Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

První dáma Eva Pavlová porazila rakovinu. „Ale ještě beru medikaci,“ přiznává

Autor: David Polák - 
31. ledna 2023
05:00

O víkendu se Eva Pavlová (58) stala novou první dámou. Bojovnice tělem i duší se už připravuje na nelehkou úlohu. Se životními veletoči se ale podplukovnice v záloze umí vypořádat. Jak prozradila Blesku, má za sebou úspěšný boj se záludným nepřítelem. Rakovinou!

Diagnózu, které se bojí většina lidí, si Pavlová vyslechla ještě před tím, než se její manžel Petr Pavel (61) pustil do úspěšného klání o Hrad. „Před dvěma lety mi našli zhoubný nádor štítné žlázy,“ svěřila se Blesku nová první dáma. Štěstí pro ni bylo,

že nádor byl zapouzdřený. „Nemusela jsem na ozařování, ale chvíli trvalo, než jsem se psychicky i fyzicky dala dohromady, popsala těžké chvíle.

Manžel oporou

Nová první dáma podle svých slov léčbu zvládla dobře. „Manžel mi byl v těch chvílích oporou, i díky němu jsem to zvládla. Nemyslím si, že ho to nějak změnilo. Důležité ale je, že tu pro mě byl,“ pokračovala Pavlová, která vychovala dceru Evu (30) a díky svazku s nově zvoleným prezidentem má v rodině i dva nevlastní syny Jana (32) a Petra (29).

S léčbou krutého onemocnění ale ještě úplně neskončila. „Nyní beru ještě medikaci, ale cítím se jinak už mnohem lépe. Pomalu se vracím ke sportování, když tedy zrovna nehlídám vnoučata,“ dodává Pavlová, která je čtyřnásobnou babičkou.

Se svým mužem toho paní Eva má mnoho společného. Oba mají rádi motorky a sloužili dlouhé roky v armádě. Pavlová z ní odešla do důchodu v roce 2015 s hodností podplukovnice, její muž o tři roky později.

Tisícovka diagnostikovaných za rok

Podle ministerstva zdravotnictví patří rakovina štítné žlázy k méně častým nádorovým onemocněním v Česku. Ročně je dle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky diagnostikována zhruba tisícovce lidí. Mnohem častěji prý postihuje ženy.

Podle lékařů jsou šance na vyléčení vysoké, pokud se onemocnění zachytí již v prvním stádiu. Nejčastějším příznakem, který většinu pacientů donutí k návštěvě lékaře, je nahmatání uzlíku v přední části krku, kde se štítná žláza nachází. Pacienti si také často stěžují na neúměrnou únavu nebo nadměrné pocení, varovným signálem jsou také obtíže při polykání a dýchání.

Video  Zákulisí štábu Petra Pavla: Zdeněk Svěrák políbil Evu Pavlovou a potěšila ho Čaputová  - Instagram Zuzany Čaputové
Video se připravuje ...

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

Video se připravuje ...
Další videa