Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš dělal jednu chybu za druhou, hodnotí komentátoři. A zmínili možný problém Pavla

Aktualizováno -
30. ledna 2023
07:55
Autor: ČTK - 
30. ledna 2023
07:19

Styl šéfa ANO Andreje Babiše založený na konfrontaci v prezidentských volbách nezafungoval a Babiš dělal chyby. Zvoleného prezidenta Petra Pavla pak prověří první politická krize, se kterou se bude muset ve funkci hlavy státu potýkat. V komentářích v tisku to dnes uvádějí české deníky. Pavel, který nemá zkušenosti z politiky, je podle některých komentátorů velkou neznámou. Podle jiných pomůže sjednotit zahraniční politiku vlády a Hradu a otevře českému prezidentovi i českým podnikatelům znovu cestu na Západ.

Generála ve výslužbě Pavla si ve druhém kole volby v pátek a sobotu za prezidenta vybralo téměř 3,36 milionu voličů. Získal 58,32 procenta hlasů. Babiše porazil zhruba o 959 000 hlasů, tedy o 16,6 procentního bodu, a vystřídá tak na Hradě Miloše Zemana. „Šéf hnutí ANO nedokázal převzít voliče po Miloši Zemanovi, chyběly mu rétorické schopnosti dosluhujícího pre­zidenta a dalo by se říct, že před druhým ko­lem dělal jednu chybu za druhou,“ komentoval výsledek volby deník E15. „Zdá se, že Babiš coby stroj na úspěch se zadrhl (...) Řadu let Babiš vyhrával všechny volby vyjma senátních, které ANO nikdy neumělo. Pak přišla prohra ve sněmovních, plichta v komunálních, prohra v senátních a teď tedy vysoká prohra v bitvě o Hrad,“ napsal deník Mladá fronta Dnes (MfD).

Šéfovi ANO se nyní neosvědčila dříve úspěšná volební taktika. Babiš vsadil podle komentáře Lidových novin (LN) zejména ve druhém kole volby na konfrontační kampaň podsouvající protikandidátovi úmysly, které nemá. „Využíval v kampani emoce voličů, jejich obavy, a navíc se snažil vykreslit všechny důležité protikandidáty a pak i jednoho zbylého soupeře jako součást vládní koalice,“ uvedl deník. Z veřejných vystoupení Pavla se podle E15 stala spontánní oslava svobody a demokracie. „Zatímco Babišovi nezbývalo než dohánět zjevný rozdíl negativní kampaní a ne­povedenými útoky, během nichž začal hrát vabank. A několikrát si přitom kopl míč do vlastní brány,“ popsal kampaň deník.

O vítězi prezidentské volby se rozhodlo nejspíš hned po prvním kole volby, kdy Babiš na tiskové konferenci začal strašit válkou, mluvil o sovětské tajné službě KGB a ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi, píše v komentáři Právo. „Nejspíš vyděsil vlažné podporovatele generála – především voliče Danuše Nerudové, Pavla Fischera a Marka Hilšera. A přiměl je, aby šli volit,“ doplnil deník. Pavel si je pak podle něj přesným vedením kampaně před druhým kolem udržel.

Pavlova výhra by podle E15 mohla pomoci k posílení vztahů se zeměmi na Západě. „Pavlova autorita založená na minulosti vy­soce postaveného vojáka a diplomata by po odmlce vyplněné Zemanovým nadbíháním Číně a Rusku mohla českému byznysu více otevřít západní trhy a vazby ve vyspělých demokraciích,“ napsal deník.

Další vadou bylo to, že Babiš nastolil jako hlavní témata dalších dní válku, mír a bezpečnost, tedy oblasti blízké Pavlovi, uvedlo Právo. Z domácí i zahraniční ostudy poté, co odmítl případnou vojenskou pomoc napadenému Polsku, což jde proti závazkům v NATO, se pak Babiš podle deníku už nevykroutil. Nepovedla se mu ani jeho kontaktní kampaň a jeho plán na diplomatické řešení války na Ukrajině se den po dni ukazoval jako narychlo spíchnutý a nevěrohodný, píše Právo. Po odmítnutí možné povolební spolupráce s SPD pak Babiš nejspíš ztratil desítky tisíc příznivců této strany, uzavírá deník výčet v komentáři s názvem „V čem Andrej Babiš chyboval“.

„Petr Pavel je však teprve na začátku a do vysoké české politiky už vstupuje lehce svázaný s vládnoucí koalicí Petra Fialy (ODS),“ uvedla v komentáři MfD. To by pro nového prezidenta mohlo podle deníku znamenat do budoucna problém. „Petr Pavel se skvěle hodí do normálního politického provozu, kdy vše funguje v pořádku, ale ještě uvidíme, jak bude plnit svoji funkci, pokud se politický systém začne zadrhávat, přijdou tvrdé ideové střety, kdy se bude třeba postavit na nějakou stranu, či přijde nějaká krize,“ napsaly LN.

Video  Zeman v Srbsku: Volby prezidenta byly referendem o Babišovi.  - Blesk / Pavlína Horáková, Jakub Poláček
Video se připravuje ...

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

JaNat ( 31. ledna 2023 17:21 )

roxin, čteš to? On udělal chybu, byl tebou inspirován. Mně je jedno jestli někdo dělá chyby, sama jich nasekám ažaž, ale když mi je někdo vyčítá, pak se na něj zaměřím. A to by bylo, aby mě ve své slohovce nevzpomenul a něco mi nepodsunul. Už aby bylo jaro, rozkvete, odkvete a pak by si může dát klidně nick Narcis.

roxin ( 31. ledna 2023 06:23 )

petrklíč už ti nevadí že článek je o Babišovi a nééé o tobě, proč chceš řešit sebe? že bys nechtěl aby se psalo o pěrispolku a pávkovi??? To ti šlo vždy dobře.

roxin ( 31. ledna 2023 06:15 )

...ale on sám je připraven dát funkci k dispozici že by jen tu v Hnutí to je málo, proč ne i tu hejtmanskou TEPRVE TO BY BYL MAČO, vždyť HLAVNĚ TU DÍKY BABIŠOVI ZÍSKAL, té se bude držet jak klíště, ani nevadí že je od Babiše.

JaNat ( 30. ledna 2023 21:50 )

Ale nééé. Opět nejde o tebe. Petrklíč mi přisuzuje něco co jsem neudělala. To v uvozovkách je přeci to co psal on. Ale není to důležité, klidně se na to vybodni.

JaNat ( 30. ledna 2023 21:47 )

Né roxin, nejde o tebe, jde o - známí/známý. Proto jsem se ptala jestli mi něco ve škole uniklo. My ve škole psali známý s tvrdým y.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa