Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

První Pavlovo veto na obzoru?! Stále mlčí, zda podepíše snížení důchodů. Co na to experti?

  • Autor: bel,lig - 
    25. 2. 2023
    14:28

    Ještě se oficiálně neujal prezidentského žezla, ale už teď Petr Pavel (61) dává najevo, že s důchodovou novelou u něj vláda může tvrdě narazit. Proč? Nižší valorizaci penzí od letošního června už vláda schválila, v příštím týdnu se ohledně normy strhne boj ve Sněmovně.

    S předlohou, podle níž mají penzisté dostat přidáno v průměru jen 760 korun místo 1770 Kč, které by jim podle stávajících pravidel měly náležet, totiž nemá problém jen opozice. Ani prezident Pavel zatím nechce říct, zda by ji podepsal, nebo naopak vetoval.

  • 1.Napíná všechny

    Pavla zřejmě nepřesvědčila ani středeční schůzka s ministrem práce Marianem Jurečkou (41, KDU-ČSL). Právě na ní Jurečka snížení valorizace penzí obhajoval.

    „Zajímal mě jeho (Jurečkův) pohled na aktuální diskuzi o mimořádné valorizaci důchodů a důchodové reformě. K těmto tématům jsem si vyžádal více informací,“ uvedl zvolený prezident na Twitteru. Včera pak důvody, proč norma v žádném případně nesmí projít, se Pavlovi snažila vysvětlit šéfka sněmovního klubu ANO Alena Schillerová (58). Ani ta ale jeho definitivní stanovisko nezjistila. „Samozřejmě přímo neřekl, jak se rozhodne, to jsme ani nečekali,“ řekla Schillerová.

  • 2.Proč to vadí?

    Vedle dopadů na penzisty, kteří by si změnou valorizace pohoršili měsíčně o zhruba tisícovku, opozici vadí také proces přijímání. Koalice chce normu prosadit 28. února ve stavu legislativní nouze. To má podle šéfky Sněmovny Markéty Pekarové Adamové (38, TOP 09) zajistit rychlejší přijetí. Podle opozice ale změna stávajících pravidel »za pochodu« může být protiústavní. V každém případě ANO a SPD hodlají ve Sněmovně obstruovat. A v případě, že by novelu schválil i Senát a pak podepsal prezident, napadnou ji u Ústavního soudu.

  • 3.Senioři: Pomoc pro 30 tisíc, pohroma pro miliony

    Kabinet mj. argumentuje, že změna valorizačního mechanismu pomůže hlavně nízkopříjmovým důchodcům. Jenže to se podle Rady seniorů ČR týká jen zhruba 30 tisíc penzistů.

    „Vládou představený návrh pomůže pouze těm, kteří mají penze 8000 Kč a nižší. 2 337 186 příjemců starobních penzí na vládou navržený mechanismus doplatí!“ uvedla Rada. Jak dlouho se ještě bude Pavel rozhodovat a kdy oznámí svůj postoj? Dotazy Aha! nechala včera jeho mluvčí Markéta Řeháková bez odpovědi.

  • 4.Jurečka: Neuhneme, ať dojde na soud

    Argumentem vlády pro okleštění důchodů je nižší zadluženost. Místo 34,4 miliardy na dluh navíc, které by valorizace při současných pravidlech stála, by se vyplatilo 15,4 miliardy

    „V okamžiku, kdy valorizace uskuteční podle tohoto (tj. stávajícího) valorizačního vzorce, tak dopady nejsou jen na letošní rozpočet. Ale v příštích deseti letech jsou to dopady v objemu více než 600 miliard korun, které prostě nemáme kryty příjmy na důchodovém pojištění. Proto peníze, které se budou muset vzít, jsou obecně ze státního rozpočtu. Řekněme si na rovinu: budeme si muset půjčit,“ uvedl Jurečka. Ministr včera také potvrdil, že koalice svůj postoj k valorizaci nezmění. A ať v případě pochyb rozhodne Ústavní soud.

    Video  Jurečka: Důchody se průměrně zvednou o 750 korun  - ČTK
    Video se připravuje ...

  • 5.Ústavní právník Jan Kudrna: O inflaci věděli. Hrozí, že budou doplácet

    Jaký argument opozice by měl u soudu podle vás větší váhu – že se mění pravidla za pochodu, nebo že se novela prosazuje v legislativní nouzi?

    „Myslím, že spíš může uspět s tou otázkou retroaktivity, podle mého názoru to je otázka hmotněprávní. To znamená, jestli už nárok na tu výplatu vznikl, nebo nevznikl. Podle mě vznikl. Pokud se jedná o ten stav legislativní nouze, tak to je, řekněme, procedurální záležitost, která sice může být zajímavá, ale jestli ty škody hrozí nebo nehrozí (jak vláda argumentuje – pozn. red.) a podobně, tak to je do určité míry na uvážení. Slabý článek vlády podle mě je v tom, že vláda samozřejmě věděla, jak se inflace vyvíjí, a do rozpočtu si nedala na letošní rok asi těch 34 miliard na tyto valorizace, nechali tam čistou nulou.“

    Za jak dlouho by o tom soud případně rozhodl?

    „Záleží na tom, jak si to tam zorganizuje. Ale ono je to v zásadě jedno, protože i když to rozhodnou třeba po roce a půl, tak to stejně vyvolá ty účinky, že se to bude muset doplatit zpětně a dopočítat. Soud by mohl udělat samozřejmě to, že může odložit vykonatelnost. Řekne: rušíme to, ale s účinností třeba o rok a půl později, aby se dal nějaký čas zase na to počítání. Jasně, někdy ten Ústavní soud také rozhodl všelijak, ale tady podle mě ten nárok je.“

  • 6.Politolog: Chce ukázat, že je prezidentem všech

    Proč prezident Pavel »lavíruje« se svým postojem k novele a nebouchne pěstí do stolu? „Snaží se na této hodně citlivé věci ukázat, že skutečně chce být prezidentem všech, protože to samotné téma valorizace je poměrně dost kontroverzní a zaráží další štěp do české společnosti. A on bude nakonec tím, kdo by měl ten zákon podepsat – pokud Sněmovnou projde,“ řekl Aha! politolog Lukáš Jelínek.

    Problém s Pavlem může vláda mít, zejména pokud se předpis pokusí prosadit na sílu. „Ale moc se mi nezdá, že by chtěl vstoupit do své funkce hned tím, že bude vetovat pro vládu takto citlivý zákon,“ dodává politolog.

    Video  Fiala na inspekci u Stanjury: Nerušíme valorizaci důchodů!  - ČTK / Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

LuCo ( 26. února 2023 17:14 )

Veto ani náhodou!Koho dres nosí, je si velmi dobře vědom....

panda82 ( 26. února 2023 10:00 )

zas blbost,není řeč o snížení důchodů ale valorizace, a to není konec co Stanjura vynýšlí, aLe do svých vod nezabruslí, snížení platů a náhrad toho se bojí, mohli by ho odvolat

panda82 ( 26. února 2023 09:53 )

maxpax ( 26. února 2023 07:58 )

Teda ty jsi materiál . Nejdřív napíšeš blbost ze které je jasné, že nevíš o co vůbec jde.
Tak jsem ti vysvětlil schvalovací kolečko počínaje sněmovnou až k prezidentskému stolu (senát jsme neuvedl proto, aby to bylo příspěvek byl kratší , toher by ti ještě mohlo hlodat v hlavince ), napsal jsme ti další možné varianty . A ty mě odpovíš,že jsem nečetl článek
Blbe, ty sis článek buď vůbec nečetl. Nebo si nepamatuješ co jsi četl a nedokážeš pak pochopit diskuzní příspěvky. A máš to tak pod všemi svými nicky, děláš to pořád a i podle toho jsi tak lehce rozeznatlný, i kdybys měl těch nicků 100 . Jsi buď všemožný dys.. nebo absolvent Metropolitní či Západočeské univerzity
A když sis ten článek konečně teď překoktal tak stejně píšeš že "přinejmenším vláda na jeho (Pavlo­vo))roz­hodnu­tí nečeká a pravděpodobně ani nemůže, protože k ÚS nikdo nedal podnět k přezkoumání". Jaké pravděpodobně? To je snad jasné, že to k ÚS půjde a půjde to tam až po tom celém legislativním kolečku. Proč by v této fázi dával někdo ÚS podnět k přezkoumání?
A proto Pavel zatím mlčí, neví zatím jak se k tomu postaví ÚS a nechce být za vola, že to vládě podepsal, když by to pak ÚS shodil. A nechce být za vola, že to vládě nepodepsal , kdyby to ÚS nakonec povolil. To je celé. Prostě si musí ještě kličkama na ÚS prověřit ten jeho nejpravděpodobnější přístup a současně jako vládní kandidát je vládě zavázany.
Nauč se konečně pořádně číst, pamatovat si co sis přečetl a snad pak pochopíš, aspoň částečně a zhruba, o čem jsou pak následné diskuzní příspěvky . A nebudeš reagovat další pitchovinou . Jenže pro tebe víc jak dvě věty jsou moc, natož článek o několika odstavcích
Už mě neodpovídej, nestojím o ty tvoje plytké žvásty

maxpax ( 26. února 2023 07:31 )

No právě. Na to vláda spoléhá.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa