Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Broňa (93) v jedenácti letech utekla před nacisty do Anglie: Její rodina zahynula v Osvětimi!

Autor: rc - 
12. března 2021
05:50

Už desítky let žije za Lamanšským průliv Broňa Snowová. Třiadevadesátiletá žena však nepochází z Anglie, ale narodila do židovské rodiny v Praze. V pouhých jedenácti letech ji však rodiče poslali do Anglie, aby ji zachránili před nacisty. Rodiče s bratrem za ní měli přijet, ale nestalo se tak. Začala válka a Broňa své blízké už nikdy neviděla. Nyní, desítky let poté, co uprchla z nacisty okupované Prahy, zavzpomínala na své dětství.

Broňa Snowová se narodila v roce 1927 v Praze. Její rodiče byli Židé původem z Polska, kteří v Praze pracovali ve filmovém průmyslu. Dnes třiadevadesátiletá žena na své dětství vzpomíná s láskou a zejména si pamatuje na chvíle, kdy s rodiči jezdila lyžovat na hory a navštěvovala jejich obchod.

„Založili malou společnost zabývající se distribucí filmů. Bylo úžasné, že jsme mohli konkurovat společnost jako MGM. Bylo to před válkou, měli úspěšný obchod v krásné kancelářské budově v Praze,“ uvedla pro zpravodajský web getsurrey.co.uk. Broňa měla bratra Lea, který byl o šest let mladší než ona. Společně prožívali normální a šťastně dětství, do chvíle, kdy se přišly hrozivé zprávy z Rakouska.

V roce 1938 vpadl Hitler do Rakouska a její rodina dostala strašlivé informace o tom, jak zachází s židovským obyvatelstvem. Ovšem netrvalo dlouho a nacisti přijeli do Prahy. „Stále si pamatuji ten šok. My, jako Židé, jsme se byli zjevný terč. Bylo to velmi, velmi děsivé. Sledovali jsme německé jednotky, jak vcházejí dovnitř. Nikdy na to nezapomenu. Na chodnících byli někteří lidé, kteří to sledovali se zvednutými pažemi v nacistickém pozdravu a byli rádi, že vidí Němce,“ popsala scénu, jíž byla svědkem na Václavském náměstí.

Rodiče se rozhodli, že svou dceru pošlou pryč ze země, aby ji zachránili. Bylo jí pouhých jedenáct let, když s dalšími dětmi byla poslána do Británie. Její bráška zůstal s rodiči. Broňa si pamatuje, že cestovali přes noc. V Holandsku přestoupila na loď, která jí odvezla do Anglie. Tehdy poprvé viděla moře.

Učila se anglicky a snažila se zvyknout si na jiné prostředí, stále však čekala na svou rodinu, která za ní měla přijet. Rodina totiž měla ve Spojených státech strýce a za ním se všichni chtěli vypravit. Ovšem všechno změnilo vyhlášení války. Broňa však stále zůstávala v kontaktu se svou rodinou. Psala si s nimi a stále věřila, že se s nimi ještě setká. Pak dopisy přestaly chodit. Až v roce 1944 zjistila, že její rodina zahynula v roce 1942 v Osvětimi. „Hodně jsem četla o těch příbězích. Vidím je v těch vlacích, namačkané jako sardinky bez jídla a vody,“ říká Broňa, která na to nemůže ani pomyslet.

Broňa zažila bombardování Londýna, po němž strávila několik nocí v útulku strýce. Následně se přestěhovala do Hertfordshiru, kde žila se staršími dámami. Provdala se za George, který byl taktéž židovský uprchlík z Prahy a jeho matka přežila koncentrační tábory Terezín, Osvětim a Belsen. Její manžel zemřel v roce 1980. Broňa se vdala však podruhé a to za Toma, rodilého Angličana, který sloužil u královského námořnictva. Jak sama říká, snaží se být neustále optimistická a užívat každého dne. „Je mi 93 a jsem na svůj věk mimořádně fit,“ uvedla Broňa.

VIDEO: Pamětník Stanislav Hlava (94): Za války byl nuceně nasazen, teď porazil koronavirus!

Video  Pamětník Stanislav Hlava (94): Za války byl nuceně nasazen, teď porazil koronavirus!  - Paměť národa
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi