Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Greta se rozplakala: „Ukradli jste mé sny a dětství.“ Šílený projev hysterky, zní z Česka

Aktualizováno -
24. září 2019
19:54
Autor: ČTK, simao, Darina Jíchová - 
24. září 2019
07:49

Grimasy, silné emoce, slzy. Greta Thunbergová předvedla v New Yorku na klimatickém summitu silné vystoupení. Kritici jí však vmetli, že poněkud „přehrávala“. Rovněž premiéra Andreje Babiše (ANO) v USA Gretino vystoupení překvapilo. O čem mladá švédská aktivistka mluvila? Kritika se na ni nese i z Češka. Poslanec ODS Jan Skopeček mluví o šíleném projevu nemocné dívky.

Značně dramatický projev mladé švédské aktivistky Grety Thunbergové na klimatickém summitu v New Yorku vyvolal řadu reakcí.  Za zajímavý ho označil český premiér Andrej Babiš (ANO), kterého ale překvapil tón, který 16letá dívka na adresu státníků zvolila. Světové vůdce ve velmi emotivním proslovu zkritizovala za jejich nečinnost v boji proti změnám klimatu.

„Jak jste mohli? Vašimi prázdnými slovy jste mi ukradli mé sny a mé dětství,“ prohlásila mimo jiné mladá Švédka na summitu, který svolal generální tajemník OSN António Guterres. Co dalšího řekla?

Greta v New Yorku: Jsme na počátku masového vymírání

„Neměla bych tady být, měla bych být zpátky ve škole na druhé straně oceánu. A jsem tu stejně, vy všichni jste si přišli za námi, mladými lidmi, pro naději. Jak se opovažujete? Svými prázdnými slovy jste mi vzali moje sny a moje dětství, přesto jsem já sama jednou z těch šťastnějších. Lidé trpí, lidé umírají, celé ekosystémy se hroutí. Jsme na počátku masového vymírání a jediné, o čem dokážete mluvit, jsou peníze a pohádky o nekonečném ekonomickém růstu,“ uvedla Greta během emotivního projevu.

„Jak se opovažujete? Už více než 30 let je věda naprosto jasná. Jak se opovažujete ji dál přehlížet a přijít sem s tvrzením, že toho děláte dost, když politika a řešení, které jsou potřeba, jsou stále v nedohlednu? Říkáte, že nás posloucháte, že rozumíte naléhavosti jednat, ale nehledě na to, jak smutná a rozčílená jsem, nechci věřit tomu, že tomu skutečně rozumíte, protože pokud závažnost skutečně chápete a stále nic neděláte, byli byste zlí, a tomu odmítám věřit,“ říkala Greta v New Yorku.

Video  Emotivní projev Grety Thunbergové i s českými titulkami: „Ukradli jste mi dětství.“  - Reuters
Video se připravuje ...

Skopeček: Šílený projev nemocné Grety

Reakce se nyní schází z celého světa. A Česko není výjimkou. Ostře komentoval Gretin projev poslanec ODS Jan Skopeček. „Všichni jsou dnes zděšeni šíleným projevem nezletilé, nemocné Gréty v OSN. Já se více než této dětské oběti zelené lobby děsím politiků, kteří jí dávají prostor při summitech, berou vážně její apokalyptické vize a mění podle ní politiku. To jsou ti skuteční, nebezpeční šílenci!“ varoval.

Do mladé aktivistky se pustil i český remiér Andrej Babiš (ANO). Vadil mu tón, jakým dívka hovořila.

Jiní označují Gretu mj. i za hysterku. Právě toto označení v neděli v pořadu S prezidentem v Lánech použil opět i prezident Miloš Zeman. „Normálně mi Gréta nijak extra nevadí, ale ten projev byl fakt peklo,“ napsal autor parodického účtu Jie Tien Ming (pojmenovaného po nezvěstném Zemanově čínském poradci), který má na svědomí přetvoření diskuzí pod twitterovými příspěvky Zemanova mluvčího Jiřího Ovčáčka na lifestylový blog a poradnu.

Ironický Trump

Na emotivní projev švédské aktivistky reagoval na twitteru také americký prezident Donald Trump. „Vypadá jako velmi šťastná mladá dívka, která se těší na skvělou a zářnou budoucnost. Je moc pěkné tohle vidět,“ napsal ironicky ve svém příspěvku, ke kterému přidal video s řečí Thunbergové.

Prezident USA Donald Trump se střetl s aktivistkou Gretou Thubergovou. Prezident USA Donald Trump se střetl s aktivistkou Gretou Thubergovou. | Reuters

Právě Trumo si na klimatickém summitu udělal poměrně nečekanou a neplánovanou zastávku. A rovněž jeho cesta se tam zkřížila s environmentální aktivistkou Thunbergovu, která však nevypadala zrovna nadšeně, když šéfa Bílého domu spatřila.

Prezident USA Donald Trump a klimatickém summitu. Prezident USA Donald Trump a klimatickém summitu. | Reuters

Dojímající projev náctileté Švédky si sice Trump nevyschl, ale zastavil se na výstupu indického premiéra Naréndry Módího. V publiku strávil pouze 15 minut, obsah sdělení jeho indického protějšku ho zřejmě moc nezaujal, Trump neustále kontroloval hodinky, pak si podložil bradu rukou a na konec si na chvilku zdřímnul.

Macron: Radikální postoje staví společnost proti sobě

Na slova Thunbergové reagoval také francouzský prezident Emmanuel Macron, který  v rozhovoru s rozhlasovou stanicí Europe 1 hájil francouzský přístup k boji proti klimatické změně.

Thunbergová kritizovala Paříž za údajnou nečinnost a podala kvůli tomu v pondělí stížnost k Výboru OSN pro práva dítěte. Thunbergová a další mladí lidé z 12 zemí v této stížnosti kromě Francie kritizují také Argentinu, Turecko, Německo a Brazílii.

„Velice radikální postoje staví společnosti proti sobě,“ uvedl Macron, který Thunbergovou v únoru přijal v Elysejském paláci. Dodal, že mobilizace mládeže proti klimatické změně je sice potřebná, ale její úsilí by mělo být zaměřeno na ty země, „které se snaží věci blokovat“. „A já nemám pocit, že by francouzská nebo německá vláda něco blokovaly,“ řekl Macron.

Babiš: Neměli bychom se strašit apokalypsou

„Bylo to zajímavé, samozřejmě. Byl jsem trochu překvapený tím tónem. Myslím si, že bychom se neměli strašit tím, že přijde nějaká apokalypsa a že vymřeme, když se nestaráme o klimatickou změnu,“ reagoval na Gretin projev premiér Babiš. Dodal, že Česká republika se o klimatické změny stará a že jiné státy, ač v pondělí na summitu na rozdíl od Česka hovořily, naopak slova v činy neuvádí. Později se do mladé aktivistky pustil na twitteru.

Babiš tak upozornil na fakt, který zmínila mimo jiné britská BBC, že státy jako Čína a Indie v pondělí v New Yorku prostor dostaly i navzdory tomu, že patří mezi největší znečišťovatele na světě. Vystoupila rovněž německá kancléřka Angela Merkelová, jejíž země má s plněním klimatických cílů také problémy.

Babiš v USA zapřemýšlel, jak ušetřit životní prostředí, zaujal ho např. program Skype pro telefonování po internetu. Jeho využití by i pro Česko během jeho nadcházejícího předsednictví v EU v druhé polovině roku 2022 mohlo podle Babiše znamenat finanční úsporu a ušetřené lety českých úředníků do Bruselu. „A zároveň by byla ráda i Greta, která nám vyčinila, že se málo staráme o naši planetu,“ dodal premiér.

Přečtěte si, co o projevu Grety Thunbergové řekl Jeremy Clarkson

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tekyla ( 26. září 2019 16:29 )

i takový pitomci se rodí,itakový pitomci jsou v politice,senátu!

karllos.dc ( 26. září 2019 11:06 )

JosefM ( 25. září 2019 12:05 )

Hysterky jsou ti, co Grétu takto nazývají. Psychopati a entity z temných světů tady mají šířit zla , pomluvy a lži a to se jim daří jak je vidět v tomto článku. Děkuji Grétě za pozitivní vystoupení. Více na www.nejsme-otroci.cz

NostradamusHavlus ( 25. září 2019 10:50 )

Namyšlená, arogantní a nevyzrálá mršina, která svým projev n8c nezměnila a nezmění. Jinak dost ubohé divadlo ty Satanovo dítko😂😂😂😂😂😂😂😂

andreas ( 25. září 2019 08:24 )

Hrozná pipka....možná v něčem má pravdu....ale ten její projev...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa