Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Petr Pavel pro Blesk: Detaily o změnách na Hradě i novém týmu. A promluvil o šéfovi NATO

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
1. února 2023
17:05
Autor: Jakub Kopřiva, for, vei - 
1. února 2023
05:00

Generál ve výslužbě Petr Pavel si ve svém vytížení našel čas i na Blesk. Ten za ním vyrazil do Hrzánského paláce, aby se ho zeptal, jak se připravuje na prezidentský úřad a kdo obsadí klíčová místa na Hradě. Odpovídal také na to, jak se staví k Tchaj-wanu a Číně, co jej čeká večer na schůzce s ústavní trojkou a kam plánuje odcestovat, až se stane plnohodnotnou hlavou státu.

Petr Pavel získal ve druhém kole voleb důvěru více jak 3,3 milionů voličů. Ačkoliv už jej můžeme nazývat prezidentem, do úřadu nastoupí až poté, co složí slib do rukou předsedy Senátu 9. března 2023. Do té doby plánuje Pavel intenzivně pracovat. „Pracujeme na složení týmu, na jeho vnitřním fungování a dnes proběhne schůzka mezi designovanou šéfkou kanceláře a stávajícím šéfem kanceláře prezidenta, kde jak doufám, se domluví na základních parametrech předávání,“ prozradil Pavel Blesku. Zdůraznil, že je připraven vést jednání, ale některé podněty musí přijít od dosluhující kanceláře. Sám pak má představu o tom, jak by mohlo předávání úřadu vypadat.

Tým Hradu: Vohralíková, Řeháková, Hodkovský i Žantovský?

Co se týče konkrétních jmen lidí, kteří by měli od března zaujmout místa v Kanceláři prezidenta republiky, Petr Pavel nechce příliš předbíhat. Je známo, že novou kancléřkou bude Jana Vohralíková a že pozici mluvčí převezme Markéta Řeháková. Pavel také potvrdil, že mu na blízku zůstane Radek Hodkovský. „Zdali bude v pozici tajemníka, to se ještě domluvíme. Na další místa vedeme konzultace, jména máme, ale budeme s těmi lidmi v dalších dnech jednat, tak zatím není vhodné je zveřejňovat,“ dodala budoucí hlava státu.

Blesk se nicméně doptával na jména, která se kolem Pavla objevují. Například na Michaela Žantovského. Podle Pavla je to člověk, se kterým řadu věcí konzultoval a bude konzultovat i dál. Takový Petr Kolář či Tomáš Rychter by také mohl Pavlovi zůstat na blízku. „Jednáme s lidmi, kteří se protokolem zabývají, a byl bych rád, aby to byli profesionálové, ale zatím žádná konkrétní jména nepadla,“ neprolomil mlčení Pavel. Co se týče dalších jmen, prozradil, že jeho tým hledá hlavně lidi, kteří mají zkušenosti s diplomacií a protokolem, častokrát z ministerstva vnitra. 

Pravidelné schůzky s Fialou, Pekarovou i Vystrčilem. A emoce stranou!

Generál se v posledních dnech už aktivně věnoval tomu, aby se v březnu ujal úřadu. Na středeční večer si dokonce naplánoval večeři s ústavní trojkou – premiérem Petrem Fialou (ODS), předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) a předsedkyní Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP09). „Nastavíme si základní parametry vzájemných vztahů a očekávám, že se budeme scházet pravidelně. Nemá smysl stanovovat pevné termíny a bude to záležet na urgenci projednávaných záležitostí. Někdy to může být dvakrát za měsíc, jindy jednou za dva měsíce,“ uvedl k plánované schůzce Pavel pro Blesk.

Moderátor se doptal, zdali zvládne zvládnout své případné antipatie. Pavel odvětil, že to může říct zcela jednoznačně, protože i dříve pracoval s lidmi, se kterými by ale rozhodně nešel třeba na pivo. „Je určitě dobře, když spolu lidé vycházejí i lidsky, ale není to základní podmínkou a v takto vysokých funkcích by spolu lidé měli komunikovat ve prospěch země, které slouží, a nedávat průchod vlastním emocím,“ zdůraznil.

O Číně, Tchaj-wanu i USA

Vyjma domácí politiky už generál udělal i některé kroky směrem k zahraniční politice. Ve volebním štábu se o víkendu setkal se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou a volal si s prezidentkou Tchaj-wanu. Tento telefonát ale pobouřil Čínu. Proti její kritice se ale Česko – v čele s premiérem Fialou – ohradilo. Pavel v rozhovoru pro Blesk zmínil, že telefonát konzultoval dopředu, aby dal jasně najevo, že jeho kroky budou koordinované a v souladu s politikou Česka.

„Záměr to nebyl, ale byl to také jasný signál o tom, že jsme suverénní zemí a budeme si stanovovat, s kým chceme mít jakou úroveň kontaktů. Není tu ani náznak toho, že by měl být telefonát ohrožením vztahů k Číně,“ dodal na dotaz, zdali nebylo i trošku záměrem vyvolat čínskou reakci.

Pavel si myslí, že telefonát s Tchaj-wanskou stranou nijak nevylučuje to, že Česko zastává politiku jedné Číny. „My máme rozsáhlé styky s demokratickým vedením Tchaj-wanu a tyto styky mají charakter nejenom finanční a ekonomický, ale kulturní a další. Je v našem zájmu tyto styky rozvíjet. Není to nic proti Číně, ty vztahy tu jsou a budou, ale nemáme důvod se tvářit, že nemáme styky s Tchaj-wanem,“ konstatoval.

Pavel by byl ochotný se setkat s tibetským dalajlamou i představiteli hongkongské opozice. Vidí v tom podobnost. 

Moderátor přišel i s dotazem, zdali bude Pavel usilovat o to, aby vyrazil do Bílého domu. Připomeneme, že je v jednání návštěva premiéra Petra Fialy v USA. „Jsem zastánce toho, abychom rozvíjeli vztahy s hlavními spojenci. USA k nim patří. Jestli se s americkým prezidentem sejde prezident nebo premiér, to není tak podstatné. Podstatné je, aby vztahy byly věcné, otevřené a abychom měli jasnou agendu,“ uvedla budoucí hlava státu.

Pavel: Ukrajina by měla být v NATO i EU. A Stoltenberga by v čele NATO nahradil

Z hypotetických cest se pak rozhovor stočil k cestám plánovaným. Pavel potvrdil, že jeho první cesta by mířila na Slovensko, jak je zvykem. Vyjádřil se i k naznačované cestě na Ukrajinu, pak by měl jet dokonce se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. „Společná cesta s prezidentkou by měla být nejen navázáním na to, že jsme měli společnou historii s Ukrajinou, ale že máme společnou historii i dnes. Je zájem Slovenska i náš, aby zvítězila Ukrajina,“ uvedl Pavel s tím, že cílem cesty by bylo ukázat jasnou podporu zemí Ukrajině, což je podle něj v našem bytostném zájmu, stejně tak v zájmu našich spojenců. Neměl by problém jet i blíže k frontě, ale podle něj o tomto rozhoduje Ukrajina a mohlo by to být zbytečné gesto, které by způsobilo problémy.

Co se týče budoucnosti Ukrajiny, podle generála by měla Ukrajina jasně patřit jak do Evropské unie, tak i do NATO. Potvrdil, že má v plánu dorazit i na summit do Vilniusu.

Poslední dotaz v bloku pak patřil na to, že ve vedení NATO bude brzy končit stávající šéf Jens Stoltenberg. Podle Pavla by nejspíše bylo dobré, aby do funkce znovu nenastupoval. „Jens Stoltenberg už byl ve funkci prodloužen několikrát a ukázal, že je člověkem na správném místě, protože Alianci prováděl složitým obdobím a velice úspěšně. Na druhou stranu je důležité, aby v takto významných funkcích docházelo k rotaci a po tak dlouhé době by si i on zasloužil odpočinek a NATO aby dostala někoho jiného s novou perspektivou,“ uvedl Pavel.

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

LuCo ( 3. února 2023 19:17 )

Divoký západ na hradě! Pavel s Fialou na lovu Zemana! Pavel vystřelí, Zeman nic! Fiala Pavlovi: Střel ještě jednou, možná že tě neslyšel!!!

jajas ( 2. února 2023 17:28 )

Tak co, od kterých komoušů? Minulých nebo přítomných? A nemusíš je jmenovat všechny....

jajas ( 2. února 2023 17:27 )

Frajer Pavel by vyměnil i šéfa NATO! Prostě žádná sebe­refle­xe..­.zapo­měl, že byl zvolen jako prezident Česka a ne zeměkoule....bóže, to říkám, generál zelený mozek.....

jajas ( 2. února 2023 14:03 )

Od kterých komoušů? Ti co na Hradě byli nebo co tam teprve nastoupí?

jdi-se-bodnout ( 2. února 2023 13:53 )

Kobliha vyhrožuje

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa