi ale připadá, že jsou emoce vlastně namístě – je to přece i pro ni obrovská věc mít možnost promluvit na tomto místě a pro tak významné lidi. To by emoce asi prožíval každý bez ohledu na diagnózu.

Je obvyklé, že se zejména děti s Aspergerovým syndromem takto nadchnou pro nějaké téma?

Ano, je to velmi častý, až obvyklý rys lidí na spektru. Mnozí z nich v tomto svém celoživotním zájmu naleznou zaměstnání, udělají kariéru a někteří se jím proslaví.

Mluví se o tom, že je aktivistka produktem ambiciózních rodičů. Jak se stavíte k tomu?

Je možné, že její rodiče jsou ambiciózní, avšak to samo o sobě nic neříká. Neznám situaci do detailů, ale nezachytila jsem v médiích žádné podrobnější informace, jak by vlastně k nějakému „programování“ mělo docházet. O co by rodičům šlo a proč? To, co Gréta dělá, působí spíše jako spontánní snaha.

 

NHL1 ( 12. prosince 2019 18:02 )

Tady nejde o tu holčičku, ale o ty blázny, ke kterým mluví.A o tom, jak ti blázni potom jednají. Do roku 2050 uhlíková neutralita ať to stojí co to stojí 😖😴

Dozorce ( 3. října 2019 10:58 )

To je postiženej idiot jako anonym01 koukám..

sklm strana ( 30. září 2019 08:39 )

Opravdu nechápu co všichni máte neříkám ta holka je podle mě trochu víc přehnaná ale vzhledem k jejímu postižení se to dá omluvit a v něčem má pravdu v něčem ne a co. Ale zavzdušňení Češy samé urážky a posměšky už se proberte když čtu tyhle uštěpačné komentáře stydím se za Vás a za to že jsem se v Česku narodil.

MilousJeBuh ( 29. září 2019 12:13 )

spratek nevychovanej

tekyla ( 29. září 2019 09:25 )

já to skrátim je to obyčejná pí.a!!!

Zobrazit celou diskusi