Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Potápěči našli nacistickou válečnou loď: Ukrývá poklad z Jantarové komnaty?

Autor: ran - 
13. prosince 2020
12:49

Polští potápěči oznámili nález potopené nacistické válečné lodi, po níž se už dlouho pátralo. Nyní odborníky čeká pečlivé prohledávání útrob vraku. Má se za to, že v lodi by se mohl nacházet poklad uloupený z takzvané Jantarové komnaty v tehdejším Sovětském svazu. Na lodi je prý minimálně deset truhel. V nich se může nacházet zlato a drahé kamení v přepočtu za více než 7 miliard korun!

V říjnu polští potápěči oznámili nález vraku nacistického lehkého křižníku Karlsruhe. Loď leží na dně Baltského moře u polských břehů od dubna 1945. Má se za to, že v ní může být ukryté dlouho hledané zlato pocházející z Jantarové komnaty, rozbombardované za druhé světové války. Loď tehdy potopil útok sovětských pilotů a plavidlo s sebou pod hladinu stáhlo stovky lidí.

Potápěči se průzkumu vraku a jeho okolí věnují už několik měsíců. Přibližně 550 metrů od něj našli i druhou loď, která možná křižník doprovázela. Podle zpráv polských odborníků se v truhlách i kolem nich našly předměty, jež napovídají tomu, že poklad z Jantarové komnaty je skutečně konečně opět na světě. Kromě něj se badatelé těší i na vzácné obrazy a další, nejen historicky cenné předměty.  

„Vrak leží několik desítek kilometrů severně od města Ustka v hloubce 88 metrů,“ upřesnil místo nálezu Tomasz Stachura z potápěčského týmu Baltictech. „Pátrali jsme po něm celý rok. Leží tam mnoho neotevřených beden s neznámým obsahem,“ doplnil Stachura. Loď nepřevážela jen vojáky, ale i mnoho civilistů. Byla totiž součástí snahy nacistů evakuovat své lidi z polského území kvůli blížícím se spojeneckým silám. 

Jantarová komnata s bohatou nástěnnou výzdobou se nacházela po celých dvě stě let v ruském Petrohradu. V roce 1942 se pak přestěhovala do Německa. Tam byla zničena při náletech, ale bohatě zdobené panely na zdech posázené zlatem, jantarem a drahokamy zmizely neznámo kam. Komnata a její výzdoba někdy bývala označována jako osmý div světa. V roce 2003 byla zhotovena věrná kopie celé komnaty, která se dnes opět nachází v Petrohradu.

Michal Starý ( 13. prosince 2020 16:50 )

Skutečně hrůza - lehký křižník není ani bitevní loď ani žádbý bitevník,kdo chce psát historické články měl by mít alespoň elementární přehled

Josef49 ( 13. prosince 2020 16:27 )

Vážený autore, než napíšete nebo spíše přeložíte nějaký článek tak si ověřte fakta. Karlsruhe byl lehký křižník, nikoliv bitevní loď (Bismarck, Tirpitz)!

Zobrazit celou diskusi