Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Loseři voleb mají plná konta, někteří už účtují! A co se stane s dosud nevyužitými miliony?

Autor: Nikola Forejtová, ČTK - 
17. ledna 2023
05:00

Češi mají před sebou necelé dva týdny intenzivní kampaně dvou zbývajících prezidentských kandidátů. Generál Petr Pavel a expremiér Andrej Babiš (ANO) chtějí oba na Hrad a využijí marketingové triky, reklamu, sliby občanů a samozřejmě i peníze. Zatímco Babišovi platí kampaň hnutí ANO, Pavlovi posílají peníze sponzoři a také občané ČR. Co se ale stane s penězi neúspěšných kandidátů? Ti totiž mohou svého favorita také finančně podpořit z prostředků, které zůstaly ležet na transparentních účtech. 

Zákon hovoří jasně, jak zjistily již dříve Blesk Zprávy. „Nevynaložené prostředky na volební kampaň nezůstanou kandidátovi, ale v zákonem stanovené lhůtě musí být převedeny na veřejně prospěšné účely. Je ovšem ještě možností u těchto osob, aby peníze na účtu použily k podpoře jiného kandidáta, ten od nich převezme bezúplatné plnění. V minulých prezidentských volbách tak učinili neúspěšní kandidáti z prvního kola ve prospěch pana Drahoše, jelikož §24 odst. 3 neříká, že je mohou použít pouze na svoji kampaň. Musí být ale vše vyúčtováno,“ řekl Blesk Zprávám člen Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí František Sivera. 

Hilšer: Oba mají prostředků dost

Některým neúspěšným kandidátům zůstalo k 16. lednu na účtech nemalé množství financí. Například ekonomce Danuši Nerudové zde zatím k užitku zůstalo skoro 6 milionu korun. Senátor Pavel Fischer se zase může pochlubit zůstatkem půl milionu korun. Statisíce má i senátor Marek Hilšer. Lékař Tomáš Zima má naopak na účtu zůstatek jen 7 tisíc korun. Dosud ale kandidáty čeká vyúčtování některých výdajů za první kolo kampaně. 

Vypadá to ale, že kandidáti svoje rivaly nepodpoří a peníze pošlou na sociální, zdravotní, ekologické, kulturní či třeba sportovní veřejně prospěšné účely. Vychází to z ankety Blesk Zpráv. „Po zaplacení nákladů na kampaň budou zbylé prostředky použity podle zákona. Andrej Babiš a Petr Pavel mají prostředků dost, takže je poskytovat jinému kandidátovi nebudu,“ řekl Blesk Zprávám Marek Hilšer. Hilšer ale vyjádřil podporu Pavlovi a i se s ním sešel po vyhlášení výsledků prvního kola.

Podobné informace uvedla i Mária Pfeiferová ze štábu Pavla Fischera. „Po zaplacení zbylých nákladů na kampaň předpokládáme na našem transparentním účtu zůstatek v řádů tisíců Kč, které plánujeme poslat některé z veřejně prospěšných společností,“ napsala Blesk Zprávám. Také Fischer se setkal s Pavlem krátce po vyhlášení výsledků. 

„Moje kampaň byla nízkorozpočtová a na účtě jsou tisíce korun, až doplatíme náklady posledních dnů, pokud něco zbude, pak to budou prospěšné účely,“ uvádí lékař Tomáš Zima. Zima zatím slovní podporu nikomu nevyslovil

Peníze u Danuše Nerudové stejně jako u ostatních půjdou na dobročinné účely. „Po vyúčtování zbylých výdajů půjdou finance nejspíše na jednu z organizací, kterou Nerudovy dlouhodobě podporují,“ sdělil Blesku Filip Vích. Ačkoliv jsou v současnosti na účtu několik milionů, rozhodně to pak podle týmu neznamená, že tolik peněz na organizaci poputuje, je možné, že to bude jen několik jednotek tisíců poté, co se zaplatí výdaje na první kolo. Podobně jako senátoři, tak i Nerudová vyjádřila podporu Pavlovi. Dokonce se bude i v úterý konat společná tisková konference. 

Video  Nerudová: Nepovažuji to za prohru, pootevřeli jsme dveře mladé generaci  - Maxmilián Nový, Elmer Carvalho
Video se připravuje ...

„Odstup Satane,“ vzkazují Babišovi

Jak jsme zmínili výše, vypadá to, že mají zbývající kandidáti stejně již smůlu. Andrej Babiš (ANO) si totiž od počátku financuje kampaň z prostředků hnutí ANO. Hnutí na svém webu uvedlo, že na kampaň v prvním kole nepřijalo od dárců žádné peníze a případné dary s poděkováním vracelo.

Haléřové dary s hanlivými vzkazy nevracelo, ale posílalo státu. Od soboty na dva transparentní účty Babiše a hnutí ANO přišlo několik desítek plateb, většinou opět jde právě o haléřové platby od Babišových odpůrců. Přispělo mu ale i několik příznivců, dohromady poslali asi 15 000 korun. Co se týče vzkazů, jedná se o opravdu uvědomělé vzkazy občanů.

Zatímco jiní posílají Babiše zpátky na Slovensko, jiní jdou ještě dál a sahají k vulgarismům: „Bureši na*srat.“ Jiní v tom vidí i jistý biblický odkaz. „Posílám vám 30 stříbrných haléřů, protože jste podrazácký a odporný Jidáš,“ píše další odpůrce. Jiný nevidí v Babišovi Jidáše, ale samotného pána pekel. „Odstup Satane,“ vzkazuje. Jiní nazývají Babiše „ukňouranou krysou“ a další mu vzkazují, že i jejich děti jej považují za lháře. 

Pavel už nasbíral přes 10 milionů, více použít nesmí

U generála Petra Pavla je na účtě už dostatek financí na druhé kolo. Ze zákona totiž nesmí kandidáti přesáhnout v prvním kole výdaje ve výši 40 milionů korun a ve druhém kole nesmí výdaje přesáhnout 10 milionů korun. Na svém transparentním účtu má k dispozici přes 12,6 milionu korun, což je více než finanční limit výdajů na kampaň pro druhé kolo prezidentských voleb. Část peněz mu na účtu zbyla z prvního kola, dalších více než 11 milionů korun mu od sobotního rána do dnešních 17:00 poslali jeho příznivci a sponzoři.

 „Převážně se jedná o drobné částky jednotlivců ze všech koutů České republiky. Celkem jsme tedy od vyhlášení výsledků prvního kola voleb překročili dvojnásobek počtu darů než za celou předcházející kampaň,“ informovala média mluvčí Eva Hromádková. 

Pavlovi poslali Češi přes 10 milionů za pár dní. Babiš dostává haléře s hanlivými vzkazy: Táhni na Slovensko, vzkazují Pavlovi poslali Češi přes 10 milionů za pár dní. Babiš dostává haléře s hanlivými vzkazy: Táhni na Slovensko, vzkazují | Archiv Blesku

„Podpora, kterou posíláte ze všech koutů Česka, je neuvěřitelná. Jasně to ukazuje, že náš svět, ve kterém platí slušnost, důstojnost a pokora, má sílu postavit se pro-ruskému světu lží, strachu a chaosu Andreje Babiše a jeho hradního spojence Miloše Zemana,“ dodává k tomu generál Pavel. 

Diviš se Zimou už dodávají vyúčtování

Podle zákona o volbě prezidenta trvá nejméně 180 dnů od vyhlášení celkových výsledků voleb lhůta, kdy s penězi nevyužitými pro kampaň na volebním účtu nelze nakládat. Totéž platí do doby, než je vyřízeno případné řízení o správním deliktu ohledně porušení pravidel financování kampaně. Po konci těchto lhůt má kandidát 60 dnů, aby finance poslal na charitativní účely.

Zdali bylo financování korektní, kontroluje již zmíněný úřad. Někteří už zprávu o financování podali, a to například podnikatel Karel Diviš - který mimochodem dal slovní podporu Pavlovi. Diviš podle zprávy o financování vynaložil na kampaň 7,9 milionů korun. Nejvíce peněz spolykal sběr podpisů a marketing. Vypadá to přitom, že už dopředu tak trochu hodil ručník do ringu, zprávu totiž poskytl už 10. 1. 2023. 

Vypadá to, že i lékař Tomáš Zima tak trochu hodil ručník do ringu. Podle ještě nezkontrolované zprávy o financování totiž podal první vyúčtování také 10. 1. 2023. Nahlásil dary v hodnotě 5,2 miliony korun a výdaje v hodnotě 5,2 milionů korun. 

Jaroslav Bašta (SPD) má podle svého transparentního účtu zůstatek 25 tisíc korun. Výdaje měl mít podle aktuálního stavu 3 miliony. 

Video  Boj o hrad! Babiš útočí, kdo podporuje Pavla? A Křížkovou vydírají kvůli vězení manžela  - Bára Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

21:18
29. 1. 2023

Vážení čtenáři, děkujeme za sledování našeho volebního zpravodajství, tímto online přenos končí. V nadcházejícím týdnu pro vás chystáme články o novém prezidentovi ČR i dalších informacích z české politiky. Děkujeme za pozornost a přejeme vám dobrou noc. 

20:57
29. 1. 2023

Nový český prezident Petr Pavel na facebooku znovu poděkoval Zuzaně Čaputové za její včerejší návštěvu. „Návštěvy prezidentky Zuzany Čaputové si nesmírně vážím. Její silný krok a upřímný projev mě naplňují nadějí, že nás čeká úspěšná spolupráce ve prospěch hodnot, které sdílíme. My Češi a Slováci k sobě stále máme velmi blízko a jsem rád, že včera se to jen potvrdilo. Děkuji, paní prezidentko,“ napsal. 

20:51
29. 1. 2023

Hrad by chtěl Petr Pavel víc otevřít lidem, uvedl dnes večer na TV Nova. Bezpečnostní opatření podle něj není nutné udržovat na vysoké úrovni, hrozba, která byla před několika lety, pominula. Hrad by podle něj mohl být otevřenější i na sociálních sítích. „Možná i určitou populární formou informovat mladé, co se děje,“ uvedl. 

Bude se také bavit o možnostech využití lánského zámku ke kulturním, sportovním a jiným akcím tak, aby byl zámek víc majetkem lidí než státu a prezidenta.

Zobrazit celý online

Vánoce 2023

 

 

 

 

 

 

bullshit ( 17. ledna 2023 07:27 )

Tu řádně vyluxoval jeden povedený kandidát na Hrad.

bullshit ( 17. ledna 2023 07:26 )

Dobře to zvládnul Středula

Uživatel_5522193 ( 17. ledna 2023 07:21 )

A co takhle přidat do státní kasy,je tak vyluxovaná jako nikdy,ale možná koupí tanky pro Ukrajinu 🙃😉

Lomikel ( 17. ledna 2023 07:01 )

nebo se půjdou poradit ke Středulovi...
Zkušený odborářský boss to své volební konto včas vyluxoval, drobné tam nechal.
Jó Středula, to je mazák...

st.rec ( 17. ledna 2023 07:00 )

Že poslat na charitu? Si spíš myslím " to zas bude v aleji nab*l*ito " .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa