Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Potápěči objevili na dně Baltského moře německý válečný křižník: Ukrývá Jantarovou komnatu?!

Autor: lš - 
3. října 2020
05:02

Jantarové komnatě se někdy přezdívá také osmý div světa. Zhotovena byla v roce 1716 a od druhé světové války považována za ztracenou. Teď ale historikům svitla naděje, že by části komnaty mohly být na nově objevené německé válečné lodi.

Jedná se o vrak německého křižníku Karlsruhe. Ten byl součástí obří záchranné operace Hannibal z ledna 1945, v rámci které Němci před Rusy evakuovali 1,3 milionu vojáků a civilistů z pobřeží Baltského moře během čtyř měsíců. V dubnu téhož roku ale loď nedaleko od polského města Ustka potopila sovětská armáda. Vrak se podařilo nalézt až teď.

Nachází se v hloubce 88 metrů

Hledali jsme ji přes rok. Je v hloubce 88 metrů, prakticky netknutá. V nákladních prostorech jsme objevili spoustu armádních vozidel, porcelánu a beden s neznámým obsahem,“ popisuje Tomasz Stachura, člen potápěčského týmu střediska Baltictech, který vrak s více než 360 tunami nákladu objevil.

Stachura se domnívá, že bedny by mohly obsahovat části legendární Jantarové komnaty, kterou v Rusku za války vyplenili nacisté. Komnata se totiž nacházela v Kaliningradu, odkud se německý křižník vydal na svoji poslední plavbu. Jedná se o místnost zdobenou zlatem a přibližně šesti tunami jantaru, kterou v roce 1716 darem věnoval pruský král Fridrich I. ruskému caru Petru Velikému.

Její cena se pohybuje kolem 7,5 miliardy

Její zhotovení zabralo deset let, dnes by měla cenu zhruba 7,5 miliardy korun. V roce 1755 byla komnata přesunuta do Kateřinského paláce poblíž Petrohradu, v roce 1941 došlo na stěhování do Kaliningradu. Vzácná místnost ale později padla do rukou německých vojsk. Ta komnatu během 36 hodin demontovala, její obsah uložila do 27 beden a měla v plánu je převézt do Německa. Tam se ale náklad nikdy nedostal...

Wygląda na to, że po miesiącach poszukiwań, natrafiliśmy w końcu na wrak parowca Karlsruhe. Szukaliśmy tego statku od...

Zveřejnil(a) Baltictech dne Středa 30. září 2020

krapotkin ( 3. října 2020 14:26 )

Nevím jak autor, ale já vždycky považoval křižník za válečnou loď, ať něměckou, ruskou nebo útočného paktu NATO.

zdenekksamohonka ( 3. října 2020 08:55 )

Hledají něco, co má už dávno nějaký novodobý miliardář ve svém sídle

Zobrazit celou diskusi