Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Prezidentská kampaň za 146 milionů: Kolik dali kandidáti za jeden hlas?

Autor: David Polák, Nikola Forejtová, swp - 
18. ledna 2023
05:00

Za volební kampaň utratili všichni prezidentští kandidáti celkem 146 milionů korun. K urnám volby přiměly přijít 5,6 milionu občanů. Jeden hlas tak všechny stál 26 korun. Blesk ale spočítal, kolik každý adept zaplatil sólo a cena se dost liší. U některých je dokonce trojnásobně větší.

Nejvíce finančních prostředků vynaložili za první kolo boje o Hrad dva postupující kandidáti, generál ve výslužbě Petr Pavel (61) a šéf ANO Andrej Babiš (68). Oba ke 14. lednu, tedy k datu, kdy se v Česku uzavřely volební místnosti, utratili skoro celý limit pro první kolo. Ten je stanoven zákonem na 40 milionů. Pavel podle svého transparentního účtu vydal k sobotě 38 milionů, Babiš podle sdělení mluvčího hnutí Martina Vodičky pro Lidovky.cz podobnou sumu. A oba také dostali téměř stejný počet hlasů, přes 1,9 milionu. Blesk proto jednoduchým výpočtem – celkovou sumu za výdaje vydělil počtem odevzdaných hlasů – zjistil, že jeden hlas vyšel generála a expremiéra na necelou »dvacku«.

Skoro za stovku

To třetí na pásce Danuše Nerudová (44) měla ke zmíněnému datu výdaje skoro 30 milionů. Hlasovalo pro ni 777 tisíc občanů, a ona tak za svého voliče zaplatila 38 korun. Dvojici senátorů Pavla Fischera (57) a Marka Hilšera (46) vyšlo dostat své voliče k urně na 10 a 11 korun. Kandidát SPD Jaroslav Bašta (74) zaplatil za jeden list v obálce 54 korun. Naopak nejvíce za hlas utratili dva poslední uchazeči o post hlavy státu Karel Diviš (46) a Tomáš Zima (56). Diviš zaplatil 92 korun a Zima dokonce 94 korun.

9,6 milionu za nulu

Do volebního klání o post nejvyššího ústavního činitele ministerstvo vnitra zaregistrovalo celkem devět lidí. Boje se ale v pátek 13. a v sobotu 14. ledna účastnilo jenom osm z nich. Šéf odborů Josef Středula (55) se totiž týden před hlasováním rozhodl kandidatury vzdát. Z celkového počtu 5 626 824 bylo neplatných 47 966 hlasů, jestli pro Středulu někdo v prvním kole hlasoval, nelze zjistit. Co je ale jisté, že odborový předák za nulu hlasů vynaložil k 14. lednu 9,6 milionu korun.

9,6 milionu za nulu 9,6 milionu za nulu | Blesk

Druhé kolo za deset »mega«

Kromě limitu pro první kolo prezidentských voleb zákon určuje i limit pro to druhé. To proběhne v pátek 27. a v sobotu 28. ledna. Pavel i Babiš mohou během následujících dní – do uzavření místností – utratit deset milionů korun. Generálovi se na tuto sumu složili lidé za necelé dva dny. Jeho tým totiž oznámil, že na účtu mu od soboty ke včerejšímu poledni přistály dary přes 7,1 milionu. Dva »míče« mu pak zbyly z prvního kola. Šéfovi ANO také chodí dary na účet, ale pouze haléřové se vzkazy proti Babišovi. Dohromady mu tak zatím přišlo přes 15 tisíc. Veškeré dary ale jeho hnutí po celou dobu kampaně vrací.

Neúspěšní prvního kola: Co bude s jejich zůstatky?

Dohromady měla šestice neúspěšných ke včerejšímu dni zůstatek na transparentních účtech 6,9 milionu korun. Co bude s těmito penězi? Nejvíce »prachů« leželo ke včerejšímu dni na účtu Nerudové, a to šest milionů. Fischer měl 540 tisíc, Hilšer 292 tisíc, Bašta 25,5 tisíce, Zima 7,5 tisíce a Diviš osm korun. Podle zákona si tyto prostředky ani jeden nesmí nechat a buď je dají na veřejně prospěšné účely, nebo přepošlou někomu z finálové dvojice.

„Po zaplacení nákladů na kampaň budou zbylé prostředky použity podle zákona. Andrej Babiš a Petr Pavel mají prostředků dost, takže je poskytovat jinému kandidátovi nebudu,“ řekl Blesku Marek Hilšer s tím, že je dá na sociální, zdravotní, ekologické, kulturní či třeba sportovní, veřejně prospěšné účely. Podobně budou postupovat i Pavel Fischer, Tomáš Zima i Danuše Nerudová. „Po vyúčtování zbylých výdajů půjdou finance nejspíše na jednu z organizací, kterou Nerudovi dlouhodobě podporují,“ sdělil Blesku mluvčí její kampaně Filip Vích s tím, že i když jsou v současnosti na účtu miliony, rozhodně to podle něho neznamená, že tolik peněz do organizace poputuje. „Je možné, že to bude jen několik jednotek tisíců,“ dodal.

21:18
29. 1. 2023

Vážení čtenáři, děkujeme za sledování našeho volebního zpravodajství, tímto online přenos končí. V nadcházejícím týdnu pro vás chystáme články o novém prezidentovi ČR i dalších informacích z české politiky. Děkujeme za pozornost a přejeme vám dobrou noc. 

20:57
29. 1. 2023

Nový český prezident Petr Pavel na facebooku znovu poděkoval Zuzaně Čaputové za její včerejší návštěvu. „Návštěvy prezidentky Zuzany Čaputové si nesmírně vážím. Její silný krok a upřímný projev mě naplňují nadějí, že nás čeká úspěšná spolupráce ve prospěch hodnot, které sdílíme. My Češi a Slováci k sobě stále máme velmi blízko a jsem rád, že včera se to jen potvrdilo. Děkuji, paní prezidentko,“ napsal. 

20:51
29. 1. 2023

Hrad by chtěl Petr Pavel víc otevřít lidem, uvedl dnes večer na TV Nova. Bezpečnostní opatření podle něj není nutné udržovat na vysoké úrovni, hrozba, která byla před několika lety, pominula. Hrad by podle něj mohl být otevřenější i na sociálních sítích. „Možná i určitou populární formou informovat mladé, co se děje,“ uvedl. 

Bude se také bavit o možnostech využití lánského zámku ke kulturním, sportovním a jiným akcím tak, aby byl zámek víc majetkem lidí než státu a prezidenta.

Zobrazit celý online

Video  Expertka o ostré kampani před finále voleb: Babiš cílí na nejtemnější strachy voličů  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

JaNat ( 18. ledna 2023 08:02 )

Ne toho opravdu ne.

JaNat ( 18. ledna 2023 08:02 )

Ake chceme, nechceme Pavla a Fialu.

JaNat ( 18. ledna 2023 08:02 )

Že on ti sebral socky?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa