Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Babiš s Monikou na severu Čech: Potlesk i pískání! V Jablonci se k fanouškům na náměstí nedostal

Aktualizováno -
20. ledna 2023
19:23
Autor: ČTK - 
20. ledna 2023
11:04

Příznivci i odpůrci provázeli Andreje Babiše v Liberci. Dav lidí jej obklopil už na nádraží ráno po 9:00, vítal jej potlesk i pískot a skandování „Babiš na Hrad“ a „Pavel na Hrad“ současně. Dopoledne na Soukenném náměstí čekaly na prezidentského kandidáta početnější skupiny lidí, oba tábory, které od sebe dělily tramvajové koleje, na sebe opět pokřikovaly a přely se. Trochu dramatické to bylo v Jablonci nad Nisou. Babiš město po třetí hodině opustil, aniž by se dostal na náměstí za podporovateli. Přístup mu zatarasili jeho odpůrci. Policie nezasahovala. Setkání s kandidátem na prezidenta Babišem se v Děčíně zúčastnilo několik stovek lidí. Byli mezi nimi i odpůrci. Babiš apeloval na účast ve volbách.

Když Babiš přijel, lidé z obou stran ho obklopili, svým sympatizantům se podepisuje. Doprovází ho manželka Monika. Policie na situaci dohlíží, vážnější konflikty zatím řešit nemusela.

„Sleduji ho dlouhodobě. Je to tady jediný člověk, který tady v této zemi něco dokázal,“ řekl ČTK jeden z jeho příznivců, devětašedesátiletý Milan Piskač.

Monika mě přijela podpořit do Liberce. Je skvělá. A dostala od vás dokonce oříšky na nervy. Moc díky za vaši podporu. Jo, a pejsek se jmenuje Akara a je to thajský ridgeback,“ stojí na facebooku Andreje Babiše.

Na setkání však přišlo i několik Babišových odpůrců, mezi nimi s transparentem „Volím Petra Pavla“ pětasedmdesátiletá Eva. „Mě to zlobí, že se tady (Babiš) pořád cpe do politiky a přitom nás okrádá a oblbuje. Omezuje demokracii,“ řekla ČTK.

U nádraží strávil Babiš v obležení svých příznivců i odpůrců více než hodinu. Setkání se obešlo bez fyzických konfliktů.

V kontaktní kampani expremiér Babiš pokračoval v centru Liberce. Po poledni má tramvají a autobusem přejet do Jablonce nad Nisou a s voliči se setkávat tam. Při přesunu na náměstí za svými podporovateli ale musel předseda ANO zůstat stát v ulici, která do něj ústí. Početná skupina jeho hlasitých odpůrců mu na náměstí zablokovala vstup, někteří mají transparenty například s textem: Nechci se dalších pět let stydět za prezidenta. Policie zatím nezasahuje, žádné potyčky na místě dosud nevznikly. Konflikty jeho sympatizantů a kritiků provázely i Babišovo čtvrteční setkání s voliči v Benešově.

Policie v souvislosti s Babišovou návštěvou v Jablonci nezasahovala, i když byla v pohotovosti a na místě byli i příslušníci antikonfliktního týmu. Obdobná byla předtím situace i v Liberci, kde Babiše celé dopoledne lidé z obou názorových táborů provázeli, vzájemně si nadávali, osočovali se, překřikovali, ale kromě drobných strkanic v davu k fyzickým konfliktům situace nedospěla. „Policisté v souvislosti s touto návštěvou řešili celkem tři přestupky proti občanskému soužití,“ uvedla na webu policie její regionální mluvčí Dagmar Sochorová.

V obou městech v prvním kole prezidentských voleb vyhrál Pavel, Babišův soupeř ve druhém kole prezidentských voleb, které se uskuteční za týden.

Pavla ve stotisícovém Liberci v prvním kole volilo 20 822 lidí, což bylo 40,06 procenta hlasujících. Pro někdejšího premiéra Babiše hlasovalo 16 022 lidí, získal tedy 30,82 procenta hlasů.

Ve 45tisícovém Jablonci pro Pavla hlasovalo 8829 voličů, což znamenalo bezmála 39 procent hlasů. Babiš získal hlasy od 7349 lidí, tedy 32,45 procenta.

Pavel začal dnešní den v Ostravě, kde naopak v 1. kole zvítězil Babiš. Odpoledne bude Pavel v Brně. Druhé kolo prezidentských voleb se uskuteční za týden.

„Naše hnutí uspělo v komunálních volbách a i v prvním kole jsem měl strašně moc hlasů v Ústeckém kraji, já si toho strašně moc vážím. ale ta účast byla nízká,“ uvedl Babiš. V Ústeckém kraji byla účast v 1. kole voleb 61,50 procenta. „Já vás chci poprosit, je to strašně důležité, přemluvte všechny známé, rodinu, kamarády, aby přišli teď volit, protože pokud to prohrajeme společně, tak je vymalováno do roku 2025. A oni zdevastují všechno, co my jsme vybudovali,“ řekl Babiš.

Děčín: Babiše do koše

Mezi početný dav přijel s více než hodinovým zpoždění. Na místě odděloval obě skupiny antikonfliktní tým. Po celou dobu vystoupení Babiše na improvizovaném pódiu na náměstí skandovala skupina jeho odpůrců „Pavel na Hrad“ a „Babiše do koše“. Babiš, který je poslancem za Ústecký kraj, zopakoval řadu výtek, které má vůči kandidátovi Petrovi Pavlovi, bývalému vysokému představiteli české armády a NATO, jenž spolu s Babišem postoupil do druhého kola prezidentských voleb

Video  CELÝ ZÁZNAM souboje titánů v Blesku: Pavel a Babiš o drsné kampani, talismanech i diplomacii  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

franz ( 21. ledna 2023 13:11 )

Jak rádi by jste si vy všichni závistivci mastili kapsu, ovšem vědět jak na to. Takže nezbývá než závidět, pomlouvat a plivat.

franz ( 21. ledna 2023 13:08 )

Zneuctít sídlo českých králů v době rozvinutého kapitalismu komunistickým rozvědčíkem s jeho komunistickou komisařkou je je obraz tzv.něžné revoluce v Čechách. Jedním slovem - česká ubohost.

jasnavolba ( 21. ledna 2023 11:07 )

po 33letech špinavé demokracie§ volí pravice,premier hruzy,­slepe­nec,se­nát,in­teli­gence,­elita národa komunistu generále Moskvy KGB STB svět se směje,my blejem komunisti jásají po 33 letech jim pravice dosadí na hrad komunistu komunistku!opakuje se rok 1948 Gotwlld s mařenou na hradě,už víte proč nás svět nazývá český xindl!!

kurna1 ( 21. ledna 2023 10:35 )

To si sebou bere tu barbínu, aby po něm neházeli vajíčka a rohlíky

JaNat ( 20. ledna 2023 22:09 )

Ty závistí ani neusneš. Tak jsi měl taky podnikat, nikdo nemůže zato, že živoříš. A litovat tě taky nikdo nebude.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa