Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Psychiatr o Gretě: Pomoc potřebuje ona i její rodina. Má všechny příznaky vážné poruchy

Autor: Lenka Petrášová, bel, jko, neo - 
26. září 2019
18:50

V šestnácti letech se postavila před světové státníky a na klimatickém summitu OSN je v New Yorku nařkla z toho, že jí svým nezájmem o přehřívající se planetu ničí dětství i budoucnost. Jenže jak urgentní až hysterický projev aktivistky Grety Thunbergové ovlivňuje fakt, že má Aspergerův syndrom? To se pokusil nastínit dětský psychiatr a soudní znalec Jaroslav Matýs v rozhovoru pro Info.cz. Blesk Zprávy vám přináší jeho přepis.

Projev dívky, o němž se v posledních dnech tolik mluví, jste viděl. Co vás při tom pohledu napadlo?

Že jde o nezralé dítě s autistickými problémy bez sebemenšího sociálního cítění.

Greta má přitom mírnější formu nemoci – takzvaný Aspergerův syndrom. Není to autistka, jako byl třeba Dustin Hofmann ve slavném filmu Rain Man…

To je pouze podmnožina téhož. Jen ten Asperger zní kultivovaněji. Je to autismus s velmi dobrým intelektem. V každém případě je to ovšem vážná psychická porucha osobnosti a já u ní vidím všechny typické symptomy.

Víte, já mám z té své tisícovky pacientů celkem 450 autistů. Troufám si říct, že s nimi mám opravdu dlouholetou zkušenost. Oni nerozpoznají, co je dobro a co je zlo. Oni nechápou, co je spravedlnost. Když se Grety zeptáte, co tím myslí, když říká, že jí vzali dětství, tak vám to nebude schopna vysvětlit. Tedy ano – technologicky. Čili od kdy do kdy trvá dětství. Jsou to pouze naučené a získané formulace, ale ne prožitek. Jako když se jí zeptáte, jestli je šťastná. Lidé jako ona neumí na takovou snadnou otázku nic říct, tam jejich odkoukaný mechanismus nesahá.

Pojmenovala a otevřela téma. Jenže nezná pravidla

Jak toto myslíte?

Mám například v péči pacienta, jemuž maminka řekla: „Já jsem tvoje všechno“. A pak se sbalí a jde s někým večer pryč, a on není schopen pochopit, že on nejde s ní. Bere vše, co se mu řekne, naprosto doslovně. Aby tvrzení maminky pochopil v celé šíři, musel by mít něco, čemu se říká sociální inteligence. Ten pro život důležitý kontext, který lidé jako Greta nemají.

Video  Podívejte se na emotivní projev Grety Thunbergové: Ukradli jste mi dětství!  - Reuters
Video se připravuje ...

Takže co s tím?

Víte, je málo géniů, kteří pohnuli světem. Ano, mnozí z nich skutečně byli taky nemocní. Ale měli kolem sebe takové sociální okolí, které ho udrží v nějakých mantinelech.

Narážíte tím i na její rodiče?

Jistě. Ona (Greta Thunbergová, pozn. red.) pojmenovala téma (klimatické změny, pozn. red.) a otevřela ho. Udělal to člověk se zvláštní povahou. Celosvětově. Dobře. Co je špatné, je, že generace jejího věku se v tom identifikuje. Ona skutečně může být hodný člověk s touhou pomáhat lidstvu, byť fanaticky. Jenže bez znalostí pravidel to je těžké. Rozlet toho autistického dítěte se špatně mění.

Jak velkou roli v tom příběhu rodiče hrají? Říkáte, že ty mantinely nemocným někdo dát musí…

Znám autisty, kteří jsou hodní. Pak mám ty, které baví ubližovat jiným. Když se autista potká s tématem, na kterém ulpívá, je důležité, aby mu rodina vysvětlila, kde jsou hranice. U Grety je problém, že rodina ten moment ulpívání nezachytila. Zpravidla to téma přichází v pubertě, ať už je to sex, zvířata, fašismus nebo cokoliv takového. Je fajn, že má ta dívka pozitivní téma. Jistě. Ale je třeba tomu dát společenský rámec. Protože později se ten rozlet autistického dítěte velice těžko mění. Ona má obavy o osud Švédska a osud lidstva, ve tváři jí ale čtu strach o sebe samotnou.

Greta zveřejnila svou diagnózu sama

Co se ale stane, když téma, na němž autista ulpí, není pozitivní?

Mám pacienta, který byl takový tichý klidný kluk. Také má Aspergerův syndrom. A před lety mi vyprávěl, že Osvětim bychom měli založit znovu, jako to bylo dřív, protože cikáni by měli jít prostě do plynu, a neměli bychom si s tím dělat žádné vrásky. Tři roky jsem s ním pracoval. Nechci říct, že marně, jenže u autistů strašně záleží na tom, s jakou informací se potkají jako s první. A s tou pak pracují dál, a to nekompromisně. Takže buď se z něj stane fašista a nacista, nebo neohrožený spasitel lidstva, který si jde za tím, čemu slepě věří. Což je bohužel i příběh Grety.

Veřejnost zaujaly také rychle se měnící výrazy v její tváři. Je toto také typické pro tu diagnózu?

Ano. Stačí se podívat na její umělou mimiku, přehnanou gestikulaci, nacvičené úšklebky, lpění na stejných slovech a větách, intonacích… Všimněte si, jak málem brečí, a pak se to okamžitě srovná. To je typické pro autismus. Stejně tak když se zaposloucháte do řeči. Typické pro autisty je, že jsou schopni ocitovat celé pasáže o čemkoliv, co je jejich téma. Třeba z pohádkové knihy celé kapitoly. Ale je to jen plochá intonace. Bez emocí.

Jasná námitka zní, zda to můžete diagnostikovat takto jasně na dálku, aniž byste ji viděl. Je to etické?

Zaprvé: nedovolil bych si to u člověka, který svou diagnózu takto veřejně nepřizná. A celkovou diagnózu na dálku taky ne. U ní je to ale jiné, protože ona svou diagnózu dost podrobně zveřejnila sama. Já dělám soudního znalce už mnoho let. Na první pohled skutečně nepoznáte psychopaty, nebo spíš sociopaty, kteří týrají své rodiny. Ani ty, co jsou ve vedení firem a týrají zaměstnance. Co se ale dá poznat velmi rychle, je právě diagnóza Grety. Takže jsem stejný jako automechanik, který léta zná svou práci, a když si to auto poslechnete, tak řeknete: toto je vadná převodovka. A každý zkušený psychiatr nebo klinický psycholog by tady poznal to, co vidím já. Rozhodně by to tedy poznat měl.

„Psychiatrickou pomoc potřebuje celá rodina“

Zmínil jste ještě před rozhovorem, že jste sledoval, zda se usmála…

Ano a skutečně se smála. A to je další typický znak této vážné nemoci. Když se takový člověk raduje, je to velice krátké, vteřinové, ani smutek, ani radost neprožívají, emoce jsou ploché. Naopak dlouhé jsou úzkostné poruchy. Ale strach mají hlavně sami o sebe. A Greta ho prožívá. Má úzkost samu o sebe.

Napadá mě, že lidé s touto diagnózou můžou právě kvůli svým schopnostem v přesvědčování a buldočí vytrvalosti mít našlápnuto do vysokých funkcí.

To je naprostá pravda. Kolega Radkin Honzák (významný psychiatr, pozn. red.) to říká už dlouho, že nemocné sociopaty máme v nejvyšších politických funkcích. Většinou ale končí v čistě technologických oblastech, jako jsou IT firmy, banky a podobně. Existují na to i statistiky. Jdou tam, kde se svět dělí na černou a bílou. Ale on takový není, je barevný.

A není to moc přísné hodnocení jedné holky, co poukázala jen na to, že si ničíme vlastní planetu?

Jestliže budete mít jednu myšlenku, kterou si vezmete za správnou, a rigidně a obsedantně za ní jdete, tak je to skutečně vážná diagnóza. K tomu se velmi často přidává paranoia, protože 70 procent autistů je zároveň paranoidních. A v psychiatrii bohužel platí, že s paranoikem se nedomluvíte.

Myslíte si, že dívka potřebuje psychiatrickou pomoc?

Nejen ona. Celá ta rodina. To totiž není jen o dítěti, ale mnohem podstatnější jsou ti rodiče. Mnohdy jsou to oni, kterým je příjemná publicita (Thunbergové matka je slavná operní pěvkyně, její otec pak herec a oba její kariéru podporují, pozn. red.). Velmi často se s tím setkávám i ve vlastní ordinaci. Kdo ten sociálně-ekonomický kontext vysvětlí Gretě v rodině? Nevím. Jen vím, že se velmi těžce napravuje, co se u malého autisty zanedbá a v čem se mu nedají hranice.

Co aktivistce diagnostikovali

  • Aspergerův syndrom – Patří mezi poruchy autistického spektra a vyznačuje se potížemi s komunikací, empatií a sociálním chováním. Lidé s touto nemocí mají často nadprůměrný intelekt, ale v dětství mohou být snadno manipulovatelní a sami se později stát manipulátory. Nechápou ironii a mají problém najít si přátele.
  • Selektivní mutismus – Jedná se o zatím ne úplně známou patologii. Člověk s touto poruchou je sice schopen
    mluvit a běžně tak i činí, ale jen v určitých situacích nebo
    s určitými lidmi. Například s rodiči problém v komunikaci
    nemá, ale ve škole ze sebe někdy nevydá ani hlásku.
  • Obsedantně kompulzivní porucha – Jde o nutkavé potřeby a jednání. Například že člověk musí rovnou třikrát
    překontrolovat, jestli zamkl, a to z důvodu, že mu číslo dva
    nepřipadá jako dobré.

Z rodičů udělala vegany a může získat Nobelovku

Greta Thunbergová se narodila ve švédském Stockholmu. Její matka je známá operní pěvkyně, otec i dědeček jsou herci. Z otcovy strany má v rodině i nositele Nobelovy ceny za chemii.

V 15 letech začala stávkovat kvůli změnám klimatu, čímž dala vzniknout celosvětovému hnutí Fridays for Future (Pátky pro Budoucnost), kdy hlavně studenti protestují kvůli změnám klimatu místo sezení ve školních lavicích. Připojili se také studenti v Česku.

Celá rodina kvůli Gretě přestala létat letadlem, což omezilo hlavně kariéru její matky, a přešla na veganskou stravu. Jak letadlové palivo, tak výroba masa totiž produkují hodně oxidu uhličitého, který je zodpovědný za globální oteplování.

Je navržena na Nobelovu cenu za mír.

jupiter31 ( 30. září 2019 22:17 )

Je vidět, že máš taky asi vystudovanou lékařskou fakultu v oboru psychiatrie. Bys měl taky vyhledat odbornou pomoc.

jupiter31 ( 30. září 2019 21:56 )

Tak jsem si prošel fotky. Kolik svinstva vyletělo do vzduchu při výrobě té lodi na které plula. A ona mluví o globálním oteplování? Že jí hanba nefackuje i s rodiči.

jupiter31 ( 30. září 2019 21:48 )

Každý kdo vychovává nebo léčí děti s touto poruchou ví, že toto dítě tohle nemá z vlastní hlavy. Ona ani nerozumí tomu co vlastně čte, dětství ji vzal pouze ten, kdo jí tam nastrčil. Náš syn se léčí u doktora Matýse, díky jemu dnes chodí do základní školy, mluví - podotýkám, že v 5 letech ještě nemluvil. Naučil nás jak s ním komunikovat, jak předcházet sebepoškozování a záchvatům vzteklosti. Vše co umí jsme ho fyzicky museli naučit, nic nepřišlo samo jako u nás zdravých jedinců. Dnes kdo toho kluka nezná, ani nepozná, že je autista. Greta mluví o globálním oteplování, ano je to velký celosvětový problém, ale co zatíží víc naší planetu, kus masa nebo výroba mobilu včetně baterie. Její rodiče jí naučili jen hlouposti a vůbec se nezamysleli nad následky, jaké to pro tu slečnu bude mít. Jde jen o zviditelnění se. Podívejte se na tu vysmátou nánu s mobilem v ruce, kdyby jí tak záleželo na ekologii, jak tvrdí, tak ho mít nebude.

Epp1 ( 28. září 2019 11:43 )

Co to sedí za idioty v OSN, když přípustní to, aby bláznivé dítě řadilo jak řídit svět ! Projev dítěte přerušují potleskem, což považujiza neuvěřitelné pohrdání myšlením normálního člověka. Asi by bylo třeba takovou instituci jako je OSN rozpustit, protože je to jen soubor pacientů, kteří jen dojí světový rozpočet a jejich výstup je naprostá nula. Pohrdám OSN, nic pro současný svět neznamená.

Blesk-je-stoka ( 27. září 2019 17:00 )

Doslova odpornej zmetek celá Gréta slizká hnuska plná komplexů🤮🤮🤮🤮👎👎👎

Zobrazit celou diskusi