Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

„Zrození“ Grety: Tahají za nitky rodiče? Podle Češky názory dětí ve Švédsku berou jinak

Autor: tva - 
5. října 2019
06:20

Greta Thunbergová. 16letá dívka, která je pro jedny příliš emotivní, až afektovaná. A příliš radikální. Pro druhé naopak představitelka uvědomělé mladé generace co se vztahu k planetě týče. Prezident Zeman ji opakovaně nazval hysterkou, v lásce ji nemá ani Donald Trump. Kritici jí vyčítají, že její slova jsou produktem PR a vlivu jejicích rodičů, zastánci to odmítají. Česká překladatelka ze švédštiny Hana Švolbová se pro Reflex podívala, kde se tato dívka vůbec vzala.

Jedno je jisté, Greta Thunbergová nenechává řadu lidí v poklidu. Kritiků neubývá, často i nevybíravě šijí do 16leté dívky s Aspergerovým syndromem. Zmobilizovala však též miliony nejen mladých lidí po celém světě a probudila v nich zájem o problematiku klimatických změn.

Nyní je navržena na Nobelovu cenu míru, má za sebou hodně diskutované vystoupení na klimatickém summitu v New Yorku a pravidelně se objevuje na obálkách prestižních časopisů a magazínů.

Kde se Greta vzala? První zmínky o mladé aktivistce odhlaluje v textu pro časopis Reflex překladatelka ze švédštiny Hana Švolbová. A pozastavuje se i nad tím, že ve Švédsku to je s uvědomělými projevy mládeže a ochotou naslouchat ze strany dospělých poněkud jinak, než třeba u nás.

Video  Podívejte se na emotivní projev Grety Thunbergové: Ukradli jste mi dětství!  - Reuters
Video se připravuje ...

Dcera herce a operní pěvkyně

Kritice často přitom čelí i Gretini rodiče - švédský herec a spisovatel Svante Thunberg a slavná operní pěvkyně s mimořádným rozsahem Malena Ernmanová. Gretin otec dostal křestní jméno po svém předkovi, nositeli Nobelovy ceny za chemii. Svante August Arrhenius byl v roce 1896 prvním člověkem, který vypočítal skleníkový efekt oxidu uhličitého.

Oba své rodiče prý Greta přesvědčila k tomu, aby změnili svůj životní styl – tak, aby co nejméně přispívali ke klimatickým změnám. Přestali tedy využívat leteckou dopravu a jíst maso. Ve veřejných diskuzích týkajících se klimatických změn se však oba angažují již delší dobu.

Práve do Gretiných rodičů se opřel i psychiatr Jaroslav Matýs v rozhovoru pro info.cz. To když dostal dotaz, zda by se Greta měla léčit. „Nejen ona. Celá ta rodina. To totiž není jen o dítěti, ale mnohem podstatnější jsou ti rodiče. Mnohdy jsou to oni, kterým je příjemná publicita. Velmi často se s tím setkávám i ve vlastní ordinaci. Kdo ten sociálně-ekonomický kontext vysvětlí Gretě v rodině? Nevím. Jen vím, že se velmi těžce napravuje, co se u malého autisty zanedbá a v čem se mu nedají hranice,“ uvedl Matýs, který však čelil vlně kritiky za to, jak vyobrazil autisty. A rezignoval následně na své funkce

Zhroutila se, nemluvila a nejedla

Gretina matka poprvé o zdravotním stavu svých dcer promluvila v květnu 2015 pro bulvární deník Expressen. V roce 2014 se její starší dcera Greta po zhlédnutí filmu o klimatických změnách zhroutila. Přestala mluvit, přijímat potravu a nastal u ní depresivní stav. Podle matky jí byl diagnostikován Aspergerův syndrom, obsedantně kompulzivní porucha a selektivní mutismus. Autismus byl poté stanoven i Gretině sestře Beatě.

Greta však veřejnost zaujala až později. „Na přelomu srpna a září 2018 zaplavily svět snímky copaté dívky s nepřítomným výrazem, která každý den usedala před budovou švédského parlamentu, kde protestovala proti tomu, že politici nedostatečně řeší otázku klimatické změny a ochrany životního prostředí,“ připomíná překladatelka Švolbová.

První zmínky o Gretě

„O školačce, která tiše sedí před parlamentem, jako první informovala na twitteru společnost We Don’t Have Time, respektive její zakladatel Ingemar Rentzog, mimo jiné velmi činný v oblasti ekologie. Bylo pondělí 20. srpna a Greta právě zahájila svůj protest,“ podotýká česká překladatelka.

Greta poprvé výrazně promluvila již v květnu 2018. Stala se jedním z vítězů soutěže pro mladé autory o nejlepší komentář či úvahu k otázce klimatu. Byla také jedním ze tří nominovaných „mladých hrdinů roku 2018“ na cenu World Nature Foundation. Jinou nominaci na cenu pro mladé prosazující udržitelný rozvoj naopak odmítla – a to z toho důvodu, že finalisté měli cestovat na její udělení do Stockholmu letadlem.

Ve Švédsku přistupují k dětem jinak

Česká překladatelka přitom upozorňuje, že při zkoumání fenomenu Greta je nutné vnímat i další souvislosti - nejen rodinné zázemí, ale i to, jak celkově ve Švédsku přistupují rodiče k dětem a jak je tamní mládež aktivní. 

Samozřejmě je otázkou, do jaké míry za Gretou a jejím vlivem stojí pouze čistá dětská duše toužící po (bezpečné) budoucnosti pro sebe i celou svou generaci a nakolik v pozadí tahají za nitky Gretini rodiče, kteří jsou v různých diskuzích skutečně zběhlí a mimo jiné se účastnili všech zásadních debat ohledně ekologie, které ve Švédsku v posledních letech probíhaly,“ říká Švolbová.

„Pro pochopení ‚fenoménu Greta‘ je však nutné pomyslet i na situaci ve Švédsku, kde se ekologické otázky skutečně řeší od osmdesátých let. I skutečnost, že lidé naslouchají dětem a mládeži, je poněkud odlišná od zbytku Evropy. Děti se ve Švédsku učí vytvářet si vlastní názor a ovládají práci s dostupnými informacemi. Jejich názorům a potřebám je od mala věnována pozornost. Proto je také možné, že školou povinná dívka usedne na místo do školní lavice na chodník před parlament a lidé ji budou podporovat, místo aby v první řadě odsoudili rodiče, že nezařídili, aby dítě bylo ve škole a nevymýšlelo si hlouposti,“ upozorňuje překladatelka.

gemino ( 5. října 2019 18:08 )

Komu tykáte,rozoumku?

pupak ( 5. října 2019 17:42 )

Dobře s rodiči ten malý retardovaný spratek cvičí.
A když mu to vychází doma, tak zkouší, kam až může zajít.
Když už mají doma zlého dementa, tak ho měli buď vychovávat s pomocí odborných lékařů, nebo šoupnout do ústavu.

vaber ( 5. října 2019 17:35 )

plácáš pátý přes devátý ,doba ledová ,bolševici ,elektromobily a fanatici ani nemá smysl odpovídat, zkáza lidstva nebudou elektromobily ale lidé jako ty a tobě podobní to ukáží příští roky

Sibyla ( 5. října 2019 13:13 )

mají dvě děti a obě postižené = něco je špatně

gemino ( 5. října 2019 12:16 )

Podle rozoumků jako vy i za dobu ledovou může civilizace. Jen blb nechápe přírodní cykly a ještě se domnívá, jako dříve bolševici, že poručí větru i dešti. Podporují ekoteroristy, nechápou, že i ty slavné obnovitelné zdroje, viz např. řepka, ničí přírodu víc, než naše bytí. Nevidí, že elektromobily jsou budoucí zkázou lidstva, protože vše pro jejich "ekologicky čistý" provoz se musí hodně "špinavě" vyrobit a dopravit, že jejich autobaterie jsou plné jedů, jejichž likvidace zasviní přírodu víc, než dieselové motory. Jen tupec podléhá názorům nemocných fanatických magorů...

Zobrazit celou diskusi