Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Komentář: Hysterická Greta seřvala politiky. Budou nám vládnout puberťáci?

Autor: Petr Holec - 
25. září 2019
05:20

„Jak jste mohli? Vašimi prázdnými slovy jste mi ukradli mé sny a mé dětství... Lidé trpí, lidé umírají, celé ekosystémy se hroutí. Jsme na počátku masového vymírání a jediné, o čem dokážete mluvit, jsou peníze a pohádky o nekonečném ekonomickém růstu,“ vmetla hystericky přehrávající mladá švédská aktivistka Greta Thunbergová světovým politikům na klimatickém summitu v New Yorku. Bylo to dětské drama se vším všudy včetně slz, chyběli snad jen růžoví plyšáci.

Těžko říct, jak politici ukradli šestnáctileté Švédce dětství. Podle všeho se jí daří mnohem líp než mnohým jiným dětem, které na rozdíl od ní skutečně žádné dětství nemají, protože nikoho nezajímají.

Navíc realita v jejím případě určitě trumfuje i nejodvážnější dívčí sny, co jí politici měli ukrást: puberťačce dnes naslouchají i největší hlavouni světa, jako by byla nějaký padouch z Jamese Bonda. I když ti aspoň bývají dospělí. Tady zkouší politikům zodpovědným za životy několika miliard lidí diktovat, co mají dělat, školačka.

„Říkáte, že nás posloucháte, že rozumíte naléhavosti jednat, ale nehledě na to, jak smutná a rozčílená jsem, nechci věřit tomu, že tomu skutečně rozumíte,“ pokračovala Greta, z níž je dnes světová celebrita, jíž se připisuje úspěch evropských zelených ve volbách do Evropského parlamentu a podle které teď píší ekologický program britští labouristé.

Ano, Země se poslední dobou ohřívá trochu víc, než by si lidé hlavně na jihu přáli, i když třeba ruský prezident Vladimir Putin si nejen kvůli teplejší Sibiři globální oteplování chválí. Putin si ovšem chválí i spoustu jiných věcí včetně mlácení demonstrantů.

Jestli až doteď někteří lidé nevěděli, co si o Gretě vlastně myslet, po jejím projevu se možná přidají k těm, co globální oteplování radši ignorují. Thunbergová totiž v New Yorku předvedla, jak to vypadá, když se z vážné pozemské věci stane fanatické náboženství, které ještě naneštěstí šíří pubertální spasitelka.

A mimochodem: v řešení klimatických změn jde samozřejmě v první řadě o peníze, protože útlum některých ekonomických aktivit přispívajících k oteplování planety připraví nemálo lidí o živobytí. Ale vysvětlujte to šestnáctileté Švédce žijící ve skandinávském blahobytu, které zatím k životu stačí kapesné od rodičů.

Představa, že dospělým politikům nejen ohledně klimatických změn diktuje nějaká Greta, ať už to všechno myslí dětsky upřímně (teď nemyslím jako Stanislav Gross), je samozřejmě ještě horší než celé léto „čtyřicítek“. Bohužel ale nejde jen o Thunbergovou.

Sociální sítě poslední dobou plodí stále více dětských influencerů, jimž dodává vážnost pozornost „dospělých“ médií, i když jim většinou nejde o nic víc než vlastní slávu a peníze.

Ano, politici děti zneužívají odjakživa – vzpomeňte si třeba na starého Gustáva Husáka líbajícího mladé pionýrky. A radši si ani nevzpomínejte na poslední volební billboardy, i ty byly dětí plné. Jenže to je ve srovnání s Gretou a spol. sama nevinnost.

Nebezpečí dnešních „dětských hvězd“, které mají díky sociálním sítím i miliardové publikum, spočívá právě v tom, že je politici začnou brát vážně, protože za nimi cítí volební hlasy. A až nám začnou vládnout puberťáci, budeme rádi vzpomínat i na Grosse.     

Video  Podívejte se na emotivní projev Grety Thunbergové: Ukradli jste mi dětství!  - Reuters
Video se připravuje ...

Přečtěte si, jak projev Grety Thunbergové komentoval Jeremy Clarkson

tekyla ( 9. října 2019 11:50 )

taková jelita,retardi se dřív vozili v kleci jako atrakce!!

Voldemord ( 27. září 2019 07:09 )

Proč to dementní jelito nezavřou do klece?🤮🤮🤮🤮

sronin1 ( 25. září 2019 17:32 )

kdyby aspoň nebyla tak neskutečně nesympatická ...

Skrhola ( 25. září 2019 15:26 )

To mne nenapadlo, ale mohla by se třeba posadit na elektrické křeslo, ovšem poháněné jen solárnímy panely.

majojo ( 25. září 2019 13:50 )

Kdyby na to ovšem přišla ona sama. Tekhle je nwechutnou plagiátorkou statí těch, kdo tomu rozumějí asi tak tisíckrát víc než ona.

Zobrazit celou diskusi