Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Sociologové v Blesku o překvapení prezidentských voleb: Kdo má nejvyšší šance?

Video se připravuje ...
Autor: tsv - 
14. ledna 2023
15:16

Sociolog a zástupce ředitele Sociologického ústavu Akademie věd Tomáš Kostelecký, sociolog a předseda správní rady STEM Jan Hartl a analytička STEM a fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Sarah Komasová se ve studiu Blesku vyjádřili k prezidentským volbám. Debatovali o potenciálních důsledcích vyšší volební účasti, klíčových problematikách tří oblíbených kandidátů a stylu jejich kampaně. Co experty nejvíce překvapilo?

Výsledky voleb by podle socioložky mohla významně ovlivnit samotná vyšší volební účast. „Naše volební modely ukazovaly, že ten, kdo může oslovit lidi, kteří nechodí tradičně k volbám, je Andrej Babiš, takže ta vysoká volební účast by mohla nahrávat panu Babišovi,“ uvedla Komasová ve studiu. „Mnoho těch nerozhodnutých lidí ale může skutečně jít volit další z těch preferovaných kandidátů.“

S vysokou účastí podle sociologa Hartla souvisí primárně to, zda Čechům na výsledcích voleb záleží. „Pokud lidé mají pocit, že zápas je zajímavý, že se o něco skutečně hraje, tak se účast zvyšuje,“ doplnil Hartl. „Je vidět, že část těch váhavých voličů nakonec pod vlivem nějaké mělké emoce většinou nakonec přijde.“

Komasová ve studiu konstatovala, že se letos žádný z favoritů zcela nevyhnul určité kontroverzi. „Podle mě tam jsou stále ta klíčová problematická témata u každého z kandidátů. U Danuše Nerudové můžeme mluvit o tom obchodování s tituly na Mendelově univerzitě, v případě Petra Pavla je to stále diskuze o nějaké komunistické minulosti a v případě Andreje Babiše je to kombinace podobného problému, zejména s těmi ekonomickými pochybeními a trestním stíháním,“ vyjmenovala socioložka.

Šance na vítězství měli všichni tři podle předběžných statistik téměř stejné, což bylo podle sociologa Hartla překvapivé. „Když se podíváme na dobu zhruba před rokem, tak můžeme říct, že Andreje Babiše znala celá naše společnost, o Petru Pavlovi měla část společnosti jenom tušení a nevěděli přesně, kam si ho zařadit. A Danuše Nerudová byla úplně neznámá,“ uvedl Hartl. „Z takto nevyrovnaných pozic se všichni dostali zhruba na stejnou úroveň.“

Kosteleckého překvapila spíše nečekaná „férovost“ jednotlivých kampaní. „Před dvěma měsíci bych očekával, že ta volební kampaň bude daleko negativnější a možná špinavější, k čemuž úplně nedošlo. Ne všechny argumenty, které byly použity, byly úplně čisté, ale kladu si otázku, jestli to nakonec nebylo tím, že favorité byli tři,“ řekl ve studiu sociolog. „Kdybyste vymýšlela negativní kampaň, tak je tu otázka, jak ji zaměřit. Ale může se samozřejmě situace změnit, protože v druhém kole už budou jenom dva.“

21:18
29. 1. 2023

Vážení čtenáři, děkujeme za sledování našeho volebního zpravodajství, tímto online přenos končí. V nadcházejícím týdnu pro vás chystáme články o novém prezidentovi ČR i dalších informacích z české politiky. Děkujeme za pozornost a přejeme vám dobrou noc. 

20:57
29. 1. 2023

Nový český prezident Petr Pavel na facebooku znovu poděkoval Zuzaně Čaputové za její včerejší návštěvu. „Návštěvy prezidentky Zuzany Čaputové si nesmírně vážím. Její silný krok a upřímný projev mě naplňují nadějí, že nás čeká úspěšná spolupráce ve prospěch hodnot, které sdílíme. My Češi a Slováci k sobě stále máme velmi blízko a jsem rád, že včera se to jen potvrdilo. Děkuji, paní prezidentko,“ napsal. 

20:51
29. 1. 2023

Hrad by chtěl Petr Pavel víc otevřít lidem, uvedl dnes večer na TV Nova. Bezpečnostní opatření podle něj není nutné udržovat na vysoké úrovni, hrozba, která byla před několika lety, pominula. Hrad by podle něj mohl být otevřenější i na sociálních sítích. „Možná i určitou populární formou informovat mladé, co se děje,“ uvedl. 

Bude se také bavit o možnostech využití lánského zámku ke kulturním, sportovním a jiným akcím tak, aby byl zámek víc majetkem lidí než státu a prezidenta.

Zobrazit celý online

Video  Anketa prezidentských kandidátů  - E15
Video se připravuje ...

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

nespokojeny ( 14. ledna 2023 20:19 )

Sociologové, nechte to na voličích a svobodném rozhodnutí.
Vy běžte dělat něco pro společnost užitečného. "Mlátíte jen prázdnou slámu" a je vás plno. Na co? To ČR potřebuje tolik darmošlapů?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa